Bezárják a Honvédkórház koraszülöttcentrumát orvoshiány miatt

B RKL20160227023
2018.11.27. 19:03 Módosítva: 2018.11.27. 20:01

December 15-én bezárják a Honvédkórház országos elismertségű koraszülöttcentrumát, mert nincsenek meg a működtetéséhez szükséges személyi feltételek – tudta meg a Hvg.hu. A lap információi szerint kedd délelőtt tartottak válságértekezletet a kórházban arról, hogy hogyan lehetne újra működtethetővé tenni az intézmény Perinatális Intenzív Centrumát (PIC).

Az Index egészségügyi forrásokból megtudta: a koraszületteket december utolsó két hetében a János kórházban fogják ellátni.

A János kórház dolgozói ezt már napokkal ezelőtt tényként kezelték.

Azt nem tudni, hogy a János szintén kapacitásproblémákkal küszködő PIC osztályán hogyan fogják ellátni a még több érkező koraszülöttet. Úgy tudni, emellett a Semmelweis Egyetem női klinikája is fogad majd PIC-en kezelt koraszülötteket.

A PIC osztályon olyan csecsemőket látnak el, akik méhen belül fejlődési rendellenességekkel, a születés előtti hetekben kialakult fertőzésekkel vagy a születés körüli időszakban fellépő problémákkal jöttek a világra, nem azonos a koraszülött intenzív osztállyal (NIC). A Honvédkórházé a főváros négy, legmagasabb, III. progresszivitású osztályának egyike, ami 33 hét előtt, illetve 1500 grammnál kisebb súlyú újszülötteket is fogad. 2015-ben Dani és családja történetén keresztül mutattuk be a Honvéd PIC működését:

A Honvédban lévő PIC 2012-2013-ben összesen bruttó 112 millió forintos fejlesztést valósítottak meg uniós forrásból, derül ki a kórház honlapjáról. Különös módon az osztályról más információt nem is közölnek a PIC menüpontban.

Két hete letagadta a minisztérium

A PIC bezárásáról az Indexhez két héttel ezelőtt már jutottak el hírek. Akkori információinkra azonban, miszerint az osztályon egy újabb orvos távozásával „annyira súlyossá vált az orvoshiány, hogy kénytelenek az osztályt átmenetileg bezárni”, a Honvédelmi Minisztérium kommunikációs osztálya azt válaszolta, hogy

az értesülés téves, „a Honvédkórház koraszülött osztálya nem zár be, ott biztosított a betegellátás”.

Ehhez képest 13 nappal később már más kórházakban is tényként kezelik, hogy a Honvéd helyett hozzájuk kerülnek koraszülött csecsemők. Az osztály bezárásával kapcsolatos kérdésünkre most már nem is kaptunk választ.

A Hvg szerint fél év alatt hét szakorvos távozott, felmondásuk oka a megbecsültség hiánya és az alacsony fizetés volt. Ugyanezt mondták a szeptemberben szintén az összeomlás határára ért Sürgősségi Centrum dolgozói, vagy a nagy számban távozó radiológusok is.

A PIC-t a jelenlegi tervek szerint egyelőre két hétre, december végéig zárnák be, a kórház vezetése januárra igyekezne orvosolni a helyzetet, bár magasabb bérek nélkül ennek sikere erősen kétséges, írja a Hvg.

(Borítókép: A Magyar Honvédség Egészségügyi Központ és az Állami Egészségügyi Központ épületegyüttese a főváros XIII. kerületében, a Pap Károly utcában. Fotó: Róka László / MTI)  • Hírek
  • Lakáshitel