Gizella
9 °C
15 °C

Nézőpont: 3 millió kormánypárti van az országban

2018.12.04. 09:28

Két százalékponttal növekedett a kormánypártok szavazóinak aránya októberről novemberre, a Jobbik tábora pedig ugyanennyivel csökkent – közölte a kormányközeli Nézőpont Intézet november 10–27. között készült mérésére hivatkozva az MTI.

  • Továbbra is a teljes felnőtt magyar népesség 38 százaléka szimpatizál a Fidesz–KDNP-vel, tehát mintegy hárommillió kormánypárti választópolgár van az országban.
  • A Jobbik támogatottsága a teljes népességen belül 9 százalékra csökkent az elmúlt hónapban, így már kevesebb mint 800 ezer szimpatizánssal rendelkezik.
  • Az MSZP és a Párbeszéd koalíciója 5-ről 6 százalékra növelte táborát, ez mintegy félmilliós lehet.
  • A Demokratikus Koalíció megtartotta az októberben mért 4 százalékos támogatottságát a teljes népességben, ami 320 ezer fő.
  • A Magyar Kétfarkú Kutyapárt 1 százalékkal növekedve immáron 3 százalékon áll, azaz 240 ezer támogatója lehet.
  • Az LMP és a Momentum változatlanul 2-2 százalékos, 160-160 ezer fős táborral rendelkezik.
  • A Mi Hazánkat pedig a lakosság 1 százaléka, mintegy 80 ezer ember támogatja.

A Fidesz profitált a Jobbik táborának csökkenéséből

A Fidesz–KDNP tábora jelentősen aktivizálódott az elmúlt egy hónapban. A választási részvételüket biztosra ígérő választópolgárok körében 51-ről 53 százalékra emelkedett a kormánypártok támogatottsága. A tavaszi választások óta ez már 6 százalékpontos emelkedést jelent a Fidesz–KNDP belföldi listás eredményében.

A Jobbik fordított utat járt be, támogatottsága októberről novemberre 17-ről 15 százalékra csökkent a biztos szavazók körében. Ez 4 százalékpontos csökkenés az országgyűlési választás óta, miközben a belőle kivált Mi Hazánk 2 százalékra növelte szavazói arányát.

A biztos szavazók körében az MSZP–Párbeszéd megtartotta múlt havi, 10 százalékos táborát, a DK 1 százalékpontot veszítve ezúttal 7 százalékon áll. Továbbra is 4-4 százalékos a támogatottsága az LMP-nek, a Magyar Kétfarkú Kutya Pártnak és a Momentumnak, a biztos szavazók 1 százaléka pedig egyéb pártokra szavazna.

A Nézőpont Intézet szerint érdekes fejlemény, hogy a Fidesz–KDNP támogatottsága rendre azokban a társadalmi csoportokban növekedett, amelyekben a Jobbiké csökkent. A férfiak körében a Jobbik 3 százalékkal esett vissza, a kormánypártok ugyanennyivel növelték támogatottságukat. A megyeszékhelyeken a Jobbik tábora 4 százalékponttal lett kisebb októberről novemberre, a Fidesz–KDNP ebben a csoportban 5 százalékponttal bővült. A legdrámaibb, 6 százalékpontos visszaesést a Jobbik a hagyományos célcsoportjának számító 18–29 évesek körében szenvedte el, a kormánypártok ebben a korcsoportban 4 százalékponttal növekedtek.

Ha most vasárnap tartanák az európai parlamenti választásokat, akkor a mért adatok alapján a Fidesz–KNDP a jelenlegi 12 helyett 14 képviselőt küldhetne az EP-be. Rajtuk kívül a Jobbik 4, az MSZP–Párbeszéd 2 és a Demokratikus Koalíció 1 politikusa jutna parlamenti mandátumokhoz.