Bécsből egy uniós szabály alapján visszatérhet a CEU Budapestre

2018.12.06. 08:08 Módosítva: 2018.12.06. 08:09

Az uniós jogszabályok alapján a CEU a bécsi campus indulása után akár Budapestre is visszahozhatja amerikai képzéseit, írja a Népszava. Az Európai Unió alapszabadságai közé tartozik ugyanis a szolgáltatások szabad áramlása, s jogi értelemben szolgáltatásnak minősülnek az olyan felsőoktatási képzések is, amelyeket magánforrásokból, így például tandíjakból fedeznek.

Ha a CEU Bécsben megkapja az akkreditációt, akkor jogilag az összes uniós országban, így Magyarországon is szolgáltathat. Az amerikai bejegyzésű CEU-nak azért kell Bécsbe áttelepíteni amerikai akkreditációval rendelkező programjait, mert a magyar kormány nem írta alá azt az államközi megállapodást New York állammal, amely a Magyarországon megváltoztatott felsőoktatási törvény (lex CEU) szerint feltétele lenne a képzések indításának.

A Népszavának egy nemzetközi jogi szakértő azt mondta: az egyetem költözése, az új bécsi campus létrehozása és beindítása hosszú folyamat, évekbe telhet, mire teljes egészében feláll a rendszer. Ebben az átmeneti időszakban nem valószínű, hogy a CEU amerikai képzéseivel visszatérne Budapestre. Más szakértők szerint az is elképzelhető, hogy az egyetem vezetése attól is tart, Magyarország előbb-utóbb távozik az Unióból.

A lex CEU ügyében az Európai Bíróság és a magyar Alkotmánybíróság (Ab) is vizsgálódik. A törvény számos jogi szakértő, köztük Sólyom László ex-államfő, az Ab korábbi elnöke szerint is alkotmánysértő. A CEU vezetése biztos abban, hogy a jogi kérdésekben nekik van igazuk, mert minden feltételt teljesítettek, amit a magyar szabályozás előír, az utolsót, vagyis az államközi megállapodás megszerzését a magyar kormány akadályozta.

Otto wagner spital
Fotó: Wikipedia

A CEU csak 2023-ra tervezi, hogy be tud költözni az új lakóhelyére, a Bécs 14. kerületében lévő Otto-Wagner Kórház területére. Addig  az egyetem átmeneti telephelyen működik, ennek pontos helyszínt januárban ismertetik.  A tervek szerint az egykori kórház területén 17 pavilont alakítanak át az egyetem számára, de a  99 évre szóló bérleti megállapodást még nem írták alá, a bérleti díj nagyságáról még nincs egyezség. A beruházást Bécs városa finanszírozza.