Judit
2 °C
7 °C

Bécsből egy uniós szabály alapján visszatérhet a CEU Budapestre

2018.12.06. 08:08 Módosítva: 2018-12-06 08:09:41

Az uniós jogszabályok alapján a CEU a bécsi campus indulása után akár Budapestre is visszahozhatja amerikai képzéseit, írja a Népszava. Az Európai Unió alapszabadságai közé tartozik ugyanis a szolgáltatások szabad áramlása, s jogi értelemben szolgáltatásnak minősülnek az olyan felsőoktatási képzések is, amelyeket magánforrásokból, így például tandíjakból fedeznek.

Ha a CEU Bécsben megkapja az akkreditációt, akkor jogilag az összes uniós országban, így Magyarországon is szolgáltathat. Az amerikai bejegyzésű CEU-nak azért kell Bécsbe áttelepíteni amerikai akkreditációval rendelkező programjait, mert a magyar kormány nem írta alá azt az államközi megállapodást New York állammal, amely a Magyarországon megváltoztatott felsőoktatási törvény (lex CEU) szerint feltétele lenne a képzések indításának.

A Népszavának egy nemzetközi jogi szakértő azt mondta: az egyetem költözése, az új bécsi campus létrehozása és beindítása hosszú folyamat, évekbe telhet, mire teljes egészében feláll a rendszer. Ebben az átmeneti időszakban nem valószínű, hogy a CEU amerikai képzéseivel visszatérne Budapestre. Más szakértők szerint az is elképzelhető, hogy az egyetem vezetése attól is tart, Magyarország előbb-utóbb távozik az Unióból.

A lex CEU ügyében az Európai Bíróság és a magyar Alkotmánybíróság (Ab) is vizsgálódik. A törvény számos jogi szakértő, köztük Sólyom László ex-államfő, az Ab korábbi elnöke szerint is alkotmánysértő. A CEU vezetése biztos abban, hogy a jogi kérdésekben nekik van igazuk, mert minden feltételt teljesítettek, amit a magyar szabályozás előír, az utolsót, vagyis az államközi megállapodás megszerzését a magyar kormány akadályozta.

Otto wagner spital
Fotó: Wikipedia

A CEU csak 2023-ra tervezi, hogy be tud költözni az új lakóhelyére, a Bécs 14. kerületében lévő Otto-Wagner Kórház területére. Addig  az egyetem átmeneti telephelyen működik, ennek pontos helyszínt januárban ismertetik.  A tervek szerint az egykori kórház területén 17 pavilont alakítanak át az egyetem számára, de a  99 évre szóló bérleti megállapodást még nem írták alá, a bérleti díj nagyságáról még nincs egyezség. A beruházást Bécs városa finanszírozza. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?