A körúton ért véget a Kossuth téri tüntetés

DSC 9176
2018.12.13. 17:25 Módosítva: 2018.12.14. 01:51
  • Csütörtök este a túlóratörvény ellen hirdettek meg tüntetést a Kossuth térre, amin a szabad oktatásért és a bíróságok függetlenségéért is tiltakoztak.
  • A több mint ezerfős tömeg előbb két órán keresztül tett egy nagy kört, átvonult a Margit hídon és a Lánchídon is, majd visszaérkezett a Kossuth térre.
  • A vonulás alatt is volt egy-egy füstbomba, de összességében békésen zajlott a tüntetés.
  • A Kossuth térre visszaérkezve azonban többen is füstbombákkal, üvegekkel, tojással, papírrepülővel dobálták meg a rendőröket, akik nagy mennyiségű könnygázzal válaszoltak.
  • Többször is kialakult dulakodás, a rendőrök gumibotot is bevetettek, és többször is felszólították a tüntetőket, hogy ne dobáljanak.
  • A Parlamentnek legalább egy ablakát megdobták és betörték.
  • Legalább öt embert előállítottak, és a Momentum alelnökét rohamrendőrök vitték el, miután a magasba tartott egy füstbombát.
  • Éjfél előtt nem sokkal több százan átvonultak előbb az Emmihez, ahol néhányan lökdösődtek, a rendőrök könnygázt fújtak, aztán a többség a körúton ment tovább.
  • A Király utcánál a rendőrök zárásokkal szétválasztották kisebb csoportokra a tüntetőket, és a járdára tereltek fel mindenkit, ahonnan már csak egyenként engedték ki az embereket.

Még éjfélkor is több száz tüntető volt az utcán, miután csütörtök este a túlóratörvény ellen hirdettek meg tüntetést a Kossuth térre, amin a szabad oktatásért és a bíróságok függetlenségéért is tiltakoztak. A többség éjfél előtt a Kossuth térről előbb az Emmihez vonult, majd pedig a körútra ment.

A Nyugatinál a rendőrök megpróbálták megállítani a tüntetőket, de áttörték a sorfalat, és továbbmentek a villamossíneken és az úttesten az Oktogon felé, többen kukákat borogattak az útra. A Király utca előtt aztán megint keresztbe állt a rendőrsorfal az úton, és szétválasztották az embereket, akiket feltereltek a járdára. Innen pedig már csak igazoltatás után, egyenként engedtek ki mindenkit.

Facebook-élőben közvetítettük az eseményeket:

A túlóratörvény elleni tüntetés második menete (élő adás, 2. rész)

Korábban többen is füstbombákat, petárdákat és palackokat dobtak a Parlament főbejáratának lépcsőjén álló rendőrsorfalba, a karácsonyfa közelében pedig néhány tucatnyian megpróbáltak átjutni a rendőrökön, akik sokszor könnygázt vetettek be.

Este 11-kor még legalább ezer ember volt a téren, egy masszív tömeg a parlamenti lépcső előtt nézett farkasszemet a rendőrökkel, és közben szólt a „Mocskos Fidesz!", valamint az „Orbán, takarodj!". „Nem megyünk haza!" – skandálták. Többször is ugrálni kezdtek az emberek: „Ki nem ugrál, Orbán Viktor, hejj, hejj!" A Kossuth téren hátrébb kisebb csoportokban beszélgettek emberek – jelentette tudósítónk. Órák óta a helyzet változatlan volt: néha az első sorokból bedobtak valamit a rendőrök közé, egy-egy jobb találatot üdvrivalgással fogadott a tömeg.

A tüntetés a Facebook-esemény szerint éjfélig volt bejelentve, feltételezhetően utána kezdődött volna a rendőri oszlatás. Addig is a rendőrség több alkalommal könnygázzal válaszolt a tüntetők dobálására. Fél 12-kor a tér mindkét oldaláról elkezdett közelíteni a rendőrsorfal a főbejárat felé.

Éjfél előtt a téren maradt tüntetők többsége, néhány száz ember átvonult az Alkotmány utcán az Emberi Erőforrások Minisztériumának épülete elé, a Kossuth téren csak néhány tucatnyian maradtak. Az Emminél is felsorakoztak a rendőrök, néhányan lökdösődtek, amire válaszul könnygázt is fújtak. Nagyjából ötven ember ott maradt, de a többiek továbbindultak a Szalay utcán. Voltak, akik kukákat borogattak, egy rendőrautó hátsó ablakát betörték. Olyanok is voltak viszont, akik ott maradtak felállítani feldöntött kukákat, összeszedni a kiborult szemetet. A továbbvonuló tüntetőket sok rendőr kísérte a körúton, néhányan ott is több kukát az úttestre borítottak.

A Kossuth térre visszaérve jöttek a füstbombák és a könnygáz

A túlóratörvény ellen hirdettek meg tüntetést a Kossuth térre délután ötre. Este hat óra után a több mint ezerfősre duzzadó, főként fiatalokból álló tömeg dobosok vezetésével elindult a Margit híd felé. Átvonultak a hídon Budára, ahol a Bem rakparton elmentek a Lánchídig, ott pedig visszajöttek Pestre. Az Andrássy úton az Oktogonig mentek, ahonnan a körúton vonultak vissza a Parlamenthez.

A Kossuth térre visszaérkezve többen is füstbombákat használtak, néhányat pedig a rendőrsorfalba dobtak. Nyakó István MSZP-s politikus is ott állt a lépcsőnél az első sorokban. A tüntetők közül többen elindultak a déli kapu felé, ahol a rendőrök egysoros sorfallal zárták el az utat a karácsonyfa előtt. Többen megpróbáltak átjutni, egy fiatal lány egy jobbikos zászlóval elesett. Nagyjából kéttucatnyian próbáltak áttörni ezen a részen a sorfalon, itt is könnygázt használtak ellenük a rendőrök.

A Police.hu-n azt írták ki, hogy egy embert előállítottak a rendőrök, de tudósítónk szerint legalább öt embert előállítottak összesen. Donáth Annát, a Momentum alelnökét is elvitték, miután meggyújtott és magasba emelt egy füstgránátot. A párt által készített videón látható, ahogy Donáth földre kerül, majd több rohamrendőr megfogja és elviszi a rendőrsorfal mögé.

Kunhalmi Ágnest képviselőként átengedték a rendőrsorfalon. Azt mondta, a Momentum alelnöke jól van, csak elég vörös a szeme a könnygáztól. Az MSZP képviselőjének nem mondták meg, melyik kapitányságra vitték el Donáthot, és azt sem árulták el neki, hogy miért állították elő. A momentumos politikus azt üzente Kunhalmin keresztül a tüntetőknek, hogy tartsanak ki, ne adják fel – mondta Kunhalmi az Indexnek.

Később kiderült, hogy Donáth Annát a X. kerületi rendőrkapitányságon állították elő. Több momentumos odament, Fekete-Győr András az épület előtt jelentette be, hogy a letartóztatott politikushoz egyelőre az ügyvédjét sem engedik be.

A Momentum elnöke elismerte a Hvg.hu-nak, hogy ő volt az egyik, aki füstbombát dobott a rendőrökre. Azt mondta, nem bánja, mert a füstgránát nem ártalmas, és akkora düh van az emberekben, hogy vannak eszközök, amelyekkel élni kell.

Tudósítóink szerint a Parlament több ablakát is megdobálták, legalább egy be is tört. 

Egy ponton egy tüntetőt a lépcsőnél ki akartak emelni a rendőrök, de egy rendőrrel együtt elestek. Utána az előrenyomulók ellen gumibotot is használtak a rendőrök.

A téren folyamatos volt a sípolás, és a skandálások, például a „Bűnözőket védtek!", „Orbán, takarodj!".  Vannak, akik gázmaszkban álltak a tömeg elején. Amikor időnként bedobtak füstbombát a lépcső tetejére, mások azt kiabálták nekik, hogy „Ne dobáld a rendőröket!".

A Police.hu szerint  a dobálásoktól két rendőr sérült meg, egyikük a fején, egy másik a combján.

A szervezők az elejétől kezdve többször is bemondták, hogy ez egy erőszakmentes tüntetés, senki ne érjen a rendőrökhöz. Tudósítónk szerint vonulás közben egy momentumos aktivista a körúton füstbombával fokozta a hangulatot, a rendőrök előbb kiszedték, majd elengedték. Kisebb dulakodás alakult ki, de összességében addig békésebb volt a demonstráció, mint a szerda esti, mielőtt visszaértek a tüntetők a Kossuth térre.

A vonulást és az első füstbombákat, könnygázazást is magában foglaló első Facebook-élőnket itt nézhetik vissza:

A túlóratörvény elleni tüntetés második menete (élő adás, 1. rész)

Kétórás vonulás volt

Az este hattól nyolcig tartó vonulás közben többször felerősödött a tömeg hangja: „Mocskos Fidesz!", „Orbán, takarodj!" „Elegünk van!", „Túlórázni jöttünk!", skandálták. A nagyjából kétórás vonulás alatt nőtt is az ezer fősnek indult tömeg létszáma.

A Margit híd és a Lánchíd közepén is néhány percre megállt a menet eleje, ahol „Szabad ország, szabad egyetem" feliratú molinót tartottak. Rövid ideig megálltak a tüntetők az Oktogonon is, többen bekiabálták, hogy „Terror Háza", de aztán a körúton a Nyugati felé fordultak. Teljes szélességében, a villamossíneken is vonultak. Ezeket skandálták még: „Nem leszünk rabszolgák!", „Gyertek velünk!", „Soros-bérenc vagyok", „Demokráciát!".

Amikor a Bem rakparton vonultak az autók között, megbénítva a forgalmat, azt kiabálták: „Aki dudál, velünk van!", amire több autós dudálással válaszolt. A Batthyány tér után a tömeg egy része lement az alsó rakpartra, ahol fél sávban vonultak, de aztán ők is visszamentek fentre.

A menetben több ellenzéki politikus is feltűnt, tudósítónk látta többek között Szél Bernadettet, akinek a kezében egy „Ember nem egyenlő Robot” feliratú tábla volt. Jobbikos és párbeszédes zászló, és LMP-s politikusok is voltak. A Momentum is nagy molinóval volt kint.

A Kossuth térről indult, oda ért vissza

A Kossuth téren a rendezvény legelején már öt órakor bemondták a szervezők, hogy az erőszakmentes véleménynyilvánításban hisznek. A szervezők azt is bemondták, hogy nem a rendőrök ellen vannak, ők is túlóráznak. A téren a dobosok azt kiabálták, hogy „Nem leszünk rabszolgák!", mások azt, hogy „Túlórázunk!".

Még hat óra előtt felszólalt Tamás Gáspár Miklós filozófus is. Olyan rendszert hoztak létre, ami kiszolgálja a multikat, és nem biztosít megfelelő jogokat a magyar munkavállalóknak, mondta. Szerinte ennek a korszaknak most jött el a vége.

„Az a tény, hogy diákok, értelmiségiek, szakszervezetek egyértelműen föllépnek az önkény ellen, ez új dolog Magyarországon. Új, és remélhetőleg nem fog rövid ideig tartani. Szeretjük a magyar népet, a részei vagyunk, és nem tudnak minket szembeállítani a megtévesztettekkel. Szolidaritást akarunk, békét és boldog életet, nem gyűlölünk senkit” – mondta a filozófus, akivel novemberben az Index is interjút készített 70. születésnapja alkalmából.

A Parlament főlépcsőjénél, és oldalt is rendőrsorfal állt már akkor is. Az épület oldalánál további rendőrök várakoztak. A DK-s Oláh Lajos korábban posztolt képet kordonokat szállító teherautókról, de ezeket egyelőre nem állították fel.

Két tüntetést is meghirdettek

Két tüntetést is meghirdettek csütörtökön a túlóratörvény ellen. Az egyiket a Szabad Egyetem és Hallgatói Szakszervezet szervezte a Kossuth téren öt órától, a másikat a Momentum a Szabadság téren fél hattól. 

Csodás évünk volt ismét: sikerült eltüntetnünk az országból a Soros-egyetemet, megmenteni a médiát a baloldali hegemóniától, megszüntetni a gender nevű úgynevezett “egyetemi szakot” és lehetővé tenni a munkavállalóknak, hogy többet dolgozzanak mindenkinél (hiszen szorgalmas nemzet a magyar)! Gyarapodnak nemzeti tőkéseink, megfelelő kezekbe kerültek a bíróságok, láthatatlanná tettük a hajléktalanokat és megmenekültünk a migránsoktól is

– írták a diáktüntetés szervezői, akik körbeállták a Parlament előtt felállított karácsonyfát, hogy így kívánjanak boldog karácsonyt a miniszterelnöknek. 

A Momentum demonstrációja fél hatkor kezdődött a Szabadság téren, ahonnan átvonultak a Kossuth téren tüntető diákokhoz. „Tegnap este megindult valami az országban! Itt az idő a cselekvésre, itt az idő, hogy felkeljünk a kanapékból és kimenjünk az utcára. Meg kell mutatnunk, hogy elegünk van, meg kell mutatni, hogy nem félünk és nem leszünk rabszolgák" – olvasható az esemény felhívásában. 

Könnygázzal szorították ki a tüntetőket szerdán

Szerdán, a túlóratörvény elfogadásának napján is tüntettek Budapesten. A demonstráció a Kossuth téren kezdődött, innen átvonultak a Fidesz-székházhoz, közben átmenetileg lezárták a Margit hidat és blokkolták a Nagykörút forgalmát. A pártszékház erkélyére ketten felmásztak, valakik könnygázt fújtak a rendőrökre. Innen a Kossuth térre ment vissza a tömeg, közben ideiglenesen a Lánchidat is lezárták. A téren nagyjából éjfélig tartott a tiltakozás, a rendőrök nagy mennyiségű könnygáz bevetésével szorították ki a tüntetőket – írtuk korábbi cikkünkben.

(Borítókép: Rohamrendőrök néznek farkasszemet tüntetőkkel a Parlament lépcsőjéről a budapesti Kossuth téren. Fotó: Bődey János / Index)