Könnygázzal kergették szét a tüntetőket a rendőrök

MicrosoftTeams-image (3).png
2018.12.12. 17:10 Módosítva: 2018.12.13. 00:09
Szerda délután és este a főváros több pontján tartottak tüntetést a parlament botrányos ülésén elfogadott törvények ellen tiltakozók. A demonstráció a Kossuth téren kezdődött, innen átvonultak a Fidesz-székházhoz, közben átmenetileg lezárták a Margit hidat és blokkolták a Nagykörút forgalmát. A pártszékház erkélyére ketten felmásztak, valakik könnygázt fújtak a rendőrökre. Innen a Kossuth térre ment vissza a tömeg, közben ideiglenesen a Lánchidat is lezárták. A téren nagyjából éjfélig tartott a tiltakozás, a rendőrök nagy mennyiségű könnygáz bevetésével szorították ki a tüntetőket.

A tiltakozás utolsó órái

Fél kilenc körül a Kossuth téri tömeg az első sorokban dulakodni kezdett a felsorakozott, normál egyenruhás rendőrökkel. Miután elkezdődött a huzavona, ezeket a rendőröket páncélos, rohamsisakos rendőrök váltották le. A tömeg a „rabszolgák”, a „mocskos Fidesz”  és a „hazaárulók” jelszavakat skandálta leggyakrabban. Többször elhangzott a „ruszkik, haza” is.

Könnygáz és petárdázás a Parlamentnél - élő közvetítésünk 2. része

Helyszíni tudósítónk szerint „az első sorok eléggé összevegyültek”, és azt nehéz eldönteni, hogy „a rendőrök kiemeltek-e néhány embert, vagy azok beépültek-e a sorfalba”. A tüntetőknek sikerült fokozatosan egyre feljebb és feljebb tolni a rendőröket, több lépcsőfoknyit haladtak előre. „Páran már egészen feljutottak, a rendőrsorfal elég zilált és nagyon türelmes” – jelentette negyed tíz körül munkatársunk a helyszínről. A rendőrök ezután nyomtak egy nagyot kifelé, „amitől viszont totál szétesett a faluk, a tüntetők és a rendőrök teljesen összekeveredtek a lépcsőkön”.

Néhány perc tanácstalanság után a rendőrök könnygázt vetettek be a tüntetők ellen, a lépcső több pontjáról fújták le a tüntetőket, akik így méterekkel visszahátráltak, elhagyva a parlamenti lépcsőt, de még a környékét is. A könnygáz hatására „elég nyugi lett az első sorokban, a rendőrök között vannak, akik nevetgélve beszélgetnek”, a tüntetők is elcsendesedtek kicsit, viszont a tér több pontjára közben O1G (Orbán egy geci) feliratokat fújtak fel – jelentették munkatársaink.

Túlórázni jöttünk - Spontán tüntetés a kormány ellen - élő közvetítésünk első része

A tüntetők közül tíz-húsz ember közben bejutott a Parlament déli kapujához, és azt eltorlaszolták. Őket a rendőrök nagyjából fél órán belül elkezdték egyesével „kiemelni”, felrángatni a földről. 

Tudósítóink szerint este 11 körül körülbelül már csak feleannyi tüntető volt a téren, mint amennyi visszaérkezett oda este 8 körül. Nagyjából éjfélre a rendőrök a teret kiürítették, a tüntetők utolsó csoportját déli irányba, a Nádor utca felé terelték ki.

A rendőrség késő este azt közölte, hogy a tüntetőkkel folyt összecsapásokban öt rendőr sérült meg.

A tüntetés kezdete

Délután 5 órától 8-ig vonult egy változó nagyságú tömeg Budapesten a túlóratörvény és a bírósági törvény ellen tiltakozva. Nyolc körül értek vissza a Lánchídtól a kiindulópontra, a Kossuth térre, szellősen, de megtelt a tér, a sínekig ért a tömeg széle. A szónokok aggregátorral, hangszóróval beszéltek, például arra kérték a tömeget, hogy térdeljenek le, „hiszen rabszolgák lettünk". A Parlamentet rendőrsorfal védte.

Ez történt a Fidesz-székháznál

Áttörtek az épületet védő rendőrökön a Kossuth térről érkező tüntetők a Fidesz-székháznál szerda este, majd ketten elkezdtek felmászni az épületre, az erkélyre jutottak fel, jelentette helyszíni tudósítónk. A rendőrök ezután megpróbálták kiszorítani az embereket, sikerrel jártak, a rend és a rendőrsorfal gyorsan helyreállt, leszámítva, hogy a székház erkélyére felmászó két fiatal nő ottmaradt egy ideig. Aztán ők is lemásztak, és a rendőrök visszaengedték őket a tömegbe, amely ezt tapssal fogadta.

Áttörték a rendőrsorfalat a Fidesz székházánál

A tömeg egy része ekkor elindult vissza a belváros irányába, viszont a maradók közül nagyjából egy 20 fős, fiatalokból álló mag megint elkezdte megpróbálni benyomni a rendőrsorfalat, méghozzá elég agresszívan.

Megpróbálják áttörni a sorfalat

Tudósítónk úgy látta, hogy ekkor a rendőrök könnygázt vetettek be, cikkünk korábbi verziójában ezt írtuk, ám a rendőrség ezt cáfolta, azt közölték, hogy

a valóság az, hogy a demonstráció egyik résztvevője fújt le két rendőrt gázspray-vel.

A kedélyek nem csitultak, egy ideig tovább folytatódott a rendőrfal benyomkodása hosszabb-rövidebb hullámokban. Végül hét óra körül az eddig a székháznál maradt emberek is  elindultak vissza, az Oktogon felé. Az Andrássy úton vonult visszafelé a 4-600 fő körüli tömeg, a Deák térnél kis megtorpanás után a Lánchíd pesti hídfője lett az irány. Az autósok dudáltak, de tudósítóink szerint nem agresszívan, inkább a skandálások ritmusában, szolidaritást sugallóan.

Háromnegyed nyolc körülre a Lánchídhoz értek, a pesti hídfőnél bénították meg a forgalmat, majd némi ácsorgás után a végállomás, a Kossuth tér felé indultak.

A Kossuth tértől a Kossuth térig

Az egész 5 óra táján indult, ekkor a Kossuth téren a szerdai események (túlóratörvény megszavazásabírósági rendszer átalakításának megszavazása) ellen demonstráló emberek, nagyjából ezren, Tordai Bence, a Párbeszéd politikusának felhívására vonulni kezdtek a városban, hogy „sétáljanak", és emberekkel beszélgessenek". Kossuth tér – Margit híd pesti hídfő – Nyugati – Oktogon – Andrássy út – Hősök tere – Fidesz-székház volt az első útvonal.

A Kossuth téri induláskor zúgott a „mocskos Fidesz", a Margit híd felé a Széchenyi felső rakparton a rendőrök a járdára terelték a tömeget. A hídhoz negyed 6-kor értek, majd felmentek a hídra, pontosabban a hídfőnél ácsorogtak az emberek az úttesten.

A Margit hídon áll a tömeg

Voltak, akik pirotechnikai eszközt használtak, miközben a tömeg „diktátor"-t skandált.

Pirózás a hídon

A rendőrök ekkor leállították a forgalmat, a villamos is leállt, zúgott az Orbán takarodj!.

Mintegy negyedóra múlva az Oktogon felé indultak. Eleinte a Pest felé haladó sávban ment a tömeg, Buda felé még volt forgalom, de lassan, háromnegyed 6 körül teljes szélességben kezdték elfoglalni a körutat. A tömeg eleje a Nyugatinál tartott, amikor a vége a Vígszínháznál volt.

Az Oktogonhoz 6 körül értek az elöl menők. A körúton is ment a pirózás, sok autós dudált a tömegre, tudósítónk szerint szimpatizálásként.

A tömeg az Oktogonra érkezett, amit már lezártak a rendőrök

Az emberek aztán az Andrássy útra fordultak rá. Negyed 7 után értek a székházhoz. A Lendvay utcánál óriási rendőri készültség várta őket.

Rendőrsorfal a Lendvay utcánál

A Fidesz-székház körül hamar nagy rendőri készültség alakult ki. Egy néni a rendőröknek azt üvöltötte, hogy csak három év múlva fizetik ki a túlórájukat. Ezután történt a rendőrsorfal áttörése, majd a székházmászás és a könnygázazás, amiről korábban írtunk, és mindezek után mentek vissza a belváros felé a tüntetők az Andrássyn a Lánchíd érintésével a Kossuth térre – ami ott történt, arról pedig cikkünk elején olvashattak.

(Borítókép: Huszti István/Index)