Ferenc
10 °C
29 °C

A parlamenti botrány 12 fontos fordulata

DSC 8170
2018.12.12. 16:06

Váratlan akcióval akarta megbénítani az ellenzék a parlament munkáját szerdán. Részletesen is beszámoltunk a történtekről, illetve az elfogadott fontosabb törvényekről. Most összefoglaljuk a 12 legfontosabb fordulatot.

 1. MSZP-s, DK-s és párbeszédes képviselők szerdán az ülés kezdete előtt elfoglalták az elnöki pulpitushoz vezető lépcsőt, hogy így akadályozzák meg az ülés megnyitását és a túlóratörvény elfogadását.
 2. Az ellenzékiek attól tartottak, hogy a házőrség beavatkozik. Mindkét oldalon képviselőnők álltak elöl: egyik oldalon Kunhalmi Ágnes, Bangóné Borbély Ildikó, Gurmai Zita, a másik oldalon Vadai Ágnes, Szél Bernadett és Bősz Anett.
 3. A Jobbik és az LMP nem csatlakozott az akcióhoz. A jobbikosok egy rabszolgatörvényező molinót feszítettek ki, az LMP-sek papírokat szórtak a karzatról.
 4. A Fidesz–KDNP-sek közben a helyükön várakoztak, Szabó Tímeáék odaléptek interjút készíteni Orbán Viktorral. A miniszterelnök figyelmeztette az ellenzékieket, hogy olvassák el a jogszabályokat.
 5. A házőrség nem avatkozott közbe, Kövér László házelnök egy kisebb csellel nyitotta meg az ülést: a saját helyéről egy mikrofonnal a kezében. 
 6. Ezután – szintén a saját helyéről – a KDNP-s Latorcai János vette át az ülés vezetését, és megkezdődtek a szavazások.
 7. Hogy az ellenzékiek ne zavarják meg a levezető elnököt, a fideszesek, köztük Orbán Viktor, Gulyás Gergely és Rogán Antal sorfalat álltak. Az ellenzékiek közben a terem közepén sípoltak.
 8. A kormánytöbbség a káosz és szirénaszó közepette számos törvényt elfogadott. Köztük olyan jelentős jogszabályokat, mint a közigazgatási bíróságok felállítása. Több ellenzéki is sérelmezte, hogy bedugott kártya nélkül is működnek a szavazógépek, ami szerintük szabályellenes.
 9. A teremben megjelentek testőrök is, több ellenzéki szerint Orbán testőrei.
 10. Délután megjelent Áder János köztársasági elnök is a teremben az NVB új tagjainak megválasztásakor. Az ellenzék hangosan kifütyülte.
 11. Délután a túlóratörvényt is elfogadta a parlament. Az ellenzék előtte a Himnuszt énekelte, amihez csatlakoztak a fideszesek. Utóbbiak megszavazták a törvényt, majd elénekelték a Kossuth-nótát.
 12. A végén Kövér László példátlan obstrukciós kísérletnek nevezte a történteket. Akkora volt a káosz, hogy a végén meg kellett ismételni az egyik módosító indítványról szóló szavazást.