Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem zárkóznak el a koordinált indulástól a belvárosi jelöltek

image uploaded from ios (6)
2018.02.12. 22:22 Módosítva: 2018-03-26 14:28:37
A Fidesz nélkül vitáztak Budapest 1-es számú választókerületének képviselőjelöltjei. Szakpolitikai kérdésekben nagy volt az összhang, abban már kevésbé, hogyan kellene leváltaniuk a kormányt, de senki sem zárkózott el teljesen mereven a későbbi együttműködés elől.

Losonczy Pál (Jobbik): Mivel az összes induló párt kijelentette, hogy nem léptet vissza jelöltet a jobbikos javára, én mit mondjak? 

Fekete-Győr András (Momentum): Én lehet, visszalépnék, ha te lennél a legesélyesebb jelölt a kerületben.

Losonczy: Köszi, mit iszol? 

A Fidesznek az a jó, ha az ellenzék vitatkozik, csak nem velük

A párbeszéd hétfő este hangzott el a Közös Ország Mozgalom Budapest 1-es számú választókerületének képviselőjelöltjei között, akik arról vitáztak, mit csinálnának, ha április 8-án megnyernék ezt a választókerületet. A két és fél órás rendezvény jelentős része békésen és nagy egyetértésben zajlott, de voltak azért feszült pillanatok, még azzal együtt is, hogy a kormánypárti jelölt Soros Györgyre hivatkozva nem jött el a vitára. 

Hollik távolmaradása jól szimbolizálja, hogy mi a helyzet ma a hazai politikában. A választókerületet érintő főbb kérdésekben nagy volt az egyetértés a baloldali, jobboldali, centralista és zöld politikusok között, miközben ők is tisztában vannak vele, hogy ha mindannyian elindulnak a választáson, akkor nincs esélyük a Fidesszel szemben. 

Miközben éppen az a Fidesz érdeke, hogy erről, a jelöltekről és a jelölő szervezetek közötti feszültségekről legyen szó, ahelyett, hogy inkább a víziókon lenne a hangsúly. A Közös Ország Mozgalom mindent meg is tett azért, hogy a vita elsősorban a választókerületről szóljon, ami szépen kirajzolta, hogy ebben a tekintetben nincs is igazán vita. 

A nagy összhang percei

A rendezvény a jelöltek rövid bemutatkozásával kezdődött. Fekete-Győr András azzal nyitotta a felszólalását, hogy kiállt Juhász Péter mellett. Azt mondta, a napokban méltatlan támadás érte az Együtt elnökét, de örül, hogy itt lehetnek, és vitatkozhatnak. A gesztus azért is volt szép Fekete-Győrtől, mert miután kiderült, hogy a Momentum elnöke indul a kerületben, Juhász keményen kampányolni kezdett, hogy lépjen vissza. Az Együtt vezetője egyben a Jobbiknak is megköszönte, hogy ma közleményben szolidarítottak mellette – hogy miért is, arról itt olvashat

Gulyás Márton moderálása mellett öt blokkban ismertették elképzeléseiket a jelöltek, ezekről röviden: 

  • Kérdésre válaszolva mindegyik párt azt mondta, hogy parlamentbe kerülve támogatná A Város Mindenki Mozgalom kezdeményezését, amely szerint ne lehessen elhelyezés nélkül családokat kilakoltatni. Szó volt arról, hogy a meglévő önkormányzati bérlakásokat a haverok helyett valóban rászorultsági alapon kellene kiosztani, és további bérlakásokra lenne szükség. Az is elhangzott, hogy alapjoggá kellene tenni a lakhatást, valamint hogy adót kellene kivetni azokra, akik nem laknak a lakásukban, de nem is adják ki. Ezek mellett fontos lenne a piac kifehérítése és betartható jogi környezet megalkotása. 
  • A növekvő turizmussal kapcsolatban is nagy volt az egyetértés. A jelöltek arról beszéltek, hogy növelni kellene a közbiztonságot, több nyilvános vécére van szükség, és olyan helyzetet kell teremteni, amiben a városlakók és a turisták is nyernek. Hasonlóan egyhangúan vélekedtek a budai Vár kormányzati negyeddé alakításáról is. A Vár felújítására szükség van, de arra semmiképp sincs, hogy oda költözzön a kormány. Külön blokkban beszéltek a dugódíjról is, ezzel kapcsolatban is nagy volt a harmónia a pártok álláspontjai között. 
  • Egy néző felvetette, hogy félti a gyerekét a lakhelye környéki hajléktalanoktól, drogosoktól, mire a Jobbik jelöltje azt mondta, hogy Milánóban, amint megjelenik egy hajléktalan a belvárosban, furgonba rakják, és elviszik egy hajléktalantelepre, amitől kicsit megfagyott a levegő a teremben. 

Senki sem zárkózott el teljesen

Ma nem a szakpolitika a fő kérdés, hanem az, hogy lesz-e kormányváltás 

– mondta ki talán először a vita során V. Naszályi Márta, az MSZP–Párbeszéd képviselőjelöltje. 

Ezzel kapcsolatban már nem volt akkora összhang a vita résztvevői között. Az LMP-s Csárdi Antal azt a kérdést tette fel, hogy vajon milyen lenne az a kormány, ahol DK-s belügyminiszter és jobbikos külügyminiszter van. Nem látja, hogy ez működőképes lenne, szerinte csak káoszt eredményezne, amely után a mostaninál is nagyobb erővel térne vissza a Fidesz. 

Juhász Péter azt mondta, hogy ebben az országban túl sok néppárt van, de csak egy nép. Ezzel a helyzettel kellene valamit kezdeni, az Együtt pedig nemcsak beszél, hanem cselekszik, ezért egyoldalúan visszaléptettek jelölteket, ezt várják a többi párttól is. Kérdésre válaszolva azt mondta, ha bebizonyosodik, hogy van nála erősebb jelölt a választókerületben, akkor vissza fog lépni. 

Történelmi bűn, ha az ellenzék nem koordinál a választókerületekben

– hangzott el Juhásztól a vita talán legerősebb mondata. 

Fekete-Győr szerint nem tudna a Momentum jelöltjei szemébe nézni, ha szocialista vagy DK-s jelöltek miatt léptetnék őket vissza. Később viszont azt mondta, hogy erre a kérdésre március végén fognak visszatérni, még csak most kezdődött a kampány, de van három feltételük a visszaléptetésekkel kapcsolatban. Legyen esélye a fideszes ellen annak, akinek a javára visszalépnek. Legyen „hiteles, normális polgár", ne pedig tolvaj, rabló politikus. A harmadik pedig, hogy ezt a többi párt is tegye meg, ne csak a Momentum. 

Csárdi Antal szerint is korai még erről beszélni, és csak akkor van esélye bármiféle megállapodásnak, ha az nem a 2010 előtti világot hozza vissza, hiszen annak jelentős szerepe van, hogy akkor kétharmaddal nyert a Fidesz. Az MSZP–Párbeszéd jelöltje is azt mondta, hogy nem az ő szövetségük lesz a kerékkötője az együttműködésnek.  A jobbikos Losonczy többször elmondta, hogy a Jobbik a legerősebb párt, és 106 körzetben fog jelöltet állítani, majd később meg már úgy fogalmazott, hogy amíg neki az elnökség nem mondja, hogy lépjen vissza, addig nem fog visszalépni. 

A moderátor szerint a legtöbb nézői kérdés az ellenzéki együttműködéssel kapcsolatban érkezett hozzájuk papíron, ami jól jelzi azt a hangulatot, hogy a politika iránt érdeklődő közönséget az érdekli leginkább, hogyan váltják le a Fideszt, és nem az, hogy mi lesz utána. Az együttműködést elutasító egy-egy megjegyzésre pedig hurrogás, bekiabálás volt a közönség válasza. 

Az egész vitát itt lehet visszanézni

Borítókép: Losonczy Pál, V. Naszályi Márta, Csárdi Antal, Juhász Péter és Fekete-Győr András. Fotó: Huszti István / Index.