Hvg: Kósa maga ment az örökségmilliárdok után

2018.03.14. 09:20

A Hvg.hu elérte annak a nőnek a fiát, aki a Magyar Nemzet keddi cikke szerint 4,3 milliárd eurót bízott volna rá Kósa Lajosra. A nőt Szabó Gáborné Matkó Máriának hívják.

Milliárdos örökösnő házi őrizetben? 

Szabónéval nem tudtak beszélni, de a fia, ifj. Szabó Gábor szerint az örökség létezik, bár az összegét vagy pontos nagyságrendjét nem tudta megmondani. Tagadta, hogy édesanyja házi őrizetben lenne vagy bármilyen nyomozás, eljárás folyna vele szemben (minderről az Origo és a Pesti Srácok cikkezett kedden). A Népszava viszont úgy tudja, hogy

a nő házi őrizetben van, és nyomkövetőt visel.

Ifj. Szabó azt állította, hogy szemben azzal, amit Kósa állít, hogy egy közös ismerősön keresztül a nő kereste volna Kósát, épp Kósa kereste meg Szabó Gábornét. E verzió szerint „Marika” ügyvédje – az ügyvédi titoktartást szerinte megszegve – kikotyogta a mesés örökség hírét a csengeri polgármesternek, aki aztán leadta a drótot Kósának. A fiú állítása szerint Kósa ezután maga vette fel a kapcsolatot az édesanyjával, hogy lenne ötlete, mit csináljanak a pénzzel. A lap kereste a minisztert, de ő nem vette fel  a telefont.

Nagy örökség, kis kölcsönök

A 168óra tegnap helyi forrásokra hivatkozva arról írt, hogy Szabóné csengeri magánszemélyektől – a nagy örökségre hivatkozva – kölcsönöket kért és kapott. Emiatt az ügyben feljelentés is született, a csengeri polgármester elmondása szerint rendőrségi eljárás van folyamatban, a NAV is nyomoz, és a nő házi őrizetben van. A férje pedig két hete öngyilkos lett.

A csengeriek szerint a helyiek azért kölcsönöztek a nőnek, mert úgy tudták, hogy hihetetlen vagyont örökölt, amelyhez azonban egyelőre nem jut hozzá. Miután "valamiféle hitelesítő dokumentációval rendelkezhetett" az öröklésről, és ezért hittek neki. A házaspár egy "Pólus Hotel" feliratú kisbusszal közlekedett, amivel azt akarták elhitetni, hogy a vagyon egy részét az idegenforgalomba fektették be. Valójában sem a budapesti, sem a gödi Pólus Hotel nem az övék.

A Népszava beszélt Szabóék egyik fiának az ismerősével, akinek ifj. Szabó azzal dicsekedett, hogy az unokáinak az unokái is kacsalábon forgó palotában laknak majd, annyit örököltek. A család korábban rossz anyagi körülmények között élt, volt hogy csak hitelre tudtak vásárolni. Az örökség hírére aztán mindenki kölcsön adott nekik, és elkezdtek nagy lábon élni, új házat, márkás kocsit és mikrobuszt is vettek. Sőt, az egyik forrás szerint

egyszer még a saját utcájukat is lezáratták, arra hivatkozva, hogy a német pénzügyminiszer érkezik hozzájuk a  vagyon átutalásáról tárgyalni.

Közben a Civishír a cégnyilvántartásokban megtalálta, hogy Szabó Gábornét több minden köti Kósa Lajos köréhez. A szálak a 2012 őszén alapított Észak-Atlanti Pénzügyi Befektető Kft-ben érnek össze.

Kósa ügyvédje is bizniszelt az örökösnővel

A kft-nek Szabó Gáborné a többségi tulajdona. 2014 márciusa óta Orendi Mihály az ügyvezetője – sőt, ő 2014 szeptemberétől kisebbségi tulajdonos is. Ugyancsak tulajdonjoggal bír a cégben egy másik társaság, a Kis Hal Befektetési és Tanácsadó Kft., aminek egyszemélyi tulajdonosa Fiák István, aki Kósa Lajos ügyvédje. A cég székhelye ráadásul a Debreceni Sportuszoda címére van bejegyezve. Az Opten adatai szerint elmúlt években a kft-nek nem volt bevétele, de Fiákék 2015-ös feltűnése után a társaság helyzete stabilizálódott.

Orendi Mihály 2000-es megalapítása óta a Debreceni Sportcentrum Kht. (ma már kft.) első embere volt egészen 2014-ig. Ma a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke és annak a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetségnek az ügyvezetője, amelyiknek az elnöke Kósa Lajos. Fiák István szintén a korcsolyaszövetség elnökségi tagja. Kósa ügyvédbarátja legutóbb azzal került a hírekbe, hogy olcsón eladott egy komoly vagyonnal rendelkező kft-t Kósa feleségének, aminek a boldogulását Kós egy törvényjavaslattal próbálta segíteni.

Kósa, Fiák és Orendi együtt látogatott el a phjongcshangi téli olimpiára.