Eladott egy céget Kósa feleségének, aztán Kósa benyújtott egy módosítót, aminek örülhetett

D  YT20170920003
2017.12.19. 12:01 Módosítva: 2017.12.19. 12:53

Kósa Lajos szerint felesége nem közszereplő, így nem tartozik senkire, hogyan és miből vett céget idén tavasszal – derül ki a tárca nélküli miniszter Hír TV-nek adott válaszából. Az ügy előzménye, ami miatt Kósa a kérdést kapta, hogy felesége, Porkoláb Gyöngyike 2017 márciusában olcsón megvásárolta a Tócó-Pece Üzletviteli Tanácsadó Kft-t Fiák Istvántól, aki munkaerőkölcsönzéssel foglalkozó cégek vezetőjeként érdekelt volt annak a nyugdíjasszövetkezetek létesítését lehetővé tevő törvénymódosításban, amit Kósa Lajos nyújtott be a parlamentnek. Erről először az LMP-s Hadházy Ákos beszélt nyilvánosan legutóbbi korrupcióügyi sajtótájékoztatóján. 

Olcsón vett céget Kósa neje

A Tócó-Pece Kft-t 2014 decemberében alapította Fiák István Pilisborosjenőn, hatmillió forintos jegyzett tőkével. A Népszava által nyilvánosságra hozott cégbírósági adatok szerint később a kezdeti 56 millióról 2016 végére 139 millióra nőtt a cég eszközállománya, de mivel a későbbi pótbefizetések nem számítottak bele a jegyzett tőkébe, a cég papíron továbbra is hatmillió forintot ért, ennyiért is adta el Fiák a céget Kósa feleségének. 

Kósa a lapnak adott válasza szerint azért névértéken kelt el a vállalkozás, mivel az eladáskor pont ugyanannyi volt a cég hitele, mint az eszközállománya – ezt egyelőre nem tudjuk ellenőrizni, a 2017-es mérlegadataikat ugyanis a vállalkozások csak jövő tavasszal teszik közzé. Azt sem lehet tudni, egész pontosan mivel foglalkozik a vállalkozás, a miniszter ugyanis közölte, „nem közszereplő magánemberek magánügyleteivel kapcsolatban nem tudok és nem is lenne helyes nyilatkoznom." 

Pedig Fiák István annak ellenére, hogy nem közszereplő, elég közel van a tűzhöz: egy szociális szövetkezeteket és munkaerőkölcsönző cégeket birtokló céghálózat (melynek központjában a Meló-Diák Holding áll) egyik vezetője. A Meló-Diák kapcsolódik több nagy nyugdíjasszövetkezethez is, amelyek létrehozását a Kósa által jegyzett módosító tette lehetővé. A Szomszédok Közérdekű Nyugíjas Szövetkezetek iskolaszövetkezet tapasztalatait, kapcsolatait, annak szövetkezeti, jogi, szervezeti hátterét hasznosítva jöttek létre, többnyire az irodák is egy épületben vannak a Meló-Diák irodákkal.

Nagy üzlet az ukránok, nyugdíjasok munkára fogása

A nyugdíjas szövetkezetek létrehozása nagy üzlet Kósa maga is úgy becsülte, hogy nyárra már 130 ezer nyugdíjas lehet tagja a szövetkezeteknek és ez összesen 40 milliárdos szerződésállományt hozhat a résztvevő szövetkezeteknek. Július óta, amikor a szövetkezeti törvény módosult, már 76 ilyen szövetkezetet jegyeztek be.

A Meló-Diák cégháló, és a hozzá köthető személyek a jelek szerint jó kapcsolatokkal rendelkeznek. A holdinghoz köthető egyik figura, Mátyás László (ő az ügyvezetője például  a debreceni Meló-Diák Alföld Iskolaszövetkezetet ) által vezetett egyik cég, a Horizon2020 Kft. tavaly nyáron 450 millió forint támogatást kapott a Nemzetgazdasági Minisztériumtól ukrán vendégmunkások betelepítésére. 

A Magyar Nemzet beszámolója szerint a Horizon2020 Debrecenben és Budapesten is tart vagy tartott fent irodát, a cégjegyzékben pedig tavaly év végéig szerepelt egy Andrássy úti címre bejegyzett fióktelep. Az ingatlannyilvántartás szerint ez az ingatlan jelenleg Antal Kadosa Adorján tulajdonában áll, aki Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester bizalmasa. A Meló-Diák-közeli Keleti Szomszédok nyugdíjasszövetkezet pedig ugyanarra a tiszatardosi címre van bejegyezve, mint Mátyás HSA Jobfair Kft. nevű cége. 

(Borítókép: Illyés Tibor / MTI)