Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nekünk a stadionépítés az első

2018.03.23. 16:24

„A szó valóságosabb, mint a tárgy, amit jelképez. A szó nem jelképezi a valóságot. A szó maga a valóság”, írja Philip K. Dick a Kizökkent idő című művében. Ennek a gondolatnak szinte megágyazott Immanuel Kant, aki 200 évvel Dick előtt a valóságot transzcendentális illúzióként írta le. Mindezen gondolatok végére eljutunk 2018-ig, amikor a Momentum Mozgalom egyszerűen átszövegezte a szerintük a valóságtól messze eltávolodott Fidesz plakátjainak szövegét annak érdekében, hogy "helyes információk szerepeljenek a plakátjaikon".

Nézzük, mit gondol a Fidesz és mit gondol a Momentum! A Fidesz szerint nekik Magyarország az első. A Momentum szerint viszont „az elmúlt évek kormányzása sok mindent bizonyított a Fideszről, csak azt nem, hogy Magyarország vagy a magyar emberek érdeke lenne nekik az első".

De ha sem Magyarország, sem az emberek nem elsők, mi lehet az első a Fidesznek a Momentum szerint? Soproni Tamás momentumos kampányfőnök az Indexnek elküldött közleményében azon véleményének adott hangot, hogy „Orbán Viktoréknak (...) inkább a hatalom, a pénz, a stadionépítés, a gyűlölködés, a hobbivadászat, Oroszország és Orbán Viktor veje az, ami ami számít a kormánypártnak”.

Ezért átmatricázzák a kormánypártok plakátjait arra, ami szerintük közelebb van az igazsághoz.