Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Fidesz választási programja az, hogy Orbán Viktor

7516810016 3K1A0242
2018.03.23. 12:15 Módosítva: 2018-03-23 12:17:17

A kormányfő az elmúlt két hétben rendületlenül folytatta országjárását, amit ő most már tavaszi hadjáratnak hív. Első cikkünkben azt írtuk: a miniszterelnök elsősorban azokban a városokban, kerületekben jelent meg személyesen, ahol szoros csata várható. Kampányának mostani állomásain az látszik, hogy 

HA MÁR EGYSZER A FIDESZNEK NINCS VÁLASZTÁSI PROGRAMJA, EZT A JELEK SZERINT ORBÁN VIDÉKI FELLÉPÉSEI HIVATOTTAK PÓTOLNI.

Ha ugyanis csak a Fidesz utcai plakátjait, tévé- és rádióhirdetéseit nézzük, a Fidesz programja nem áll másból, mint a Magyarországot amúgy elég nagy ívben elkerülő bevándorlók megállításából. Lehet, hogy ez még a legelvakultabb Fidesz-hívőknek is kevés program, talán ők is kíváncsiak lennének arra, mit akar kezdeni ezen kívül az országgal a Fidesz az elkövetkező négy évben. 

A kormányfő jelenéseiről készült kis Facebook-videók emellett továbbra is az emberarcú politikust, sőt kisembert mutatják be: a kormányfő Nemzeti Sportot vesz a kistarcsai HÉV-állomáson, csokinyuszikat vásárol Szerencsen, vagy váratlanul megjelenik a dadi Nefelejcs  Óvodában, és lekezel minden gyerekkel, még ha óvodában nem is szabad kampányolni.

Március 7. és 21. között egyébként Orbán nem csak településeken jelent meg: a nőnapon a nőkhöz szólt, kitüntette a téli olimpián szereplő sportolókat, március 15-én a Békemenetnek köszönhetően több tízezer ember előtt mondott fenyegető hangú beszédet, majd a március 17-re előrejelzett erős havazás előtt nem mulasztotta el meglátogatni az operatív törzset, ahol eligazítást tartott és feladatokat szabott ki a bólogató Pintér Sándor belügyminiszternek.

Az elmúlt két hétben a kormányfő mintha a Fidesz gazdasági- és családpolitikai programjának felskiccelésével próbálkozott volna vidéki útjain, de ezt is úgy tette, hogy mindenről csak az jutott eszébe. Mármint a bevándorlók. 

Várpalota: egy elkerülő út mindig jól jön

Várpalotára valószínűleg azért esett Orbán választása, mert át lehetett adni a várost elkerülő utat. Erre amúgy nagy szükség volt, mert a forgalmas 8-as út eddig szabályosan kettévágta a várost. Orbán maga ült a volánhoz, majd Kontrát Károllyal és Talabér Márta polgármesterrel a hátsó ülésen elsőként hajthattak végig az új elkerülőn. Orbán később a Várpalotai Hírcentrum Televíziónak dicsérte a város vezetőjét és országgyűlési képviselőt, akik a tanuszodát, a 8-as elkerülő utat, a vár- és kórházi fejlesztéseket  ketten lobbizták ki a kormánynál . Orbán ebben az interjúban nyitott új agendát bevándorlásügyben: ezután az összes helyi tévének a migráció súlyos anyagi terheiről beszélt: „egy migránsra kilencmillió forintot kellene költeni”, ami veszélyeztetné az elért gazdasági eredményeket, és a pénzt így nem a magyar emberekre, hanem a betelepítendőkre kellene majd fordítani.

Várpalota a balatonfüredi központú (Veszprém megye 2.) választókerülethez tartozik. 2014-ben Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára nyert itt egyéniben, de ha az ellenzéki pártok összefognak, elvileg legyőzhették volna. A Fidesz most is Kontrátot indítja, és a jobbikos Iránytű Intézet idei felmérése szerint most is ő lenne a befutó 40 százalékkal. A második a jobbikos Kepli Lajos lenne 29 százalékkal, a harmadik az MSZP–P és a DK közös jelöltje, Deák Istvánné. Nagy kérdés, hogy ha a jobbikos lenne az egyedüli ellenzéki jelölt, vajon átszavaznának-e rá a baloldaliak, és meg tudnák-e szorítani Kontrátot.

Gödöllő: sokba kerülnek a migránsok

A következő állomás Gödöllő. Orbán Kistarcsára érkezik autóval, majd mielőtt felszáll a HÉV-re, elbeszélget a vonatra várókkal, akik persze mind rá szavaznak. 2014-ben Gödöllőn nagy fölénnyel (a szavazatok 42 százalékával) nyert a fideszes  Vécsey László József. A baloldali összefogás jelöltje akkor 25 százalékot kapott, a jobbikos 19-et. Itt meredek a pálya az ellenzéknek. A Fidesz most is Vécseyt indítja, aki amikor a kormány 2016-ben arra kérte a településeket, hogy egyenhatározatban mondják ki a betelepítés elutasítását, kemény csatába szállt Gémesi György polgármesterrel, ő ugyanis nem akarta megszavazni a propagandaízű határozatot. A DK-val való megegyezés értelmében Vécsey ellen itt az MSZP–Párbeszéd indít jelöltet (Makrai Zoltánt), a Jobbik aspiránsa Vig János.

Orbán Viktor Gödöllőn is azt bizonygatta a helyi tévének, hogy „Magyarországot agyonnyomná a migránsok pénzügyi terhe", pedig a kormány 8 milliárd forint adósságot vett le a város válláról, és az elmúlt években 7-8 milliárd forint fejlesztés érkezett a térségbe. A kormányfő arra is utalt, hogy „hiába vannak terveink mondjuk Gödöllőre, a pénzt vagy erre költjük, vagy arra, hogy bevándorlóországot kell felépíteni a migránsoknak”. Vagy nyugdíjat emelünk, vagy a migránsokra költjük a pénzt, vagy családtámogatás van, vagy bevándorlópolitika van, mindent nem lehet megvalósítani - festette fel a sötét jövőt. Pedig elkezdődhet az új gödöllői uszoda építése, az uszoda mögötti állami földterületen meg éppen egy jégcsarnokot építenének. 

Nyírség: ahol biztonság van, ott pörög a gazdaság

A gazdasági témák kampányra hangolt ismertetése a korábban súlyos munkanélküliséggel sújtott Nyírségben folytatódott. Orbán kampánystábja a Nyírbátorban tavaly ősszel megnyitott, német Rosenberger cég üzemét választotta helyszínül. A kormányfő az adatátviteli csatlakozókat és kábeleket gyártó cég üzemcsarnokában azt mondta: Magyarország számára példa a német gazdaság, amelynek a gerincét a családi vállalkozások jelentik. Mint mondta, itt is azt szeretnék elérni, hogy 50 százalékban magyar vállalkozások működjenek, és az emberek 60-65 százaléka magyar tulajdonú cégnél dolgozzon.

A német családi cég a kormány támogatásával nyitotta meg nyírbátori üzemét, de a jászárokszállási teleppel együtt ma már 2300 embert foglalkoztat a Nyírségben. Ehhez csatlakozott Simon Miklós, a helyi fideszes jelölt, aki azt mondta: itt működik  a dán tulajdonú Coloplast és a német érdekeltségű Diehl Aircabin Hungary Kft. is. Nekik is köszönhetően hétezer új munkahely jött létre (ebből 3000 közfoglalkoztatásban).  Így sikerült csökkenteni az egykor húszszázalékos munkanélküliséget 8,9 százalékra. A nyíregyházai választókerülethez tartozó Nyírbátor is problémás hely a Fidesznek. Simon Miklós ugyan 2014-ben 46 százalékkal nyert, de akkor igencsak erős volt a Jobbik a maga 28 százalékával. Nagy kérdés, mennyire tudja megszorítani őt az ellenzék, ha a Jobbik itt a nem túl ismert, korábban a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség kulturális titkáraként dolgozó Kész Gézát, az MSZP–Párbeszéd pedig egy rutinos/kiszolgált politikai nagyágyút, Veres János egykori pénzügyminisztert indítja.

Tiszaújváros, Szerencs: szeretjük a csokit és a Molt

A gazdasági roadshow Tiszaújvárosban, majd Szerencsen folytatódott. „Magyarország fejlődik, ezt még a vak is látja" – mondta Orbán Viktor a Mol-csoport és a japán JSR Corporation tiszaújvárosi szintetikusgumi-gyártó üzemének átadásán. Orbán itt fűzte tovább a Nyírbátorban felvetett gondolatot a magyar vállalatok fontosságáról: „A Molt szeretjük, leginkább azért, mert a mienk, ez egy magyar, nemzeti vállalat (...), és mert magyar emberek munkáját látjuk benne". Rögtön ehhez kapcsolódott persze az a gondolat is, hogy beruházások és fejlesztések csak kiszámítható és biztonságos országban vannak, ahol „nem rángatják a kormányrudat jobbra-balra", és ahol nincs terrorveszély (+ bevándorlók). Egy éles fordulattal ehhez aztán Orbán hozzátette: Magyarországra tehát továbbra is jöhetnek a nagybefektetők – külföldről és itthonról is. 

Tiszaújvárosban nagyon oda kellett tennie magát a miniszterelnöknek. 2014-ben ugyanis itt lett képviselő a Voldemort nagyúrként elhíresült Mengyi Roland, aki sikeres EU-s pályázatokat ígért a szociális szövetkezeteknek, amennyiben megfizetik a szükséges „alkotmányos költségeket”. Mengyi Roland bűnszövetkezetben elkövetett költségvetési csalás kísérlete és befolyással üzérkedés vádjával ül a vádlottak padján.

A 2014-es eredményeken látszik, hogy egy jó ellenzéki összefogással a Fidesz itt legyőzhető lenne. Az MSZP–Párbeszéd most Pap Zsoltot, a Jobbik a Bíró Lászlót indítja, a Fidesz pedig Koncz Ferenc szerencsi polgármestert állította csatasorba. Orbán Szerencsre is ellátogatott, ahol az egykor szebb napokat látott cukorgyár előbb francia, majd német tulajdonba került, 2008-ban pedig bezárták. A csokis hagyományokat egy családi manufaktúra, a Szerencsi Bonbon Kft. viszi tovább. Ennek mintaboltjában vásárolt Orbán csokinyuszikat, majd itt hangzott el a cég tulajdonosával a következő párbeszéd:

  • Orbán: Hálásak vagyunk önnek, hogy nem engedte, hogy az egész...
  • Vendéglátó: ... ebek harmincadjára, vagy még rosszabbat ne mondjunk, idegeneknek jusson. 

Kisbér: menni fog a pénz a falvakba 

Orbán március 21-én a korábban köznevelési államtitkárként megbukott, majd digitális tartalomfejlesztésért felelős kormánybiztossá kinevezett Czunyiné Bertalan Juditot látogatta meg. Czunyiné 2014-ben egyébként jól szerepelt a Komáromot, Kisbért, Almásfüzitőt, Oroszlányt magába foglaló Komárom-Esztergom megye 3-es választókerületben: 47 százalékot szerzett, míg a baloldali Székely Antal 24 százalékot, a jobbikos Szabó Mihály pedig 19 százalékot. Az MSZP–Párbeszéd most az oroszlányi tanárt, Sólyom Jörant indítja ellene, a Jobbik pedig Tóth Endrét.

A helyszínválasztásban most nem a fideszes jelölt megtámogatása játszhatott szerepet, hanem egy új téma, a családpolitika ismertetése. Orbán Viktor ezért itt különös érdeklődést mutatott az óvodák iránt. Itt ment be váratlanul a dadi óvodába a gyerekekhez, majd közös fotó is készült. Így lettek a kampány részei a gyerekek, akiknek a szülei ehhez semmilyen írásos nyilatkozatot nem adtak. Orbán ezután szintén váratlanul beugrott a bakonysárkányi óvoda alapkőletételére is. Itt jelentette be, hogy a választások után elindítják a Modern falu programot. A Fidesz világában a családpolitika szorosan összefügg a bevándorlással. A kormány szerint Magyarország fenyegető demográfiai problémáit nem migrációval, hanem a gyermekszületések ösztönzésével kell megoldani. Orbán aztán a kisbéri Híd Televíziónak azt mondta:  Magyarország egy értékes ország, „másoknak is fáj rá a foguk”, a választás igazi tétje pedig ott az, hogy a forrásokat a falvakra, a kisvárosokra fordítják-e, vagy pedig bevándorlóországot építenek.  

Szóljon hozzá a cikkhez az index.hu Facebook-oldalán:

Borítókép: Orbán Viktor a Parlament előtt 2018. március 15-én. Fotó: Barakonyi Szabolcs / Index.