Csináltattak egy esélyes jelölti listát, majd visszavonták a terjesztését

Image uploaded from iOS (3)
2018.03.27. 07:03 Módosítva: 2018.03.28. 10:36
A Népszava különszámát osztogatta volna az MSZP az utolsó napokban, mivel az tartalmazott egy esélyes demokratikus jelölteket felsoroló térképet. Több választókerületben azonban olyan nevek szerepelnek, amelyeket nem akarnak a szocialisták reklámozni. Így a kinyomtatott újságok terjesztését leállították. De mi megszereztük.

Valamirevaló ellenzéki formáció ebben a kampányban létrehozott már egy esélyes ellenzéki jelölti listát, amely az Orbán-ellenes választókat hivatott segíteni. A dologra azért van szükség, mert a pártok koordinálása híján számos választókerületben egyaránt esélyes lehet a baloldal és a Jobbik jelöltje – és van pár körzet, ahol az is kérdés, hogy az LMP vagy a baloldali jelölt indul-e nagyobb eséllyel.

Az MSZP az utolsó két hétben akart beszállni az esélyesek listája nevű játékba, és csináltatott is egy térképet, amelyet a Népszava különszámaként az utolsó napokban szórtak volna szét szerte az országban. Ezt a Népszava-mellékletet azonban nem fogják megkapni az ellenzéki választók, az MSZP ugyanis információnk szerint már a lapok kinyomtatása után visszavonta az újság terjesztését.

Az újságok tehát az MSZP-irodákban most halmokban állnak, de utcára nem vihetik, postaládákba nem dobálhatják az aktivisták. Ennek ellenére az Indexhez eljutott egy példány, így ki is tudtuk deríteni, mi vele a politikai probléma. Természetesen nem a lapban szereplő kötelező Karácsony-interjú vagy Kunhalmi-interjú, hanem az esélyes ellenzéki térkép.

Az nem meglepő, hogy a 106 esélyes jelölt között nincs jobbikos, hiszen Karácsony Gergely, az MSZP–Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje lenácizta a jobbikosokat, Kunhalmi Ágnes budapesti MSZP-elnök pedig arról beszélt, hogy a jobbikosokra adott szavazatok a „kukába mennek”. A lista tehát a demokratikus oldal jelöltjei közül válogat, ám első ránézésre is van pár furcsa név az esélyesek között.

  • A IV. kerületben (Budapest 11.) az esélyes jelölt a melléklet szerint a független Horváth Imre. Pedig itt az MSZP hivatalosan a DK jelöltjét, Varju Lászlót támogatja. Horváth Imre nyerte ugyan az időközit, de nem őt jelölték újra, a pártból így Horváth kilépett.
  • A II. kerületben (Budapest 4.) az esélyes jelölt az LMP-s Ungár Péter. Pedig itt a DK-s Niedermüller Pétert mutatta ki esélyesnek minden felmérés, és az MSZP is őt támogatja hivatalosan.
  • Vácon az LMP-s Matkovich Ilonát ajánlják a választóknak. Holott itt a DK-s Krauze Istvánt támogatja az MSZP.
  • Salgótarjánban az LMP-s Dömsödi Gábort kiáltják ki esélyesnek. Itt a DK-s Kovács Zsolt indul az MSZP támogatásával.
  • Egerben a független Vámos Csabát hozzák ki esélyesnek. Itt a DK jelöltje Kertészné Kormos Noémi.
  • Kecskeméten az LMP-s Vágó Gábort ajánlják. Ebben a körzetben az MSZP elvileg a DK-s Szőkéné Kopping Ritát támogatja.
  • Pécsen az LMP-s Hohn Krisztinát hozzák ki esélyesnek. Naná, hogy ebben a választókerületben is DK-s jelölt van, Nagy Ferenc.
  • Mohácson szintén LMP-st ajánlanak, Bosnyák Andrást. Az MSZP pedig papíron ugye a DK-s Lukács Jánost támogatja.
  • Gödöllőn az LMP-s Lengyel Szilviát mutatja a térkép esélyesnek. Pedig itt nem is a DK, hanem az MSZP–Párbeszéd jelöltje indul.

A többi olyan helyen, ahol a hivatalos MSZP–DK megállapodás szerint DK-s jelölt indul (MSZP-s támogatással), ott ezt a jelöltet nevezik esélyesnek. Gödöllő kivételével pedig mindenhol az MSZP-s jelöltet ajánlja esélyesként a kiadvány. Budakeszin visszalépett a DK-s jelölt, így ott Szél Bernadettet, az LMP miniszterelnök-jelöltjét nevezik esélyesnek.

A térképnél feltüntették, hogy a Publicus közvélemény-kutató cég szerint ők a „demokratikus oldal legesélyesebb jelöltjei”. A Publicus vezetője, Pulai András az Indexnek megerősítette, hogy a Vasárnapi Hírekkel kialakított többéves együttműködés mellett a Népszava felkérte a céget, hogy készítsen egy ilyen térképet.

Kutatás és modellezés is volt

Néhány választókerületben részletes kutatást csináltak. A Népszava például februárban le is hozott egy meg nem nevezett cég által készített kutatást, amely szerint a II. kerületben Ungár Péter megelőzi a DK-s Niedermüller Pétert. De a gödöllői választókerületben készült – amúgy az LMP által rendelt – kutatás is megjelent időközben a Mérce.hu-n, és a cikkből az derül ki, hogy Lengyel egy hajszállal megelőzi a szocialista indulót.

Azoknál a körzeteknél, ahol nem készült friss közvélemény-kutatás, egy régebbi eredményekből és a jelölt beágyazottságából kiinduló számítást végeztek. Így fordulhatott elő például, hogy Újpesten hajszálnyival, de esélyesebbnek számít a most független, ám a legutóbbi időközin MSZP-sként taroló Horváth Imre – mondta Pulai.

Kampányplakátok a Róbert Károly körúton
Kampányplakátok a Róbert Károly körúton
Fotó: Nemeth Sz. Peter

Az alkalmazott modell magasra értékeli az úgynevezett inkumbencia-hatást (hivatalban lévőket erősítő hatás), mert a múltbeli választási eredményekből tudjuk, ez döntő lehet. De ezeken a helyeken várhatóan a visszalépések fognak majd dönteni, és nem az ilyen előrejelzések – mondta Pulai.

Kunhalmi: A lista nem felel meg

Az MSZP-s vezetők és választókerületi kampányfőnökök információnk szerint akkor szembesültek a térképpel, amikor nyomtatásban látták. A lapot ugyanis minden választókerületbe százasával, ezresével kiszállították, mivel az utolsó két hétben ezt terjesztették volna mindenhol.

Ám több helyen az MSZP-s kampány vezetői úgy döntöttek, nem engedik utcára az újságot. Kódolva volt ugyanis, hogy a DK-val pont a kampányhajrában válik ellenségessé a viszony emiatt. Ezzel kapcsolatban kerestünk MSZP-s politikusokat. Tóbiás József országos kampányfőnököt hétfőn nem sikerült elérnünk.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke viszont az Indexnek megerősítette, hogy a fővárosban valóban nem fogják terjeszteni ezt a kiadványt. „Nem egy újságon múlik, hogy elérjük a változást Magyarországon.

Minden eszköz jól jön, mindazonáltal Népszava kiadványában van olyan tartalom, ami jelenleg nem felel meg az MSZP–Párbeszéd és a DK közös álláspontjának, így sajnos nem tudjuk azt feltenni a pultjainkra

– indokolta a döntését. Kunhalmi azt mondta, biztos abban, hogy jelenleg mind a 18 budapesti választókerületben az MSZP és a DK jelöltjei a legesélyesebb demokrata ellenzékiek. Legalábbis amíg meg nem történnek a visszalépések.

Azt egyelőre senki nem tudja megmondani, hogy újranyomják-e a térképet, és ha igen, milyen adatok alapján. Azt sem tudni, hogy ki finanszírozza az újranyomtatást, illetve hogy mennyibe került ennek a – visszavont – mellékletnek az elkészítése.

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.

(Borítókép: Az MSZP kampánynyitó rendezvénye 2018 február 10-én - fotó: Huszti István / Index)