Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Csináltattak egy esélyes jelölti listát, majd visszavonták a terjesztését

Image uploaded from iOS (3)
2018.03.27. 07:03 Módosítva: 2018-03-28 10:36:25
A Népszava különszámát osztogatta volna az MSZP az utolsó napokban, mivel az tartalmazott egy esélyes demokratikus jelölteket felsoroló térképet. Több választókerületben azonban olyan nevek szerepelnek, amelyeket nem akarnak a szocialisták reklámozni. Így a kinyomtatott újságok terjesztését leállították. De mi megszereztük.

Valamirevaló ellenzéki formáció ebben a kampányban létrehozott már egy esélyes ellenzéki jelölti listát, amely az Orbán-ellenes választókat hivatott segíteni. A dologra azért van szükség, mert a pártok koordinálása híján számos választókerületben egyaránt esélyes lehet a baloldal és a Jobbik jelöltje – és van pár körzet, ahol az is kérdés, hogy az LMP vagy a baloldali jelölt indul-e nagyobb eséllyel.

Az MSZP az utolsó két hétben akart beszállni az esélyesek listája nevű játékba, és csináltatott is egy térképet, amelyet a Népszava különszámaként az utolsó napokban szórtak volna szét szerte az országban. Ezt a Népszava-mellékletet azonban nem fogják megkapni az ellenzéki választók, az MSZP ugyanis információnk szerint már a lapok kinyomtatása után visszavonta az újság terjesztését.

Az újságok tehát az MSZP-irodákban most halmokban állnak, de utcára nem vihetik, postaládákba nem dobálhatják az aktivisták. Ennek ellenére az Indexhez eljutott egy példány, így ki is tudtuk deríteni, mi vele a politikai probléma. Természetesen nem a lapban szereplő kötelező Karácsony-interjú vagy Kunhalmi-interjú, hanem az esélyes ellenzéki térkép.

Az nem meglepő, hogy a 106 esélyes jelölt között nincs jobbikos, hiszen Karácsony Gergely, az MSZP–Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje lenácizta a jobbikosokat, Kunhalmi Ágnes budapesti MSZP-elnök pedig arról beszélt, hogy a jobbikosokra adott szavazatok a „kukába mennek”. A lista tehát a demokratikus oldal jelöltjei közül válogat, ám első ránézésre is van pár furcsa név az esélyesek között.

  • A IV. kerületben (Budapest 11.) az esélyes jelölt a melléklet szerint a független Horváth Imre. Pedig itt az MSZP hivatalosan a DK jelöltjét, Varju Lászlót támogatja. Horváth Imre nyerte ugyan az időközit, de nem őt jelölték újra, a pártból így Horváth kilépett.
  • A II. kerületben (Budapest 4.) az esélyes jelölt az LMP-s Ungár Péter. Pedig itt a DK-s Niedermüller Pétert mutatta ki esélyesnek minden felmérés, és az MSZP is őt támogatja hivatalosan.
  • Vácon az LMP-s Matkovich Ilonát ajánlják a választóknak. Holott itt a DK-s Krauze Istvánt támogatja az MSZP.
  • Salgótarjánban az LMP-s Dömsödi Gábort kiáltják ki esélyesnek. Itt a DK-s Kovács Zsolt indul az MSZP támogatásával.
  • Egerben a független Vámos Csabát hozzák ki esélyesnek. Itt a DK jelöltje Kertészné Kormos Noémi.
  • Kecskeméten az LMP-s Vágó Gábort ajánlják. Ebben a körzetben az MSZP elvileg a DK-s Szőkéné Kopping Ritát támogatja.
  • Pécsen az LMP-s Hohn Krisztinát hozzák ki esélyesnek. Naná, hogy ebben a választókerületben is DK-s jelölt van, Nagy Ferenc.
  • Mohácson szintén LMP-st ajánlanak, Bosnyák Andrást. Az MSZP pedig papíron ugye a DK-s Lukács Jánost támogatja.
  • Gödöllőn az LMP-s Lengyel Szilviát mutatja a térkép esélyesnek. Pedig itt nem is a DK, hanem az MSZP–Párbeszéd jelöltje indul.

A többi olyan helyen, ahol a hivatalos MSZP–DK megállapodás szerint DK-s jelölt indul (MSZP-s támogatással), ott ezt a jelöltet nevezik esélyesnek. Gödöllő kivételével pedig mindenhol az MSZP-s jelöltet ajánlja esélyesként a kiadvány. Budakeszin visszalépett a DK-s jelölt, így ott Szél Bernadettet, az LMP miniszterelnök-jelöltjét nevezik esélyesnek.

A térképnél feltüntették, hogy a Publicus közvélemény-kutató cég szerint ők a „demokratikus oldal legesélyesebb jelöltjei”. A Publicus vezetője, Pulai András az Indexnek megerősítette, hogy a Vasárnapi Hírekkel kialakított többéves együttműködés mellett a Népszava felkérte a céget, hogy készítsen egy ilyen térképet.

Kutatás és modellezés is volt

Néhány választókerületben részletes kutatást csináltak. A Népszava például februárban le is hozott egy meg nem nevezett cég által készített kutatást, amely szerint a II. kerületben Ungár Péter megelőzi a DK-s Niedermüller Pétert. De a gödöllői választókerületben készült – amúgy az LMP által rendelt – kutatás is megjelent időközben a Mérce.hu-n, és a cikkből az derül ki, hogy Lengyel egy hajszállal megelőzi a szocialista indulót.

Azoknál a körzeteknél, ahol nem készült friss közvélemény-kutatás, egy régebbi eredményekből és a jelölt beágyazottságából kiinduló számítást végeztek. Így fordulhatott elő például, hogy Újpesten hajszálnyival, de esélyesebbnek számít a most független, ám a legutóbbi időközin MSZP-sként taroló Horváth Imre – mondta Pulai.

Kampányplakátok a Róbert Károly körúton
Kampányplakátok a Róbert Károly körúton
Fotó: Nemeth Sz. Peter

Az alkalmazott modell magasra értékeli az úgynevezett inkumbencia-hatást (hivatalban lévőket erősítő hatás), mert a múltbeli választási eredményekből tudjuk, ez döntő lehet. De ezeken a helyeken várhatóan a visszalépések fognak majd dönteni, és nem az ilyen előrejelzések – mondta Pulai.

Kunhalmi: A lista nem felel meg

Az MSZP-s vezetők és választókerületi kampányfőnökök információnk szerint akkor szembesültek a térképpel, amikor nyomtatásban látták. A lapot ugyanis minden választókerületbe százasával, ezresével kiszállították, mivel az utolsó két hétben ezt terjesztették volna mindenhol.

Ám több helyen az MSZP-s kampány vezetői úgy döntöttek, nem engedik utcára az újságot. Kódolva volt ugyanis, hogy a DK-val pont a kampányhajrában válik ellenségessé a viszony emiatt. Ezzel kapcsolatban kerestünk MSZP-s politikusokat. Tóbiás József országos kampányfőnököt hétfőn nem sikerült elérnünk.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke viszont az Indexnek megerősítette, hogy a fővárosban valóban nem fogják terjeszteni ezt a kiadványt. „Nem egy újságon múlik, hogy elérjük a változást Magyarországon.

Minden eszköz jól jön, mindazonáltal Népszava kiadványában van olyan tartalom, ami jelenleg nem felel meg az MSZP–Párbeszéd és a DK közös álláspontjának, így sajnos nem tudjuk azt feltenni a pultjainkra

– indokolta a döntését. Kunhalmi azt mondta, biztos abban, hogy jelenleg mind a 18 budapesti választókerületben az MSZP és a DK jelöltjei a legesélyesebb demokrata ellenzékiek. Legalábbis amíg meg nem történnek a visszalépések.

Azt egyelőre senki nem tudja megmondani, hogy újranyomják-e a térképet, és ha igen, milyen adatok alapján. Azt sem tudni, hogy ki finanszírozza az újranyomtatást, illetve hogy mennyibe került ennek a – visszavont – mellékletnek az elkészítése.

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.

(Borítókép: Az MSZP kampánynyitó rendezvénye 2018 február 10-én - fotó: Huszti István / Index)