Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Az LMP kizárja a zuglói jelöltjét, akinek a Fidesz gyűjtött ajánlásokat

2018.03.28. 14:33

Az LMP felfüggeszti Barta János zuglói jelölt párttagságát és visszavonja jelöltségét - közölte az LMP az Indexszel.

Szerdán írtuk meg, hogy Zuglóban a Fidesz gyűjtött és adott aláírásokat az LMP-s jelöltnek - ezt maga az LMP-s induló, Barta János ismerte el. Barta szerint előbb leadták az ajánlásokat, mint hogy megérkezett volna a fideszes segítség.

Az LMP elnöksége ma a cikk megjelenése után rögtön tárgyalta az ügyet, és úgy találta: "az LMP szerint a Fidesszel semmilyen együttműködés nem megengedhető. A Fidesz számtalan helyen bizonyíthatóan visszaélt az állampolgárok személyes adataival, ehhez egy ellenzéki párt sem asszisztálhat, sőt ha bárki ilyet tapasztal, akkor feljelentést kell tenni" - írta az LMP.

Mivel Barta János a fenti elvárásoknak nem tett eleget, ezért a párt elnöksége a mai napon felfüggeszti a párttagságát, megindítja a kizárási eljárást, és nem tekinti az LMP hivatalos jelöltjének.

Mindez azt jelenti, hogy Zuglóban nincs az LMP-nek hivatalos jelölje, bár technikailag már nem tudja a párt levenni őt a szavazólapról (azt már ki is nyomtatták).

Barta János az Indexnek azt mondta a kizárásról, hogy "nem eszik olyan forrón a kását", szerinte a párt elnöksége önállóan nem hozhat ilyen döntést, és az etikai bizottságnak is tárgyalni kell. Tagadta, hogy együttműködött a Fidesszel. Azt mondta, egy volt MDF-es ismerősnek adott ajánlóíveket, mert azt ígérte, volt MDF-esek között gyűjt aláírásokat. És csak utólag szembesült, hogy fideszes aláírások vannak a papírokon.

A kizárásáról Barta azt mondta, "azért szeretnének kizárni, mert önállóságpárti vagyok, az LMP vezetőségének nagy része viszont összefogáspárti. Így tudnak visszaléptetni az MSZP-s Tóth Csaba javára." Az LMP elnökségének döntése azt jelenti, hogy technikailag nem, de politikailag megtörtént a visszaléptetés.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?