Az LMP kizárja a zuglói jelöltjét, akinek a Fidesz gyűjtött ajánlásokat

2018.03.28. 14:33

Az LMP felfüggeszti Barta János zuglói jelölt párttagságát és visszavonja jelöltségét - közölte az LMP az Indexszel.

Szerdán írtuk meg, hogy Zuglóban a Fidesz gyűjtött és adott aláírásokat az LMP-s jelöltnek - ezt maga az LMP-s induló, Barta János ismerte el. Barta szerint előbb leadták az ajánlásokat, mint hogy megérkezett volna a fideszes segítség.

Az LMP elnöksége ma a cikk megjelenése után rögtön tárgyalta az ügyet, és úgy találta: "az LMP szerint a Fidesszel semmilyen együttműködés nem megengedhető. A Fidesz számtalan helyen bizonyíthatóan visszaélt az állampolgárok személyes adataival, ehhez egy ellenzéki párt sem asszisztálhat, sőt ha bárki ilyet tapasztal, akkor feljelentést kell tenni" - írta az LMP.

Mivel Barta János a fenti elvárásoknak nem tett eleget, ezért a párt elnöksége a mai napon felfüggeszti a párttagságát, megindítja a kizárási eljárást, és nem tekinti az LMP hivatalos jelöltjének.

Mindez azt jelenti, hogy Zuglóban nincs az LMP-nek hivatalos jelölje, bár technikailag már nem tudja a párt levenni őt a szavazólapról (azt már ki is nyomtatták).

Barta János az Indexnek azt mondta a kizárásról, hogy "nem eszik olyan forrón a kását", szerinte a párt elnöksége önállóan nem hozhat ilyen döntést, és az etikai bizottságnak is tárgyalni kell. Tagadta, hogy együttműködött a Fidesszel. Azt mondta, egy volt MDF-es ismerősnek adott ajánlóíveket, mert azt ígérte, volt MDF-esek között gyűjt aláírásokat. És csak utólag szembesült, hogy fideszes aláírások vannak a papírokon.

A kizárásáról Barta azt mondta, "azért szeretnének kizárni, mert önállóságpárti vagyok, az LMP vezetőségének nagy része viszont összefogáspárti. Így tudnak visszaléptetni az MSZP-s Tóth Csaba javára." Az LMP elnökségének döntése azt jelenti, hogy technikailag nem, de politikailag megtörtént a visszaléptetés.