Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Erzsébetvárosban öt éve törvénytelenül működik a parkolás

2018.04.03. 06:46 Módosítva: 2018-04-03 11:03:52

Budapest VII. kerületében továbbra is magáncég üzemelteti a parkolást, ez azonban 2012 óta törvénytelen, a kerület emiatt több százmillió forintos bevételről mondott le, írja a 444.hu. Tavaly nyáron a kerület vezetése hivatalosan is elismerte ezt, de nem történt semmi.

Az Alkotmánybíróság 2010. júniusban semmisítette meg azt a lehetőséget, hogy az önkormányzatok magáncégeknek adják át az elég jó üzletet jelentő parkolóhely-üzemeltetést. Az új törvény szerint a parkolás-üzemeltetést az önkormányzatok kizárólag a 100 százalékos tulajdonukban álló cégekkel végeztethetik. Ferencváros mellett Erzsébetváros volt a másik kerület, ahol mégis magáncégek üzemeltették a parkolást.

Az erzsébetvárosi önkormányzat 2009. december 23-án, karácsony előtt egy nappal kötött 10 évre szóló szerződést az Er-Park nevű konzorciummal, amelyben önkormányzati érdekeltség nincs, a konzorcium tagjai között van viszont a Centrum Parkoló nevű cég, amelynek képviselője, Fürst György. A cég és Fürst György büntetőügyben is érintett. Az erzsébetvárosi Er-Park és a ferencvárosi Fer-Park között tulajdonosi átfedés is van.

A magáncégek részvételét a törvény 2010. június 4-én tiltotta meg a parkolásban, de egy kiskapu elvileg megadta a lehetőséget a korábban megkötött szerződések kifutására. De ezt az átmeneti rendelkezést is hatályon kívül helyezték 2012. augusztus 7-én. A 444.hu szerint legkésőbb innentől, azaz öt éve már biztosan az önkormányzatnak saját céget kellett volna létrehoznia a parkolásra Erzsébetvárosban is.

Érdekes módon a kerület vezetésének csak tavaly tűnt fel, hogy egy magáncég már öt éve törvénytelenül üzemelteti a kerületi parkolást. Bajkai István fideszes alpolgármester, az Orbán-család ügyvédje (a vasárnapi választáson a Fidesz országgyűlési képviselőjelöltje) tavaly kezdett el foglalkozni az üggyel. A szerződéseket átnézve kimondta, hogy a magáncég működésére a törvény nem ad lehetőséget, de azóta sem történt semmi az ügyben.

Bár a szerződés szerint a kerület kap pénzt a parkolási cégtől (évi kb. 200-350 millió forintot), ha maga üzemeltetné, jóval több lenne a bevétele. A kerületi ellenzéki képviselők szerint így az elmúlt években több száz millió forinttól esett el Erzsébetváros.  

Bajkai tavaly decemberben olyan előterjesztést nyújtott be a képviselő-testületnek, amely szerint a közel 8000 parkolóhelyét fenntartó ER-Park valójában nem végezhetné ezt a feladatot, úgyhogy a szerződése meg is szűnt, viszont mindezért sem az önkormányzat, sem a cég nem felelős.  

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.