Erzsébetvárosban öt éve törvénytelenül működik a parkolás

2018.04.03. 06:46 Módosítva: 2018.04.03. 11:03

Budapest VII. kerületében továbbra is magáncég üzemelteti a parkolást, ez azonban 2012 óta törvénytelen, a kerület emiatt több százmillió forintos bevételről mondott le, írja a 444.hu. Tavaly nyáron a kerület vezetése hivatalosan is elismerte ezt, de nem történt semmi.

Az Alkotmánybíróság 2010. júniusban semmisítette meg azt a lehetőséget, hogy az önkormányzatok magáncégeknek adják át az elég jó üzletet jelentő parkolóhely-üzemeltetést. Az új törvény szerint a parkolás-üzemeltetést az önkormányzatok kizárólag a 100 százalékos tulajdonukban álló cégekkel végeztethetik. Ferencváros mellett Erzsébetváros volt a másik kerület, ahol mégis magáncégek üzemeltették a parkolást.

Az erzsébetvárosi önkormányzat 2009. december 23-án, karácsony előtt egy nappal kötött 10 évre szóló szerződést az Er-Park nevű konzorciummal, amelyben önkormányzati érdekeltség nincs, a konzorcium tagjai között van viszont a Centrum Parkoló nevű cég, amelynek képviselője, Fürst György. A cég és Fürst György büntetőügyben is érintett. Az erzsébetvárosi Er-Park és a ferencvárosi Fer-Park között tulajdonosi átfedés is van.

A magáncégek részvételét a törvény 2010. június 4-én tiltotta meg a parkolásban, de egy kiskapu elvileg megadta a lehetőséget a korábban megkötött szerződések kifutására. De ezt az átmeneti rendelkezést is hatályon kívül helyezték 2012. augusztus 7-én. A 444.hu szerint legkésőbb innentől, azaz öt éve már biztosan az önkormányzatnak saját céget kellett volna létrehoznia a parkolásra Erzsébetvárosban is.

Érdekes módon a kerület vezetésének csak tavaly tűnt fel, hogy egy magáncég már öt éve törvénytelenül üzemelteti a kerületi parkolást. Bajkai István fideszes alpolgármester, az Orbán-család ügyvédje (a vasárnapi választáson a Fidesz országgyűlési képviselőjelöltje) tavaly kezdett el foglalkozni az üggyel. A szerződéseket átnézve kimondta, hogy a magáncég működésére a törvény nem ad lehetőséget, de azóta sem történt semmi az ügyben.

Bár a szerződés szerint a kerület kap pénzt a parkolási cégtől (évi kb. 200-350 millió forintot), ha maga üzemeltetné, jóval több lenne a bevétele. A kerületi ellenzéki képviselők szerint így az elmúlt években több száz millió forinttól esett el Erzsébetváros.  

Bajkai tavaly decemberben olyan előterjesztést nyújtott be a képviselő-testületnek, amely szerint a közel 8000 parkolóhelyét fenntartó ER-Park valójában nem végezhetné ezt a feladatot, úgyhogy a szerződése meg is szűnt, viszont mindezért sem az önkormányzat, sem a cég nem felelős.  

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.