A Fidesz frakcióvezetője és a Momentum jelöltje tegeződve szidta Gyurcsányt

2018.04.05. 14:55
Gulyás Gergely váratlanul elvállalt egy vitát, de csak a helyi momentumos ellenfelével. Kádár Barnabás hiába hozta fel a Fidesz számára kellemetlen ügyeket, a Fidesz frakcióvezetője rutinosan megkerülte a válaszadást. A tegeződve zajló beszélgetésen kiderült, több dologban egyetért a két jelölt: például a szocialista kormányok megítélésében.

Nem sok olyan vitát láthattunk, hallhattunk ebben a kampányban, amelyen a Fidesz jelöltje is részt vett. A fideszesek ugyanis következetesen elzárkóztak a nyilvános konfrontációktól. Így aztán a választókerületekben jobbára az ellenzék jelöltjei vitáztak egymással.

Pár napja ugyanakkor Szatmáry Kristóf, a XVI. kerület Fidesz-KDNP-s jelöltje hajlandó volt leülni vitázni a momentumosa ellenfelével, de csak vele. Majd most csütörtökön váratlanul Gulyás Gergely Fidesz-frakcióvezető, a XII-II. kerületi jelölt is elvállalt egy beszélgetést, de kizárólag a helyi momentumos ellenfelével, Kádár Barnabással.

A Hattyú Házban zajló beszélgetésről nem értesítették előre a sajtót, csupán a Momentum Facebook-oldalán lehetett belepillantani a kedélyes vitába. A hangokból kiderült, hogy nézők is ültek a teremben, de ők nem látszódtak egy pillanatra sem. A beszélgetés pedig azért nevezhető kedélyesnek, mert nem vezette senki, a két jelölt végig tegeződött, sőt, néhány ügyben a közös pontot is megtalálták.

Például az MSZP és Gyurcsány Ferenc kormányzásának megítélésében egyetértett a két fél. Gulyás például úgy magyarázta a magyar gazdasági teljesítmény szerinte remek színvonalát, hogy Magyarország 2002-ig "éllovas volt" a térségben, aztán a szocialista kormányzás miatt 2010-re a "sereghajtó lett", azóta viszont töretlen a fejlődés, bár nyilván minden lehetne jobb. Erre Kádár azt mondta, hogy "nem Gyurcsányhoz kell mérni", Gyurcsánynál szerinte nem nehéz jobb Magyarországot csinálni.

Gulyás persze rutinosan le is csapott erre. "Elhiszem, helyeslem, hogy a Momentum nem a szocialista csődkormányzáshoz méri magát, de az elnöke akkor miért egy szocialista javára lépett vissza a Belvárosban?" Gulyás szerint a Momentumnak tisztáznia kell az MSZP-hez való viszonyt.

Kádár azzal védekezett, hogy nem egy Momentum-MSZP megegyezés alapján lépett vissza Fekete-Győr, hanem mert a kutatás V. Naszályi Mártát hozta ki legesélyesebb ellenzékiként. Aztán ő is visszalépett ugye az LMP-s javára.

Gulyás rutinosan megkerülte a kényes témákat

A koreográfia a beszélgetésen az volt, hogy moderátor hiányában jobbára Kádár kérdezgette Gulyás Gergelyt ilyen-olyan aktuális ügyekről. Így amikor Kádár megemlítette a Fidesz számára kényelmetlenebb témákat, Gulyás gyorsan és rutinosan el tudott ugrani.

Például Kádár felhozta a Kósa-ügyet, a Tiborcz-ügyet, a diáktüntetők megbírságolását, majd megjegyezte, hogy a Fidesz "olyan nyomasztó légkört teremtett", hogy fiatalok sorra a kivándorlást választják. Gulyás pedig erre nem az említett kellemetlen ügyekre reflektált, hanem azzal vágott vissza, hogy a KSH adatai szerint "tavaly 26 ezren mentek el, 19 400-an jöttek vissza, vagyis mínusz 6600 a KSH becslése", de határon túlról többen jöttek Magyarországra, szóval pozitív a szaldó.

Amikor Kádár a letelepedési kötvények ügyét említette, és hogy bűnözők is bejöhettek így az országba, Gulyás megkerülte a valódi válaszadást. Kádár ugyanis azt kérdezte, hogy mit szólna Gulyás, ha ezek a bűnözők megjelennének a Hegyvidéken, "élnél ilyen emberrel a szomszédodban?". Gulyás viccelődve ezt azzal intézte el: "Gyurcsány Ferenc is itt él".

Gulyás most is belépne a Fideszbe

Vagy amikor Kádár felhozta, hogy a Fidesz nem hajlandó a vitára, Orbán nem ad ellenzéki médiumnak interjút, és ez "a kormányzás pökhendiségének bizonyítéka", akkor Gulyás úgy válaszolt:

nem voltam felkészülve, hogy eljövök a vitára és amiatt kell magyarázkodnom, hogy nem vitázom.

A beszélgetés hangulatát jól jelzi az alábbi kis beszélgetésrészlet, amely ezután következett:

  • Kádár: Értelmesen vitázol, de nem látom ezt a Fidesz kommunikációjában.
  • Gulyás: Hogy tudok segíteni? Mit tegyek?
  • Kádár: Németh Szilárd azt állítja, például rólam is, hogy a balliberálisok transzportálják a migránsokat.
  • Gulyás: Balliberálisnak érzed magad?
  • Kádár: Nem érzem magam balliberálisnak. De szerintem balliberálisok se teszik ezt. (...) De hogy tudsz megférni Németh Szilárddal egy pártban?
  • Gulyás: Nagyon jól.
  • Kádár: De most is belépnél a Fideszbe? Ha most lennél 18 éves.
  • Gulyás: Igen, és ennek az országnak az az érdeke, hogy a Fidesz kormányozza az országot.

A teljes, egyórás beszélgetésen Kádár sorra hozta fel a kényes témákat, ám lényegi, pláne hírértékű válaszokat nem kapott. Kádár a végén azt kérdezte, hogy Fekete-Győr András miért nem tud vitázni Orbán Viktorral. Gulyás erre azt mondta, "ha lenne esélyes kihívó, lenne vita".

"Akkor én esélyes kihívó vagyok?" - kérdezett vissza Kádár. Ezen közösen nevetett mindenki a teremben.