Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ahol mindig a jobboldal nyert

Ha megnéztük, hol nyert listán idáig minden választáson a baloldal, nézzük azt is, mik a jobboldal legbiztosabb bástyái. Főleg, hogy utóbbiakból két nagyságrenddel több van: míg a baloldal alig három településen maradt veretlen 1990 óta, Magyarországon 300-nál is több olyan település található, ahol a rendszerváltás óta mindig magukat jobboldaliként meghatározó pártok nyertek az MDF-től a kisgazdákon és a Fideszen át a Jobbikig. 

300-nál is több, de majdnem mind kistelepülés, döntő többségében kisebb-nagyobb falvak. Ezen a térképen a 3000 fősnél nagyobb örök jobbos településeket tüntettük fel a közigazgatási határaik között.

Bár nem gondoljuk komolyan, hogy éppen 2018-ban fog megszakadni ez a sorozat, azért nem árt megjegyezni, hogy a legnagyobb ilyen város éppen az a Hódmezővásárhely, ahol alig néhány hete a Fidesz jelöltje váratlan vereséget szenvedett az összellenzéki támogatottságú Márky-Zaytól – tudjuk persze, hogy ott speciális körülmények voltak és polgármester-választás, de azért arra intő jel lehet, hogy időnként a biztosnak hitt bástyák is leomlanak.

Mindig a jobboldalra szavazott Varga Mihály és Fazekas rovarmentesítő Sándor agrárminiszter városa, Karcag is, nem beszélve a jobboldal szimbolikus erősségéről, Lakitelekről, ahol Lezsák sátrában a „népi értelmiség” 1988-ban megalapította az MDF-et.

Tájegységek szerint két dolog ütközik ki: a jobboldal hagyományosan erős támogatottsága Pest megyében, a tágabb budapesti agglomerációban; ez már a két világháború között is létező jelenség volt, a rendszerváltás után pedig a MIÉP is kimagasló eredményeket ért el errefelé. A másik vidék, ahol úgy tűnhet, hogy a jobboldal mindig jól szerepelt, az Alföld, főleg a Duna-Tisza-köze; itt azonban érdemes megjegyezni, hogy ez részben a településstruktúrából következik, hiszen itt közismerten nagyobbak a falvak, mint az aprófalvas Dunántúlon; utóbbin sok olyan kisebb község van, ahol a többség mindig jobboldali pártlistára szavazott, csak éppen erre a térképre nem fértek fel – ilyen a listánkon szereplő legkisebb település, a már csak 25 lelket számláló Zalaköveskút is.

A Magyar Demokrata Fórum 1990-es listás eredményei települési szinten választási térképen: