Aliz
6 °C
14 °C

Beregsurányban befeszültek: indok nélkül kitiltottak minket a szavazóhelyiségből

2018.04.08. 11:27

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében kezdtük a napot, leginkább azokra az ukrán határ menti településekre látogattunk el, ahol az utóbbi években feltűnően megnőtt a bejelentkezők száma. Sikerült is beszélnünk egy Kárpátalján élő, de Kispaládon szavazó házaspárral, róluk itt tud bővebben olvasni.

Sokáig egyetlen szavazóhelyiségben sem volt semmi probléma, mígnem megérkeztünk Beregsurányba. Itt a választási bizottság és annak elnöke azzal kezdte, hogy mi nem mehetünk be a szavazóhelyiségbe. Amikor mondtuk neki, hogy szerintünk bemehetünk, azt kérték, várjunk kint, hamarosan megérkezik a helyi választási iroda vezetője, a jegyző, és majd ő eldönti.

Husztiné Gál Szilvia körjegyző meg is érkezett, és rögtön azzal kezdte, hogy nem mehetünk be. Hiába kérdeztük, hogy miért, valódi választ nem kaptunk, sőt, furcsamód, egy idő után a jegyző a választási bizottság elnökére kezdett mutogatni, ami azért különös, mivel ő, a jegyző felel a törvényességért.

Hiába hivatkoztunk a törvényre, nem hatotta meg, de kérésre, közszereplőként azt is megtagadta, hogy ezt kamerába is elmondja. Amikor azt kérdeztem, a résztvételi adatokat elmondanák-e, azt is megtagadták, azt mondták, nézzem az interneten.

Ezután átmentünk a szomszéd településre, Barabásra, ahol a bizottságban, miután ellenőrizték az igazolványainkat tájékoztattak minket a részvételi adatokról (15% szavazott 10-ig). És szavazók szavazásáról is készíthettünk képet, természetesen a képen szereplők beleegyezésével.

A következő hullámot a "templom után" várják. Egyébként a bizottság tagjainál volt egy kinyomtatott segítség, amiben megnézték, hogy mit csinálhat a sajtó és mit nem. Ez valamiért Beregsurányban nem került elő.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?