Az ellenzéki pártok csalást kiáltanak, az NVI-hez fordulnak

D  AS20180403001
2018.04.10. 14:22 Módosítva: 2018.04.10. 16:32
Az MSZP, a Jobbik, a DK és várhatóan az LMP is a Nemzeti Választási Irodához fordul, mert kétségesnek tartják, hogy a választás lebonyolítása és az eredmények közlése tiszta volt.

Az MSZP a választások tisztaságával kapcsolatban felmerült kételyek miatt a Nemzeti Választási Irodához és a Nemzeti Választási Bizottsághoz fordul, írja a párt keddi közleménye.

"A választás napján az Nemzeti Választási Iroda informatikai rendszerében tapasztalt problémák feltárása érdekében az MSZP kedden hivatalosan az iroda vezetőihez fordult. Azt kérjük, hogy fogadják szakértőinket, részükre biztosítsanak betekintést a választás napján keletkezett dokumentumokba, és adjanak részletes tájékoztatás a vasárnap meghozott döntésekről. Az NVB delegáltunkon keresztül pedig az összes szavazóköri jegyzőkönyv elektronikus (scannelt) dokumentumainak megküldését kérjük. A vizsgálatunk eredményéről a nyilvánosságot tájékoztatjuk" - fogalmaznak..

Gyurcsány Ferenc, a DK vezetője már hétfő este az ATV-ben arról beszélt, hogy választási csalás történhetett. Azt mondta az Egyenes beszéd című műsorban, hogy

KEDDEN ELŐTERJESZTÉST TESZNEK, HOGY A TÖBB MINT 10 EZER SZAVAZÓKÖR DOKUMENTUMAIT VESSÉK ÖSSZE A HIVATALOS ADATOKKAL, ÉS HA AZ ÁTVIZSGÁLÁS OKOT AD RÁ, AKKOR AKÁR A SZAVAZATOK ÚJRASZÁMLÁLÁSA IS SZÜKSÉGES LEHET.

A Jobbik szintén közleményt adott ki, hogy újraszámolást kérő beadványokat készít, és felszólította a Nemzeti Választási Irodát, hogy vizsgálják ki a választási csalások gyanújával kapcsolatos összes bejelentést.

A voksolási folyamat során több tisztázatlan eset történt: elromlott választási szoftver, kérdéses módon hullámzó részvételi arány, az átjelentkezők voksainak ellenőrzésével kapcsolatos visszás körülmények, az ellenzéki szavazatok feltételezhető „kreatív könyvelése” (példának okáért Budapest 2-es választókerületének 4. szavazókörében a Jobbikra a jegyzőkönyv alapján leadott listás szavazatokat a Netpárt neve mellé kerültek elszámolásra) rendszerszintű hibák és visszaélés gyanúját vethetik fel

- írták.

Szél Bernadett, az LMP társelnöke és Hadházy Ákos, az LMP antikorrupciós szakszóvivője pedig kedd délután tart sajtótájékoztatót "az LMP vizsgálatot kezdeményez a választási csalások felderítése ügyében" címmel.

Még a Liberálisok is beindultak, a törpepárt is az április 8-i választásokon leadott szavazatok minél gyorsabb újraszámlálását követelik. "A Liberálisok az NVI-től várnak válaszokat a következő kérdésekre: Hogyan történhetett meg, hogy a részvétel adatai az utolsó félórára visszaestek? Miként lehetséges, hogy egyes szavazókörökben csak elrontott ellenzéki szavazatokat találtak? Kik és hol nyúlhattak bele az információs rendszerbe, illetve a begyűjtött szavazatokba?" - írják közleményükben.

(Borítókép: A Nemzeti Választási Iroda munkatársai a külföldről érkezett levélszavazatok azonosító nyilatkozatait dolgozzák fel az iroda budapesti központjában 2018. április 3-án Fotó: Kovács Tamás / MTI)  • Csok