2024. június 17. 15:00
Románia 3
Ukrajna 0
Fussballaréna München I. forduló
2024. június 17. 18:00
Belgium 0
Szlovákia 1
Frankfurt Arena I. forduló
2024. június 17. 21:00 ÉLŐ
Ausztria 0
Franciaország 1

Egyre többen írnak furcsán érvénytelen szavazatokról

2018.04.10. 11:20 Módosítva: 2018.04.10. 17:12
Bár a beérkezett adatok alapján nem ezen múlt a Fidesz győzelme, mégis vannak olyan eredmények, amelyek kérdéseket vetnek fel.

Több olyan szavazókör van a Valasztas.hu adatai szerint, ahol nagyon magas lett az érvénytelen szavazatok száma. Ömlenek az olvasói észrevételek hozzánk, 20-30%-os az érvénytelen voksokatmutatva szavazókörönként.

A Választás.hu adatai között hetven olyan szavazókört találtunk, ahol a listára érkezett szavazatok legalább 10 százaléka érvénytelen lett. Ebből 17 szavazókörben 20 százalék feletti az érvénytelen listás szavazatok aránya, és öt olyan is akad, ahol 30% feletti. Valamiért ez szinte csak listán fordul elő, egyéniben sokkal ritkábban, és van olyan körzet ahol egyéniben egyetlen érvénytelen szavat sincs, listán viszont 192.

Összehasonlítva a négy évvel ezelőtti adatokkal, azt vettük észre, hogy az egyéni jelöltekre adott szavazatoknál nincs jelentős különbség a mostani és a négy évvel ezelőtti érvénytelen adatok számában. Listán ezzel szemben jelentősen nőtt az érvénytelen szavazatok aránya. 

2018-ban 268 szavazókört találtunk, ahol 5 százaléknál nagyobb az érvénytelen szavazatok aránya, ami 68 százalékos növekedés a 2014-es ugyanilyen adatokhoz képest.

2014-ben 33 olyan eset volt, ahol 10 százaléknál nagyobb volt a listás szavazatok között az érvénytelen szavazati arány, ez idén megduplázódott, 70 ilyen eset volt. 

Bogdása, Bogdása, Bogdása

Egy baranyai szavazókör különösen furcsa, ahol

az összes listás szavazat érvénytelen lett, amit nem a Fideszre adtak le.

Hasonló furcsaságot tapasztalt a szavazókörében?
Küldje el nekünk!

Bogdása szavazókörben az egyéni szavazatoknál 41 voks látszik az ellenzéki pártoknál, a listás szavazatoknál pedig nulla. Életszerűtlennek tűnik, hogy 41 ember egyéniben ellenzéki jelölt neve mellé ikszelt, majd ők mindannyian a listás szavazatuknál érvénytelenül szavaztak. Az látszik viszont, hogy ebben a körzetben nincs is olyan ellenzéki szavazó, aki ne adott volna listára érvénytelen szavazatot.  Ide kattintva láthatja  a választás.hu összes adatát ebből a szavazókörből. 

Ellenzéki pártok szerint csalás történhetett

Az MSZP, a Jobbik, a DK és várhatóan az LMP is a Nemzeti Választási Irodához fordul, mert kétségesnek tartják, hogy a választás lebonyolítása és az eredmények közlése tiszta volt.

Két magyarázat is lehet:

Egy olvasónk szerint az lehet a magyarázat erre a jelenségre, hogy "Bogdásán 25-tel több listás szavazat volt az urnában mint a névjegyzék alapján megjelentek száma. Ilyen esetben a törvény szerint a többletet minden pártlistáról le kell vonni, tehát mindenkitől 25-öt. Mivel egyéniben egyik ellenzéki jelölt sem ért el 25 szavazatot, ezért valószínűleg a listán sem kapott egyik ellenzéki párt sem 25-öt, így ha levonjuk a többletet, minden ellenzéki párt nullán áll meg. Ez persze felveti azt a kérdést hogy miként keletkezhetett a többlet.

A legvalószínűbb indok hogy véletlenül vagy szándékosan 2 listás és 0 egyéni szavazólapot adtak ki a bizottság tagjai 25 választópolgárnak."

Egy másik olvasónk szerint is az történhetett, hogy itt rossz szavazólapot kapott 25 választó, csak éppen máshogy rosszat. A Választás.hu adatai szerint 25 roma nemzetiségi szavazó volt ebben a szavazókörben, akik a roma nemzetiségi listára szavaztak, de egyéni szavazólap helyett hibásan pártlistás lapot kaphattak. "Hiszen pont 25 hiányzik az egyéni szavazólapoknál... És 25 roma nemzetiségi listára szavazó volt" - fogalmazott. Erről szóló cikkünket itt olvashatja, és az NVI később ezt a verziót erősítette meg (lásd a cikk végén lévő UPDATE-et).

A Nógrád megye második választókörzetének dejtári szavazókörében pedig hihetetlenül magas lett a pártlistás szavazatok között az érvénytelen: az összes voks 35%-a érvénytelen lett. 

  • Szintén a választásokon megszokottnál jóval magasabb az érvénytelen szavazatok aránya a budapesti második kerület 044-es szavazókörében, ahol a listás szavazatok közel 11%-a (84 szavazat a 787-ből) érvénytelen volt idén. Az egyéniben a szokásos arány, kevesebb, mint 1% (2 szavazat) volt érvénytelen.
  • A baranyai Pécsudvard 001-es körzet is hasonlóképp járt: 173 érvénytelen szavazat született 338 érvényes mellett.
  • Egy kaposfői szavazókörben a 396 listás szavazatból 89 érvénytelen (22%).
  • Szokolya település 01-es szavazókörében egyéniben mindössze 7 érvénytelen szavazat lett, listán viszont már 57-en szavaztak érvénytelenül a Választás.hu szerint.
  •  A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Zádorfalva 001. számú szavazókörében is vannak furcsaságok. A Választás.hu adatai szerint 183-an mentek el szavazni. Az urnában mégis 196 szavazólapot találtak. Hogy kiküszöböljék ezt a különbséget, minden egyéni jelölt szavazataiból le kellett vonni 13-at. Így aki például eleve kevesebb szavazatot kapott, mint 13, az a végeredményben nullán áll. A 134 érvényes szavazatnak egyébként majdnem 70 százaléka a Fidesznek ment. A pártlistás szavazólapokból kevesebbet találtak az urnában, 180-at, ebből összesen 1 volt érvénytelen.
  • A biatorbágyi 002.számú szavazókörben a listás szavazatok 25%-a érvénytelen (192 db), ez az LMP-s Szél Bernadett körzete. Az egész körzetben volt 615 érvénytelen szavazat, abból 192 csak ebből a körből.

Ennek a szavazókörnek még egy furcsaságát a listás szavazatok adják: míg a fideszes jelölt egyéniben 392 szavazatot kapott és a párt 365-öt – bár ez a 10 százalkos eltérés is furcsa –, addig Szél 233 szavazata mellett az LMP csak 53 szavazatot kapott, de még az őt támogató DK és MSZP is csak 47-et.

Tehát az Szélre szavazók listán nem voksoltak az ellenzékre vagy épp ezek a szavazatok valamiért érvénytelennek bizonyultak.

(A jobbikos jelölt egyéniben 84, listán 87 szavazatot szerzett, tehát oda sem kerülhettek a Szélre voksolók listás szavazatai.) 

 Szintén furcsa eset egy bajai szavazókörben látszik, ahol a Választás.hu adatai szerint az

MSZP-Párbeszéd jelöltje egyéniben 159 szavazatot kapott, míg a listája nullát,

 a Fidesz lista pedig közel száz szavazattal többet kapott, mint a fideszes egyéni jelölt. Természetesen előfordulhat, hogy valaki egyéniben az MSZP-P-re szavazott, listára pedig nem, de ilyen nagy számban legalábbis furcsának tűnik. A Pécsi Stopnak egy ember határozottan állította, hogy az MSZP-re szavazott.

 Természetesen technikai hiba is állhat az eredmény hátterében, nagyon valószínű, hogy rossz szavazólapokat kaptak a választók az érintett szavazókörökben.

UPDATE:

Az NVI ezt írta az Indexnek: "A berögzített jegyzőkönyvi adatokból az látszik, hogy Bogdása településen 136 fő (ebből 25 fő nemzetiségiként regisztrált választópolgár) jelent meg a szavazókörben, de a szavazatszámláló bizottság összesen 161 listás szavazólapot adott ki, vagyis a nemzetiség szavazók a nemzetiségi listás szavazólap mellett nem egyéni szavazólapot (ott 25 db hiány látható a jegyzőkönyvben), hanem pártlistás szavazólapot kaptak. A 25 szavazatnyi többletet a vonatkozó törvényi előírások alapján minden pártlistától levonták, azokat érvénytelenítették. A jegyzőkönyvből úgy tűnik, hogy a Fidesz-KDNP listája esetében 93-25=68, míg a többi párt eredetileg egyenként 25-nél kevesebb szavazatot kapott, és így fordulhat elő, hogy 22 párt 0 szavazattal zárt ebben a szavazatkörben."