Közösen állt ki a Jobbik Gyurcsánnyal a Parlament lépcsőjére

10801688816 HUSZ4735
2019.01.03. 11:02 Módosítva: 2019.01.03. 11:05
Az ellenzék által kezdeményezett rendkívüli ülés után a teljes ellenzék az Országház lépcsőjére vonult. A Jobbik, az MSZP, a DK, a Párbeszéd, az LMP és a Momentum vezetői és képviselői közösen álltak ki, és kérték szimpatizánsaikat, hogy vegyenek részt a szombati összellenzéki tüntetésen.

„Rég nem láthattam a közmédia mikrofonját, de legalább lila" – mondta a jeges szélben megtartott, teljes ellenzéki összefogást hirdető sajtótájékoztatóján Fekete-Győr András, a Momentum elnöke, miután a parlamenti ellenzéki pártok vezetőivel és harminc képviselőjével elmondták az Országház lépcsőjén azt az esküjüket, amelyet láthatóan az Orbán-rendszer elleni ellenzéki fellépés szimbólumává tesznek, túl a „rabszolgatörvénynek” elnevezett túlóratörvény visszavonásának követelményén.

Fekete-Győr szerint az eddigi tüntetési hullám csapatmunka volt az ellenzéki pártok, a civilek, a szakszervezetek és a Momentum között. A parlamenten kívüli párt elnöke ezzel külön is kiemelte pártja fontosságát a tiltakozási hullámban és az alakuló ellenzéki együttműködésben, amit hangsúlyozott az is, hogy a parlamenti pártok képviselői és Fekete-Győr egy csapat momentumos zászlót tartó fiatal mellett álltak. 

„Az ellenállás céljaihoz és a magyar emberek ötpontos követeléséhez hű leszek"

– állt a rendhagyó fogadalomban, amelyet az MSZP-sek, DK-sok, párbeszédesek és momentumosok mondtak el az LMP-sek és a jobbikosok kiállása mellett.

Az ellenzékiek követelik:

  • a rabszolgatörvény azonnali visszavonását;
  • kevesebb rendőri túlórát;
  • független bíróságokat;
  • Európai Ügyészséget;
  • független közmédiát.

A sajtótájékoztatóra egyébként azért sem az Országház épületében került sor a Fidesz nélkül megtartott rendkívüli ülés után, mert Kövér László házelnök erre a napra megakadályozta, hogy a parlamenti képviselők vendéget hívjanak az épületbe – így került a rendezvény a Kossuth téri főlépcsőre a jeges szélben.

A sajtótájékoztató rendhagyó volt: egyrészt, mert ez a szimbolikus kezdete az ellenzék valódi, gyakorlati összefogásának, másrészt, mert olyan szavakat használtak, amelyeket ilyen töménységben még sosem.

Ez már nem demokrácia, nem köztársaság, nem jogállam

–  mondta Szél Bernadett, még az enyhébb kifejezéseket használva. Az LMP volt elnöke – a pártból Hadházy Ákossal együtt távozott társelnök – figyelmeztette a Fidesz szavazóit: Orbán Viktor rég nem az, akinek évtizedekkel ezelőtt mutatta magát, nem véletlen, hogy a magyar emberek helyett olyan politikussal – a beiktatott új brazil elnökkel – köszöntötte az új évet, aki sivataggá változtatná a bolygót.

„Nem kérünk a látszatdemokráciából. Ezt az országot Orbán nem demokratikusan vezeti, hanem verőlegényeivel tartja mederben a folyamatokat" – mondta Szél. „Eddig és ne tovább" – mondta az MTVA-ból jogellenesen kidobott képviselő, aki Hadházyval együtt azt az ötpontos követelést akarta felolvasni, amelyet végül a csütörtöki rendkívüli ülésen tettek meg.

Amíg nincs független bíróság, nincs közszolgálati média, csak százmilliárdokból működő propagandagépezet, addig nem lehet demokráciáról beszélni" – mondta Hadházy. 

A Jobbik majdnem sorosozott

„A magyar történelem leggyávább kormányáról" beszélt a Jobbik szóvivője, Jakab Péter, aki sajátosan Soros Györgyöt – a Fidesz vezetőinek „egykori mentorát” – is befűzte a beszédébe, mondván, a kormány „az ő háta mögé bújik mamelukjaival" a valódi viták helyett.

Jakab Péter szerint az általános sztrájk nélkülözhetetlen a kormány elleni küzdelemhez. Mi nem hátrálunk meg" – mondta, ugyanezt javasolva a szakszervezeteknek is.

Nem ért véget a küzdelem, a harc csak most kezdődik. Találkozunk az utcán

– mondta az LMP-től korábban szokatlan nyelvezettel a párt társelnöke. Keresztes László Lóránt szerint a tiltakozás hangos lesz, de erőszakmentes.

Az ellenzék január 5-re a Hősök terére 14 órára tüntetést hirdetett, a szakszervezeteket is meghívva.

10761811216 HUSZ4633
Fotó: Huszti István

Gyurcsány: Jön a lázadás

„Ha egy kormány elárulja az országát, a népét, akkor jön a lázadás" – kezdett beszédébe a DK elnöke. A volt szocialista kormányfő, most a DK elnöke azt mondta: most a legfontosabb az Orbán rendszerével szembeni teljes összefogás.

„Majd ha újra lesz demokrácia, akkor  majd újra előjöhetnek azok a viták, amelyek egy demokráciában természetesek, de másodlagosak" akkor, amikor a demokrácia helyreállítása van napirenden – adta meg a közös platformot az ellenzéknek, amely mindeddig nem tudott hasonló elszántságú összefogást felmutatni.

Kívánom, hogy legyen az országnak ereje, mersze és képessége Orbán rendszerével szemben" fellázadni, mindaz ellen, amit Orbán az ország szégyenére megtett" – mondta Gyurcsány, hangsúlyozva, hogy nem egy-egy törvény, hanem a rendszer elleni lázadásról van szó.