Ezt az öt pontot akarják az ellenzékiek beolvastatni a köztévében

2018.12.17. 09:44

Vasárnap este óta az MTVA székházánál zajlanak a tüntetések, akkor több ezer ember masírozott végig a Margit hídtól a III. kerületi Kunigunda útjáig, ahova a közszolgálati média költözött. A tüntetők farkasszemet néztek az időközben jelentős erőkkel felvonuló rendőrökkel, akik a székházat védték.

A tömegből 11 ellenzéki politikus az igazolványa felmutatása után bejutott az épületbe, ahol egy öt pontból álló követeléslistát akartak beolvastatni. Vasárnap éjjel azonban a köztévé biztonsági szolgálatának vezetője nem engedte őket a stúdiókhoz, és tévés vezetőkkel sem sikerült beszélniük.

Hogy mit is akarnak beolvastatni, azt alább mutatjuk be:

  • a rabszolgatörvény azonnali visszavonását;
  • kevesebb rendőri túlórát;
  • független bíróságokat;
  • Európai Ügyészséget;
  • független közmédiát.

Az első három pontról a múlt szerdán szavazott az Országgyűlés botrányos körülmények között. A túlórázást szabályozó jogszabály jelentősen kitágítja a munkaadók lehetőségeit, hogy mikor és mennyiszer túlóráztassák beosztottjaikat, illetve a kompenzálás is a munkaadót hozza kedvező helyzetbe.

A közigazgatási bíróságok létrehozása számos esetben veszi ki az ítélkezést a bíróságok kezéből, és kvázi a kormány által helyzetbe hozott bírók kezébe adja a bíráskodást bizonyos esetekben.

Az Európai Ügyészséghez való csatlakozást a kormánypártok akadályozták meg, eközben az ellenzéki pártok országos népszavazást készítenek elő a kérdésről, jelenleg aláírásokat gyűjtenek.

A közmédia függetlenségét azért követelik, mert szerintük a kormány teljesen megszállta és szócsőként működteti az MTVA-t.