Nemzetivé tennék a Szegedi Egyetemet

2019.01.14. 10:19

Pénteken este kerekasztal-beszélgetésen vett részt Latorcai Csaba közigazgatási államtitkár és Zakar Péter, a Szegedi Tudományegyetem rektorhelyettese, aminek középpontjában a Délmagyar tudósítása szerint az állt, hogy nemzeti lábakra szeretnék állítani az egyetemet.

Latorcai Csaba a fórumon azt mondta, hogy a kormány eltökélt a nemzeti kultúra és identitás mellett, de az újkori népvándorlás nagyban meg tudja változtatni mindezt. 

Tehát tudnunk kell azt, hogy hol születtünk, honnan érkeztünk és hová tartozunk. A legelső pont a kereszténység, amely nagyban meghatározza a gondolkodást. Meg kell kapaszkodnunk abban a tudatban, hogy a nő férfival, a férfi nővel házasodik össze. A második pont a nemzet fogalma, amely a legcsodálatosabb kötőelem, hiszen ebbe születtünk bele. Helyes irányba kell ezért terelnünk az oktatást, az értékeket kívánjuk támogatni. 

Erre reagálva Zakar Péter rektorhelyettes a tudósítás szerint azt mondta, hogy az egyetem vezetősége mindig is elkötelezett volt abban, hogy nemzeti legyen az intézmény. Egyre több nemzetközi kapcsolatuk van, és az a céljuk, hogy ezekben az együttműködésekben értékként képviseljék a nemzetiséget.

Közben folyamatosan fejlődik az intézményünk, szintén a magyar kormány és az unió hozzájárulásával, azonban ezeket a felhúzott, felújított intézményeket lendülettel kell felruházni. Közös álláspontunk, hogy rendszerbe kell helyezni a fejlesztéseket, amelyekben nagy hangsúlyt kell fektetni az értékekre, a nemzetre.

A fórumon elhangzott az is, hogy Latorcai szerint az SZTE épületeihez mindennemű támogatást megad a magyar kormány, ellentétben a városvezetéssel. Erre Zakar azt mondta,

szomorúan tapasztaljuk, hogy az önkormányzat évtizedek óta semmibe vesz minket. Még a városi naptárban sem kaptunk helyet. Mindenképp új városvezetésre van szükségünk! Lendületes pályára kell állítani Szegedet. Az államnak, a vallásnak és a városnak egységben kell állnia a sikerhez, de ebből az utóbbi elem hiányzik.

Zakar felrótta azt is, hogy minden ellenzéki párt a főépületük elé szervezi a tüntetéseket, pedig ehhez nem járulnak hozzá, de a város jegyzője mégis hagyja.

Azt látom, hogy a vesztét érzi az ellenzék, csak a botránykeltés az eszközük, elkeserítő viszont, hogy a fiatalok közül többen ezt látják helyes útnak, ezért is törekszünk a nemzetiségre.

Latorcai zárásként azt javasolta Zakar Péternek, érdemes lenne az egyetemnek is nyilvánosan állást foglalnia a magyar nemzetet érintő ügyekben.

Nem mellékes információ, hogy Zakar korábban, 2006 és 2014 között a Fidesz-KDNP színeiben nyert egyéni önkormányzati képviselői mandátumot, és fideszes képviselőként volt tagja a csongrád megyei közgyűlésnek.

Közismert, hogy a Fidesz szemében évek óta szálka, hogy a várost a szocialista Botka László vezeti, akinek vezetése alatt legutóbb például megszavazták, hogy a város cégei ne alkalmazzák a túlóratörvényt. A Fidesz novemberben új szegedi elnököt választott Bartók Csaba, volt válogatott kézilabdázó személyében, akit esélyesnek mondanak arra, hogy Botka kihívója legyen az őszi önkormányzati választásokon.