Most a karácsonyfák elszállítása haladta meg kukásaink erejét

IMG 5094
2019.01.17. 10:55 Módosítva: 2019.01.17. 13:04

Karácsony óta eltelt egy szűk hónap, vízkereszt óta pedig másfél hét, de a karácsonyfák még mindig vidám hangulatot és karácsonyi illatokat csempésznek a budapesti szívekbe. Mindez annak köszönhető, hogy a szelektív hulladékok és a Pest megyei szemétkáosz után egyelőre a karácsonyfák elszállításával sem tudnak mit kezdeni a szemétszállítók.

Napok óta vadásszuk Budapesten azokat a kerületeket, ahol még nem járt begyűjtőkocsi. Ilyen például Újlipótváros, ahol hetek óta nem KRESZ-táblák, hanem a sarkokon hegyekben álló karácsonyfák befolyásolják a forgalmat. De az Index környékén, Óbudán is kidobott fenyőfákba botlunk lépten-nyomon.

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Most a karácsonyfák elszállítása haladta meg kukásaink erejét

Az FKF gondoskodik a folyamatos karácsonyi hangulatról. Hegyekben állnak a fák a budapesti sarkokon.

375 · Jan 17, 2019 10:55am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments

A történet azzal indult, hogy ugyanúgy gyűjtik majd be a fákat, mind eddig. Horváth László, a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Nonprofit Zrt. PR-szakreferense január 8-án azt mondta az M1 csatornán, hogy a kihelyezés fő időszakában, január 6-tól egy-másfél hónap alatt mintegy 500-600 ezer fenyőfát szállít el fenyőfajáratokkal a közterület-fenntartó.

Azt is elmondta, hogy a fenyőfákat a szeméttárolók mellé vagy a fővárosi 250 gyűjtőpont egyikén lehet elhelyezni úgy, hogy azok ne akadályozzák a forgalmat.

Aztán eltelt egy hét, a fák viszont nem mozdultak a helyükről. Január 15-én telefonon érdeklődtünk a FKF Zrt.-nél, ahol azt mondták, folyamatosan gyűjtik a fákat. Példaként a Rózsák terét említették, ahol

annyi fát kellett összegyűjteniük, hogy azon az egy helyszínen telepakoltak velük egy kocsit.

Ezután emailben rákérdeztem, hogy mikor viszik el a fákat azokról a területekről, ahol még nem járt ilyen kocsi, és hogy esetleg változott-e az előző évekhez képest a karácsonyfák begyűjtési rendje. 

Cikkünk előző verziójában az szerepelt, hogy a cég nem válaszolt a kérdéseinkre, de Horváth László szakreferens a cikk megjelenése után felhívott, és jelezte, hogy ők bizony válaszoltak, és elküldték a választ. Kiderült, a keddi válaszlevélben az én kérésemre fotókat is küldtek, ez 45 megányi képet jelent, amit viszont az Index levelezőrendszere annak nagysága miatt egyszerűen nem fogadott be.

Most viszont - a képek nélkül - újra elküldték, így már megérkezett. Elnézést kérek a cégtől, hogy azt írtam, nem válaszoltak, és elnézést kérek az olvasóktól is a technikai hiba miatt.

Alább pedig a válaszok:

Az FKF azt írja, hogy ők „szervezetten, az előző évek gyakorlatával megegyező módon gyűjti össze és szállítja el a fenyőfákat. A logisztikai feladat nem mindennapi, hiszen becslések szerint mintegy 500-600 000 tűlevelű kerül ki az utcára, ezt a mennyiséget kell kezelni, illetve hasznosításukat megoldani. 

Társaságunk tapasztalatai szerint általában Vízkeresztet, január 6-át követően kezdődik az igazi kihelyezési dömping, amely általában egy-másfél hónapig tart. Ilyenkor a gyűjtőpontokról úgynevezett fenyőfa járatok szállítják el meghatározott program szerint, adott helyszínről (pl. lakótelepek) akár hetente többször is a karácsonyfákat.

Ezt megelőzően, illetve ezt követően a normál hulladékszállító célgépek gyűjtik össze az örökzöldeket, illetve külön gyűjtőjárművel gyűjtjük össze a nagyméretű fákat.

A lakosság két lehetőség közül is választhat: a kukák mellé az ürítés napján, vagy a több mint 250 kijelölt gyűjtőhely egyikére teheti ki a fáját, figyelni kell azonban arra, hogy ne akadályozzák sem a gyalogosokat, sem az úttesten a parkolást, illetve a gépkocsik forgalmát”. 

A közlemény tehát ízt állítja, úgy történik minden, mint korábban, viszont azt tapasztalatból tudjuk, hogy például 2018 januárjában már vízkeresztkor, majd utána legalább kétszer jártak fákat begyűjteni Újlipótvárosban.

Az is kérdés, hogy mi történik az elszállított fákkal. Az előbb említett interjúban Horváth azt mondta, a fák a Fővárosi Hulladékhasznosító Mű kazánjaiba kerülnek. A fenyő a magas gyantatartalom miatt kitűnő tüzelőanyag, amelyből elégetéssel több tízezer budapesti háztartás számára biztosítanak fűtési gőzt és villamos áramot.

Ezzel szemben a Nemzeti Népegészségügyi Központ pont az ellenkezőjét javasolja.

(Borítókép: Karácsony után leselejtezett fenyőfák a XIII. kerület utcán 2019. január 16-án. Fotó: Index)