András, Andor
-3 °C
3 °C

Ahmed H. idegenrendészeti őrizetbe került, amint elkészülnek a papírjai, felteszik egy gépre

2019.01.19. 12:24

Idegenrendészeti őrizetbe szállították a szír Ahmed H.-t, akit a 2015. szeptemberi röszkei tömegzavargás résztvevőjeként terrorcselekmény miatt ítéltek el, közölte a férfit képviselő Bárándy és Társai Ügyvédi Iroda szombat délelőtt az MTI-vel. Ezzel a büntetés-végrehajtási folyamat lezárult. Ahmed H. idegenrendészeti őrizetben várja okmányai elkészülését. Ha ez megtörtént, repülőgéppel hagyja majd el az országot.

A szír férfit a Szegedi Ítélőtábla tavaly szeptember 20-án jogerősen öt év börtönre ítélte, azzal, hogy leghamarabb a büntetés kétharmadának letöltése után bocsátható feltételes szabadságra. Emellett tíz évre kiutasította Magyarországról. A bíróság határzár tiltott, tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett átlépése és társtettesként elkövetett terrorcselekmény bűntettében mondta ki bűnösnek. A férfi a 2015. szeptember 19-ei elfogásától a szabadlábra helyezéséig a kiszabott öt év büntetés kétharmadát (40 hónap) töltötte le.

A vádirat szerint Ahmed H. 2015. szeptember 16-án a Röszke-Horgos közúti határátkelőhelynél történt zavargásokkor megafonnal beszélt a tömeghez, három alkalommal maga is dobált a rendőrök felé, majd az átkelőt lezáró kapu kinyitását követően illegálisan magyar területre lépett. Röviddel később visszatért a szerb oldalra, és csak három nappal később vették őrizetbe.

Ahmed H. tárgyalása 2019. január 17-én, Budapesten
Ahmed H. tárgyalása 2019. január 17-én, Budapesten
Fotó: Huszti István / Index

Ahmed H.-t csütörtökön hallgatták meg a bíróságon egy olyan perben, amit ő indított: bírósági úton támadta meg a Soros-tervről szóló nemzeti konzultáció rá vonatkozó pontját. A Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda ellen nyújtott be keresetet jó hírnév megsértése miatt. A Soros-tervről szóló nemzeti konzultáció 5. kérdésében ez szerepelt: „Egy másik Soros-szervezet, az Amnesty International többször is követelte annak az Ahmed H.-nak a szabadon bocsátását, aki kövekkel támadt a határt védő magyar rendőrökre, és ezért elítélték.” 

A férfi beadványában azt kifogásolták, hogy a nevét is szerepeltető konzultációs mondat úgy írt arról, hogy elítélték, hogy ekkor még nem is született meg az ügyben a jogerős ítélet.

Ahmed H. minden bizonnyal nem lesz már az országban, amikor az általa indított perben ítélet születik. A beadványában konzultációs ívenként 1 forintot, azaz összesen 8 milliós sérelemdíjat kért. Az ítéletet február elsején közli a törvényszék.