Kinga, Kincső
18 °C
30 °C
Index - In English In English Eng

Durván megnőtt a lakástüzek száma januárban, óránként gyullad ki ingatlan

2019.01.28. 15:59 Módosítva: 2019.01.28. 16:00

Az év eddigi időszakában 750 lakástűzhöz riasztották a tűzoltókat, ebből 24 halálos kimenetelű volt, közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője hétfőn az MTI-vel.

Mukics Dániel azt írta, hogy a katasztrófavédelem adatai szerint januárban eddig átlagosan óránként történt egy lakástűz Magyarországon. Naponta három-négy otthon semmisül meg a felelőtlenségre visszavezethető tüzek miatt.

Tavaly, egész januárban 661 lakástűzhöz riasztották a tűzoltókat, ebből 13 volt halálos. A szóvivő szerint a téli időjárásban gyakoriak a lakástüzek, mivel az emberek több időt töltenek otthon, többet főznek, többet kell világítani, intenzíven kell fűteni. 

Csak az elmúlt hétvégén öt ember halt meg lakástűzben, a halállal végződő lakástüzek áldozatai szinte kivétel nélkül egyedül élő idős emberek. Ezért a katasztrófavédelem mindenkit arra kér, hogy figyeljenek egyedül élő idősebb hozzátartozójukra, szomszédjukra, ismerősükre.

Mukics Dániel jelezte, ajánlott beszerezni füstérzékelőt, hiszen a statisztikák szerint nagyobb tűz nem keletkezett azokban a lakásokban, házakban, ahol volt ilyen eszköz.