Már a négysávos főúton szaladgálnak a pásztói kóbor kutyák

2019.02.12. 10:24
Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Facebook Comments

Egy olvasónk beszámolója szerint kisebb közlekedési káoszt okozott hétfő késő délután a 21-es főúton, hogy falkába verődött kóbor kutyák feljutottak a négysávos útra Pásztónál.

A kutyák az úttesten rohangáltak, mígnem egyiküket elgázolták. Személyi sérülés szerencsére nem történt. A rendőrség értesítette az eb befogót és több óra elteltével 1-2 ebet sikerült is befogniuk.

Olvasónk szerint Pásztó lakóinak életét már jó ideje megnehezítik a falkákban kóborló kutyák. Erről tanúskodik a tavaly augusztusban Dömsödi Gábor helyére megválasztott fideszes polgármester Facebook-oldala is, aki az idén már kétszer posztolt a kóborkutya-helyzetről. Farkas Attila legutóbb négy napja osztotta meg az ebrendész elérhetőségeit, hogy a lakosok "kóbor ebekkel, illetve ebtartási problémákkal kapcsolatos bejelentéseiket" megtehessék. Ennél azonban sokkal beszédesebb az a posztja, amit január 25-én tett közzé, ebben azt írja, hogy 

városunk területén az utóbbi időben nagyon elszaporodtak a kóbor ebek. Az elmúlt 5 hónapban többek között azon is munkálkodtunk, hogy ezt a problémát is megszüntessük. Rájöttünk, hogy sajnos annyi nem elég, hogy a közterületen kóborló ebeket elszállíttatjuk, mivel azok helyére új ebek érkeznek. Ennek az oka a felelőtlen állattartás. Emiatt úgy gondoltuk, nem elég csak az utcán kóborló ebek összegyűjtése, hanem szükséges az állattartók szigorúbb ellenőrzése.

Farkas Attila szerint ezért február elsejével megrendeltek egy ebrendészeti szolgáltatást, ami magába foglalja a lakossági ellenőrzéseket is, azaz vizsgálni fogják az utolsó veszettség elleni védőoltás időpontját, a mikrochip meglétét és az állatjóléti feltételeket is.

A polgármester az Indexnek elmondta, hogy a kóbor kutyák jelenléte a városban nem új keletű probléma, legalább 2-3 éve kezdődött a kutyák elszaporodása, de nem nagyon foglalkoztak vele. Holott előfordult, hogy a falkákba verődött kutyák birkákat téptek szét, de emberre még nem támadtak. Ugyan pár hete egy biciklivel közlekedő nőt pár kutya megkergetett, ezért elesett a biciklijével, de nagyobb baj nem történt.

Farkas Attila szerint nagyjából 30-50 kutyáról van szó, akik a városban csatangolnak, de nem mindegyikük kóbor, vannak köztük gazdával rendelkező, chipes kutyák is, akik valahogy kiszöknek az udvarokról. Mint mondta,

az általam már korábbról ismert és jó tapasztalatokkal rendelkező ebrendész egy hete kezdte meg a munkát, és ezalatt több kutyát fogott be, mint az elődje. A hétfői eset Pásztó külterületén történt, ami nem a mi hatáskörünk egyébként és nem a mi feladatunk befogni ott a kóborló ebeket. Természetesen nagyon szomorú az eset, de nem tudunk több kilométeres szakaszon folyamatos járőrözést folytatni. Ráadásul nem tudjuk, honnan kerültek oda, és azt sem értem, hogy a vadfogó hálón hogyan mentek át.