Az ellenzék visszatért a parlamentbe rabszolgatörvényezni

DSZZS20190219021
2019.02.19. 11:39
Egy napig tartott az ellenzéki bojkott a parlamentben: a keddi ülésen már újra megjelentek az ellenzéki pártok képviselői az ülésteremben. A napirend előtti felszólalásaikat is mindannyian elmondták, gondosan ügyelve arra, hogy a "rabszolgatörvénynek" nevezett túlóratörvény ügyét napirenden tartsák. A kormánypárti válasz a baloldal és a Jobbik összefogását kritizálta.

Az ellenzéki képviselők mind a túlóratörvényre utaltak a felszólalásaikban, bármilyen témát is érintettek.

  • Gyöngyösi Márton (Jobbik): Jelezte, hogy a demográfiai és munkaerőpiaci problémákat népesedési politikával, nem bevándorlással kell megoldani. Ugyanakkor szerinte a kormány számára a népesedés egy politikai termék. Kitért arra is, hogy a Fidesz-kormány kiszolgáltatja a munkavállalókat a külföldi munkáltatóknak, és szerinte a kormány nem a munkavállalók oldalán van. Szerinte a Fidesz a magyar fiatalt "szaporítani való haszonállatnak tartja", amit ha kitömnek hitellel, produkálja a szükséges gyerekszámot, és ha ez megvan, mehet az összeszerelőüzembe, és majd valaki felneveli a gyerekét, mert a szülőnek a "rabszolgatörvény" miatt nem marad erre ideje. "Fogságban még a nemesebb állatok sem szaporodnak", nemhogy a tervekkel és célokkal rendelkező emberek – mondta.
  • Szabó Tímea (Párbeszéd): Hétfőn az ellenzék a Suzuki-gyárban járt, amely a kormánytól 2,6 milliárd forint állami támogatást kapott. Ehhez képest az ellenzéki képviselők nem juthattak be. "Nem mertek szembenézni az ellenzéki képviselőkkel, kirúgták, aki szakszervezetet akart, és ez bizonyítja, hogy igenis fogják alkalmazni a rabszolgatörvényt." Szabó szerint "Orbán Viktor egy olyan Magyarországot akar, ahol a dolgozók éhbérért, kiszolgáltatva, heti hat napot dolgoznak", és nem a Suzuki-gyár az ellenség, hanem minden olyan cég, amely a magyar embereket kizsákmányolja.
  • Ungár Péter (LMP): Szerinte a kormánypárt "perceken belül", egyetlen képviselői módosítóval meg tudta oldani a 400 túlóráról szóló módosítást, amikor a multinacionális vállalatok kérték a munka törvénykönyvének módosítását. Ám az otthonápolási díj emelésének ügyét – amelyet az ellenzék sürgetett – nem sikerült ilyen gyorsan rendezni. Ungár utalt arra: jelenleg egy idős szülőjét ápoló ember 55-60 ezer forintot kap havonta. "Ennek a juttatásnak a százezer forintra emelése kijönne abból az összegből, amit a Suzuki kapott adókedvezményként".
  • Varju László (DK): A kormányt szerinte nem érdekelte, hogy az apák, anyák nem látják a gyerekeiket a 400 túlóra miatt. A munkavállalóknak nem több munka kellene, hanem több bér. Varju szerint az ellenzék szolidáris a Suzuki-gyárból elbocsátott munkavállalóval, míg a kormány elnézi ezt a cégnek.
  • Varga László (MSZP): Varga a sztrájkjog szűkítéséről és a 2012-ben hatályba lépett új munka törvénykönyvről beszélt, amit szerinte nem ígért a választási programban. Márpedig ezzel "hadat üzentek a magyar munkavállalóknak". Varga szerint a tavaly év végén megszavazott, 400 túlóráról szóló "rabszolgatörvény" csak ront a munkavállalók helyzetén, ugyanis a munkavállalók könnyen rákényszeríthetik a dolgozóikra a pluszmunkát.

Sárga csillag és kisnyilas gúnya

A kormány részéről elsősorban Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára válaszolt. Szerinte az MSZP-sek és az ellenzék félrevezeti a magyarokat. "Hazudtak a kifizetéstől, a munkanapok számáról és az önkéntességről. Nettó hazugság!" Dömötör szerint hétfőn az ellenzék egy olyan autógyárnál tiltakozott, ahol kiderült, hogy nem is alkalmazzák a 400 túlórás lehetőséget. Dömötör szerint a túlóratörvényes tiltakozás a választási kampány része.

Dömötör a válaszában ezután rátért arra, hogy "románc" szövődik a baloldal és a Jobbik között. És Dömötör szerint szégyen, hogy míg korábban a baloldal sorra gyártotta az "elhatárolódási", "eddig és ne tovább" nyilatkozatokat az antiszemitizmussal szemben, sőt, DK-s képviselők sárga Dávid-csillagot is kitűztek, a baloldal most már közös listáról beszél a Jobbikkal.

Hol vannak a sárga csillagok? Nem látom a csillagokat!

Dömötör emlékeztetett arra, hogy a baloldaliak régen vírusnak nevezték az antiszemitizmust, és az államtitkár szerint mostanra "nem a vírus tűnt el, hanem a baloldaliak elvei."

A Jobbiknak pedig azt mondta az államtitkár: halomba dőlnek ki a csontvázak a szekrényből, amelyek azt bizonyítják, hogy a Jobbik szélsőséges párt maradt. "Hiába veszik fel a lódenkabátot, alóla kilóg a kisnyilas gúnya" – fogalmazott Dömötör Csaba.

(Borítókép: Vadai Ágnes és Varju László (fent) DK-s képviselők, mögöttük Ungár Péter az LMP képviselője az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. február 19-én. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)  • Hírek
  • Lakáshitel