Gond van a magyar gyártású vasúti kocsikkal

IMG 20181208 213425
2019.02.28. 15:44
Ajtóhiba miatt felfüggesztették az IC+ járművek utasforgalmi próbaüzemét. A Közlekedő Tömeg szerint az egész projektet le kellene állítani.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium Vasúti Hatósági Főosztálya az egyik IC+ vasúti kocsi hatósági futópróbája során az ajtóműködésben műszaki rendellenességet tapasztalt az oldalajtók zárásának vezérlésével összefüggésben. Ez alapján elrendelték a járművek utasforgalmi próbaüzemének felfüggesztését, tájékoztatta lapunkat a MÁV. (Előfordult például, hogy mindkét oldali ajtók kinyíltak, pedig csak az egyik oldalon lett volna szabad.)

A MÁV-START a próbaüzem során észlelt hibáról az ajtó osztrák szállítóját értesítette, ők pedig javaslatot tettek a hibajelenség megszüntetésére. A javasolt módosításokat végrehajtották és kipróbálták két járművön. A változtatások hatására megszűnt a hiba. A javítást március elsején bemutatják a hatóság számára is, és ezt követően a MÁV szerint a hatóság engedélyt ad a próbaüzem folytatására.   

A MÁV hozzátette, hogy az IC+ kocsikkal eddig nem történt biztonságot veszélyeztető probléma a próbaüzem során. A hatóság által kiadott engedély alapján folyik a gyártás és üzembe helyezés. Most a típusengedélyeztetési eljárás zajlik, annak része az ITM Vasúti Hatósági Főosztálya által elrendelt próbaüzem. Az utasforgalmi próbaüzem kétlépcsős, először utasok nélkül kell a kocsiknak az előírt hibamentes futást teljesíteni, majd ezek sikeressége után szállíthatnak utasokat. Jelenleg hat IC+ kocsi közlekedik engedéllyel, menetrend szerinti vonatokban. A járművekre vonatkozó engedélyt nem vonták vissza, az utasforgalmi próbaüzemet függesztették fel átmenetileg a fellépő hiányosság megoldásáig.

Közlekedő Tömeg: Vannak más problémák is

A Közlekedő Tömeg Egyesület szerint a tapasztalt ajtóprobléma egy nemzetközi forgalomra szánt, 200 km/órás sebességre is képes járműnél jelentős hiba, melynek kijavításáról haladéktalanul intézkedni kell. A szervezet szerint azonban az IC+ projekttel azonban számos más probléma is akad. 2016-ra 50 kocsit kellett volna legyártania a MÁV-Start Szolnoki Járműjavítójának, ám ebből a mai napig mindössze 8 készült el. Kettőnek már nyáron lejárt a hatósági vizsgája, azóta nem szállíthatnak utasokat, a többi hat kocsit pedig ma vonták ki a forgalomból, így jelenleg egyetlen IC+ kocsi sem közlekedhet.

A Közlekedő Tömeg Egyesület úgy tudja, hogy a kocsik gyártója, a Szolnoki Járműjavító számos működési gonddal küzd. Értesüléseik szerint nem áll rendelkezésükre elegendő munkaerő, így nem tudják tartani az IC+ kocsik gyártásának ütemtervét, sőt, mivel az erőforrásuk nagy részét a gyártásra fordítják, fő feladatukat, a meglévő kocsik javítását sem tudják megfelelően elvégezni. Így jelenleg több mint 40 kiváló állapotú, légkondicionált kocsija áll üzemen kívül a MÁV-Startnak, emiatt az elmúlt időszakban több száz alkalommal nem fértek fel az utasok az Intercity-vonatokra.

Az általuk gyártott IC+ kocsiknak azonban nem csak biztonsági, hanem koncepcionális és minőségi problémáik is vannak. Alapvető hiányosság, hogy a kocsik nem alacsonypadlósak, így kerekesszékkel, babakocsival és kerékpárral önállóan nem lehet rájuk felszállni. Az összeszereléssel is jelentős gondok vannak: az ülések túl szűkek, illetve szétfúrt, össze nem illő és repedt lemezek is láthatóak a kocsikban. A belső ajtók érzékelői sem működnek, és a kerékpártárolót is rossz helyen alakították ki. A Közlekedő Tömeg Egyesület szerint ezért a projektet le kell állítani.