200 hektár természetvédelmi terület pusztult el a tűzben Farmoson

2019.03.01. 21:20

Farmos védett élőhelyein jelentős tűz pusztított csütörtökön, ami 200 hektárnyi védett és Natura 2000-es területet és a Kékbegy tanösvény pallósorát is elpusztította. 

Ezen az oltásról készült videón jól látszik a pusztítás mértéke:

A tűz után a Facebookon az ottani dolgozóktól és a Farmosi Békamentőktől nagyon rossz híreket lehet olvasni. Azt írják, több, mint 200 hektár védett és Natura 2000 terület égett le, nádas, gyep és erdő is.

Azt még nem tudni, mi okozta a tüzet, de az élővilágban jelentős kár keletkezett. Hatalmas szélben fél év aszály után könnyen le tudott égni az egész szárazon álló nádas.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében lévő Farmosi Madárvárta megmenekült, de a sokak által kedvelt Kékbegy Tanösvény pallósora gyakorlatilag megsemmisült és a Madárvárta áramellátását biztosító vezeték is - írja az egyik munkatárs.

Aggasztja az ottani természetvédőket, hogy milyen hatással lesz a katasztrófa a Nagy-nádas élőhelyeire és a hozzájuk kötődő fantasztikus növény- és állatvilágra. 

Örömhírként értékelték, hogy a békaterelő kerítésük épphogy megúszta, a békamentés folytatódik. 11 éve is pusztított itt nagyobb tűz, akkor a békakerítés sem úszta meg

12 megyében hirdettek tűzgyújtási tilalmat

Egyre szaporodnak a nagyobb tüzek a szárazság miatt, pénteken a villányi borvidéken is nagy területen égett az aljnövényzet

Pénteken újabb öt megyére terjesztették ki a tűzgyújtási tilalmat az illetékes hatóságok, így az március elsejétől már összesen 12 megyére érvényes - közölte a Nébih. A tilalmat péntektől Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékre is kiterjesztik.

Változatlanul tilos a tűzgyújtás Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok, Heves, Pest és Veszprém megyében.

A megjelölt megyékben tilos a tűzgyújtás a kijelölt tűzrakóhelyeken, valamint az erdők és fásítások határától számított kétszáz méteres körzetben lévő ingatlanokon. Az érvényben lévő tűzgyújtási tilalomról a www.erdotuz.hu és a www.katasztrofavedelem.hu honlapokon elhelyezett térkép segítségével tájékozódhatnak az érdeklődők.