Fülöp, Evelin
EUR 393,42 Ft
USD 368,38 Ft
13 °C
27 °C

Otthagyta a parlamentet az ellenzék, és a Nyugdíjfolyósító Főigazgatósághoz vonult

np 05
2019.03.04. 14:19
A közszolgálati rabszolgatörvénynek nevezett változások, a közszférában bevezethető 9 órás munkanap miatt tiltakoztak hétfőn az ellenzéki képviselők. Az ellenzékiek a Parlamentből a Nyugdíjfolyósító Főigazgatóság épületéhez vonultak, és be is jutottak a vezetőhöz.

Nem vagyunk hajlandóak asszisztálni a Fidesz propagandahétfőjéhez - mondta Bangóné Borbély Ildikó MSZP-s képviselő az ellenzék sajtótájékoztatóján. Bejelentette, hogy

az ellenzék hétfő délután a Parlamentből a Nyugdíjfolyosító Főigazgatóság Váci úti épületéhez vonul.

A helyszínt az indokolja, hogy a Nyugdíjfolyósítóban bevezették a napi 9 órás munkaidőt. A sajtótájékoztatón részt vettek az MSZP, a DK, a Párbeszéd, az LMP és a Jobbik képviselői.

  • A DK-s Arató Gergely "közszolgálati rabszolgatörvénynek" nevezte a kormányzati igazgatásról szóló új jogszabályt, amelyet meg fog támadni az ellenzék az Alkotmánybíróságon.
  • Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője azt mondta: Orbán Viktor "magasról tesz az ellenzékre, semmibe veszik a választókat, rabszolgává tették a magyar munkavállalókat", és nem fogja hagyni  az ellenzék, hogy Orbán "most már az állami dolgozókat is kizsigerelje." 
  • Kepli Lajos, a Jobbik képviselője szerint az összellenzéki együttműködést a "kormány hozta össze". Szerinte a kormány négyévente némi kedvezményt ad a különböző választói csoportoknak, majd a választások után beléjük rúg. Az ellenzék más "ellehetetlenített" helyzeteb kerülő társadalmi csoport mellett is ki fog állni. 
  • Az LMP-s Csárdi Antal szerint nem az a megoldás hogy kizsigerelik a munkavállalókat, hanem "hogy megfizetjük a dolgozókat, és értékeljük a munkájukat".
  • A független Szél Bernadett azt mondta, a közszolgálati rabszolgatörvény negyvenezer embert érint, és elsősorban a dolgozó nőket sújtja. 
  • A liberális Bősz Anett azt mondta, "a NER-nek nem fontos az ember, nem fontosak a munkavállalók", ezért is vándoroltak el az embereket, ezért lépett fel szerinte a munkaerőhiány a közszférában is, amit a kormány a munkaidő növelésével akar orvosolni.

Bejutottak az épületbe

Az ellenzékiek három óra után értek a Váci úti épülethez, és be is tudtak menni a Nyugdíjfolyósító székházába. Itt nézheti vissza élő videónkat az érkezésről:

Az ellenzéki képviselőknek sikerült bemenni az épületbe, ahol fogadták őket. Mint elmondták, az önkormányzati köztisztviselők, a közalkalmazottak és a kormánytisztviselők szakszervezetének 12 pontját szeretnék ismertetni a vezetőséggel (ezek között ilyenek szereplenk, hogy : azonnali béremelé, a szabadnapok növelése, kevesebb túlóra). 

Ellenőrizni fogják, lesz-e a béremelés 

Négy óra után kijöttek az ellenzékiek az épületből, és sajtótájékoztatót tartottak. A DK-s Varju László szerint bebizonyosodott, hogy "az ég kék, a fű zöld, Orbán Viktor hazudik", a Nyugdíjfolyosítóban pedig - bár ennek ellenkezőjét állítják - alkalmazzák a rabszolgatörvényt.

A jobbikos Kepli Lajos szerint nem fogják hagyni, hogy itt "lábbal tiporják a jogokat", ezért a rabszolgatörvény ellen továbbra is együttműködik.

Szél Bernadett azt mondta, hogy rosszabb a helyzet, mint novemberben, amikor legutóbb itt járt. Az épületben megtudták, hogy "bértömeg-gazdálkodás van" a Nyugdíjfolyosítónál, vagyis nem biztos, hogy minden munkavállalónak emelkedik a bére. Azt ígérte, az ellenzékiek vissza fognak térni, és utánajárnak, hogy valósul majd meg az ígért béremelés. Szél szerint az is példátlan, hogy az igazgató letagadta nekik, hogy késtek a nyugdíjak januárban. 

Az ellenzék által most kifogásolt, közszolgálati rabszolgatörvénynek nevezett jogszabály szerint egyebek mellett a dolgozók munkaidejébe már nem számít bele az ebédszünet fél órája; a megyei és fővárosi kormányhivatali dolgozóknak már nem jár cafeteria; az alapszabadság 25 napról 20 napra csökken.

A változás a minisztériumok és háttérintézményeik, valamint a kormányhivatalok, járási hivatalok dolgozóit, a nyugdíjfolyósítónál dolgozókat, és Magyar Államkincstár valamennyi kormánytisztviselőjét és ügykezelőjét érinti.

Az ellenzék legutóbb, két héttel ezelőtti az esztergomi Suzuki-gyárhoz vonult a túlóratörvény ellen tiltakozva. Akkor a parlamentben egyik ellenzéki frakció képviselője sem szólalt fel.

A parlament most hétfői ülésétől az MSZP, a DK és a Párbeszéd képviselői távolmaradtak, az LMP-s és jobbikos politikusok viszont beültek a napirend előtti hozzászólásokra. Az interpellációknál is tetten érhető az ellenzék kétfée stratégiája: a baloldali képviselők nem mentek be az interpellációjukat elmondani, míg az interpelláló jobbikos és LMP-s képviselők jelen vannak az ülésteremben. 

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Biztosítás