A jobbikos Mirkóczki Ádám polgármesterjelölt lesz, a baloldal is támogatja

2019.03.06. 12:12

Eger polgármesterjelöltje lesz az őszi önkormányzati választásokon Mirkóczki Ádám, a Jobbik képviselője, és a jelöltségét a baloldali pártok is támogatják.

Az Egri Ügyek nevű helyi oldal arról írt, hogy a politikus nem a Jobbik, hanem egy új, nemrég bejegyzett szervezet, az Egységben a Városért Egyesület (EVE) színeiben indul majd. És a szervezetet, illetve Mirkóczkit nemcsak a Jobbik, hanem a teljes ellenzék, vagyis az MSZP, a a DK, az LMP és a Momentum is támogatja.

Mirkóczki az Indexnek megerősítette az indulását és az ellenzéki összefogást.

További részleteket a délutáni sajtótájékoztatóján jelent be. Az Egri Ügyek arról is írt, hogy az ellenzéknek arról is sikerült Egerben megállapodnia, hogy az EVE az egyéni választókerületekben is közös jelölteket indít majd az őszi önkormányzati választásokon.

„Az MSZP, a Jobbik, a DK, az LMP és a Momentum egri szervezete közötti megállapodás alapján azt a közeljövőben hozzák nyilvánosságra, hogy mely egyéni körzetekben kik lesznek a jelöltjeik, akik között jelenlegi önkormányzati képviselők, a pártok más jelöltjei és függetlenek is vannak" – írta a lap.

2014-ben Habis László jelenlegi fideszes polgármester 38,3 százalékos eredménnyel győzött. Mirkóczki Ádám a szavazatok 26 százalékát szerezte meg a Jobbik jelöltjeként, a baloldali összefogás jelöltje, Szalóczi Géza, az DK–Együtt–MSZP jelöltje 19,07 százalékon zárt, az LMP-s jelölt 4 százalékot kapott. Vagyis az ellenzék együttesen jóval több szavazatot szerzett, mint a kormánypártok.

Mirkóczki tavaly a parlamenti választáson is indult, és bár elvesztette az egyéni választókerületet a Fidesz jelöltjével szemben, a városi szavazókörökben jobban szerepelt, sokat meg is nyert.

Korábban már írtunk többször a Jobbik és a baloldal közeledéséről, és hogy a teljes összefogás az önkormányzati választásokon több városban megvalósulhat. Szombathelyen a Jobbik csak hallgatólagosan támogatja a baloldalt (a tervek szerint nem indít jelöltet), Egerben viszont – ez az első eset – megvalósulni látszik a teljes ellenzéki összefogás.  • Tippek
  • Babaváró hitel