Visszalépett a lakásvásárlástól a hódmezővásárhelyi szocialista képviselő lánya

2019.03.11. 17:27

Visszalépett a lakásvásárlástól Nagy Ernő (MSZP) hódmezővásárhelyi önkormányzati képviselő lánya; a szocialista politikus hétfői sajtótájékoztatóján azt is elmondta, hogy gyermeke az ingatlan bérleti szerződését is megszünteti, írja az MTI.

Az ügy előzményéről ebben a cikkünkben írtunk. Röviden:

  • A hódmezővásárhelyi Fidesz szerint áron alul, jogszabálysértő módon, a közgyűlést megkerülve értékesített egy, a város főterén található önkormányzati lakást Márki-Zay Péter független polgármester Nagy Ernő helyi szocialista képviselő lányának.
  • Kis Andrea MSZP-s alpolgármester szerint az ingatlan értékesítése során a korábbi városvezetés döntését hajtották végre. A közgyűlés a tavaly februári időközi választást követően módosította a helyi lakásrendeletet, a korábban pályázatot benyújtok számára azonban lehetővé tették, hogy az eredeti feltételekkel vásárolják meg az ingatlanukat.
  • Tatár Zoltán aljegyző pedig azt mondta, a képviselő lányának jelenleg is érvényes bérleti szerződése van, bérlőként használja a lakást, amiért megfizeti az előírt díjat, a vételárat pedig április 1-jéig kell kiegyenlítenie.

A lakásvásárlástól való visszalépés után a Márki-Zaytól az időközi polgármester-választáson kikapó Hegedűs Zoltán (Fidesz-KDNP) azt mondta, Nagy Ernő ezzel beismerte: megpróbálta átjátszani a főtéri önkormányzati lakást lányának.

Az MTI beszámolója szerint a mai sajtótájékoztatón Nagy egy közleményt olvasott fel, amelyben azt írta: 2017-ben "lelkiismeretével vívódva" fordult Almási István akkori, azóta elhunyt polgármesterhez, nehéz magánéleti helyzetbe került lánya lakáshelyzetének megoldása érdekében. Az általa vezetett Lakásügyi Tanácsadó Testület (LTT) méltányossági okokból eltekintett annak a feltételnek a teljesítésétől, hogy a pályázó csak három év helyben lakás után kaphat bérlakást. A politikus felidézte, hogy ezen a szavazáson tartózkodott, de utólag már úgy látja, jobban tette volna, ha részt sem vesz a voksoláson.

A politikus közölte, az ingatlan lakhatatlan állapotú volt, és, bár a felújítására időközben 400 ezer forintot fordítottak, gyermeke nem tudott beköltözni. Lánya 2017 novemberében - az önkormányzat által felkínált lehetőséggel élve - jelezte, megvásárolná a lakást a bérlőknek járó, összességében 40 százalékos kedvezménnyel - tette hozzá. A képviselő elismerte, hogy az LTT elnökeként 2018 decemberében valóban a közüzemi szolgáltatók nullás igazolása nélkül írta alá lánya bérleti szerződésének meghosszabbítását, de annak tudatában tette ezt, hogy a lakatlan ingatlanban semmiféle közüzemi fogyasztás nem volt.

Nagy Ernő leszögezte, Márki-Zay Péter (független) polgármesterként semmit nem tudott az ingatlanügyről. A lakás értékesítéséhez pedig nem kellett közgyűlési jóváhagyást kérni, a polgármester 10 millió forint alatt a testület nélkül is dönthet ingatlanértékesítésről.

A képviselő hangsúlyozta, az ingatlan jelenleg is az önkormányzat tulajdonában áll, lánya tulajdonjogát csak széljegyen rögzítették az ingatlannyilvántartásban.

Hegedűs Zoltán, a Fidesz-KDNP közgyűlési frakciójának vezetője sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, Nagy Ernő azzal, hogy visszalépett az ingatlanvásárlástól, lényegében beismerte azt, hogy Márki-Zay Péter polgármester és Kis Andrea alpolgármester közreműködésével megpróbálta 5 millió forintért átjátszani a főtéri önkormányzati lakást lányának.

A frakcióvezető szerint a szocialista képviselő lépésével csak Márki-Zay Pétert próbálja meg "kimosdatni" a korrupciós ügyből. Hozzátette: Nagy Ernő állításával szemben a törvényi szabályozás alapján ingatlant csak a közgyűlés jóváhagyással értesíthet az önkormányzat. A fideszes képviselő hangsúlyozta, Nagy Ernő alkalmatlan és méltatlan a képviselői és LTT elnöki tisztségre, ezért ismételten lemondásra szólította föl a politikust.