Felzaklatta a kisvárost a társukat alázó brutális kamaszok ügye

-7459889961802720837 HUSZ7899
Javítóintézeti nevelés alkalmazását, de akár börtönbüntetést is kiszabhat a bíróság azzal a két tinédzser lánnyal szemben, akik egy harmadikat bántalmaztak Nádudvaron. A két lány mobiltelefonnal rögzítette, ahogy a harmadik lányt megalázzák és verik, de előkerült egy olyan felvétel is, amely alapján az elkövetők egyikének „rutinja” van az agresszióban. Bocsánatkérő videó és a 9000 lakosú Nádudvaron kialakult forrongó hangulat. Ez az eredménye a tinierőszaknak, amelynek a magyar gyerekek fele részesévé válik valamilyen módon.

Cipőjük megcsókolására, halott édesanyja szidalmazásának elviselésére kényszerítette két 16 éves lány verés közben azt a tinédzser társukat, aki a nádudvari kollégiumban lakik. A két lány mobiltelefonnal rögzítette, ahogy a harmadik lányt megalázzák és verik, ám a felvételeket annyira felkavarónak találta a hírt eredetileg közlő RTL Klub, hogy eltorzították a képet. A videón még így is látszik, hogy a megvert lány vérzik, a támadók azonban nem hagyják abba, a lány arcába tapostak, és egyikük megcsókoltatta vele a cipőjét.

Mint az az RTL Klub híradásából kiderült: a sértett a nádudvari kollégiumban lakik, nagymamája neveli, és tavaly halt meg az édesanyja. A felvételen az elhunytat is szidják a lányok, az áldozat a végén már sírva könyörgött, hogy hagyják abba az erőszakot. Másnap azt is elmondta a csatornának, hogy tenyérrel verték és fojtogatták is, cibálták, combon rugdosták, környezetéből az Index is úgy értesült, máig sokkos, erősen zaklatott állapotban van, noha az arcán keletkező sérülései nyolc napon belül gyógyulónak bizonyultak. 

Ottjártunkkor érződött, hogy a brutális eset felzaklatta a Hajdú-Bihar megyei kistelepülés életét, szóbeszéd vagy a híradó útján mindenki értesült a február végi bántalmazásról. A lány kollégiumi társai már aznap este tudtak a verésről, de sok helybéli csak a híradóból értesült a támadásról.

Mélységesen megrázott a felvétel 

– nyilatkozta egy idős hölgy az Indexnek. A helyi tematikájú internetes csoportokban is aktív párbeszéd indult el a videó nyilvánosságra kerülése óta, bár egy lány azt mondja, a bántalmazásról már közvetlenül az eset után, február végén posztolt valaki az egyik csoportban.

A város egy része felbolydult szombat óta, az egyik bántalmazó háza ablakát kővel dobták be, a kerítés elé pedig azt fújták fel az aszfaltra, hogy „Kutyák”, utalva a videóra. 

A másik bántalmazó lány vasárnap videóüzenetben kért nyilvánosan bocsánatot a verés miatt, és azt is elmondta, tetteiért vállalja a felelősséget. Édesanyja azt nyilatkozta az Indexnek, hogy a családot ért támadások miatt kedd reggel elköltözik három gyermekével egy másik településre, lánya ugyanis teljesen kikészült idegileg, és úgy érzik, itt nincsenek biztonságban. 

Megtiltottam a lányomnak, hogy beszéljen a barátnőjével, Messengeren is törölte 

– mondja az édesanya. Hozzátette, a másik lány már javítóintézetbe került, mert nem ez volt az első ilyen esete, korábban egy középkorú részeg férfit vert meg. Erről szintén készült videófelvétel, egy helyi internetes lap, a Nádudvari Hírei hozta most nyilvánosságra. A videón az látható, hogy amikor áldozata a földre zuhan, a lány többször fejbe rúgja. A kamerát tartó fiú először még nevet, de aztán figyelmezteti, hogy ne csinálja tovább, mert a férfi elájult. „Kit érdekel? Hadd ájuljon” – mondja a felvétel tanúsága szerint a lány, és tovább rugdossa.

A 16 éves kollégista lány megverése miatt rendőrségi nyomozás indult, az elkövető édesanyja azt mondta lapunknak, hogy jövő héten meghallgatják a lányokat Debrecenben.

Mindent megtesznek a sértettért

A település polgármestere az RTL Klub híradójából értesült az esetről, majd azt ígérte, megpróbál közvetíteni a családok között, és beszél az iskolával is. Beke Imre az Indexnek elmondta, polgármesterként igyekszik higgadtan kezelni az eseményeket, még akkor is, ha mélyen felháborították a történtek.

Ha bűnt követtek el, bűnhődjenek meg! Vizsgálja meg a rendőrség, és vonják őket felelősségre!

– jelentette ki a korábbi pedagógus. Még a héten felhívja a sértett lányt, és szeretne mihamarabb személyesen is találkozni vele, a beszélgetésbe bevonná az iskola igazgatóját és a családsegítő szolgálat pszichológusát is.

Szeretnénk a sértett kislánynak minden támogatást megadni, az intézményeink pszichológiai és bármely egyéb, számára szükséges segítséget felajánlanak számára

– tette hozzá. A bántalmazott lányt információink szerint nagyon megviselték a történtek, a helyiek szerint az eddig is visszafogott, zárkózott gyerek ugyan nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett, ám a trauma feldolgozása mindenképpen időt vesz majd igénybe. 

A polgármester hamarosan egy lakossági fórumot tervez összehívni, ahol mindenképp szeretne beszélni a helyiekkel a városban történt súlyos esetről, mert szerinte ezt csak így lehet feldolgozni. A rendőrségtől és a polgárőrségtől fokozott ellenőrzést kért, különösen az esti órákban lesz több járőr a településen. Mint megmutatta az Indexnek, a játszótéren a térfigyelő kamera még rögzíthette, ahogy a két tinédzser hozzálépett a hintázó lányhoz, de aztán hamarosan a közeli parkba mentek, és a bántalmazás már ott történt.

A Berettyóújfalui Szakképzési Centrum Nádudvari Népi Kézműves Szakközépiskolája és Kollégiumának vezetője, dr. Takácsné Baranyai Etelka ugyan emlékeztetett, a centrum engedélye nélkül nem nyilatkozhat az ügyben, ám azt fontosnak tartotta tisztázni: a történtek nem tanulótársakat érintettek, csak az áldozat jár a kollégiumba (a két elkövető Hajdúszoboszlóra, egy ottani középiskolába jár), érte mindent megtettetek, megtesznek.

Az intézmény a sértett diák védelmében a gyermekjelző rendszerben védelmet kért, az iskolai pszichológiai szakszolgálatát is értesítették, de szociális gyermekvédelmi lépésekkel, sőt bűnmegelőzési tanácsadással is igyekeznek megóvni az érintettet, továbbá a többi diákjukat. A sértettet egyébként az egyik kollégiumi nevelőtanára vitte kórházba – balmazújvárosi nagymamája ebben akadályoztatva volt – sürgősségi ellátásért a történtek után. Két idősebb kollégiumi társa is arról számolt be az Indexnek, hogy a bántalmazásról már aznap értesültek, de a felkavaró videót ők is csak most látták. Mint meséltek, a kollégiumban mindenki tud róla, de eddig nem volt különösebben beszédtéma. 

Információink szerint a tinédzser a helyi buszozások során ismerkedhetett meg támadóival, szoros kapcsolatot azonban nem alakított ki velük. Úgy tudjuk, jövő héten bűnmegelőzési tanácsadás is lesz a témában a szakiskolában. Már csak azért is, mert valóban többen érintettek lehetnek, helyiek legalábbis arról számoltak be, hogy a nádudvari buszállomás „csomópont”, itt bandáznak a helyi tinédzserek. Így valóban könnyen kapcsolatba keveredhetnek az agresszorokkal többen is; a nádudvariak és mások esetében is fontos a megelőzés és a bántalmazás elkerülésére alkalmas, tudatos nevelés.

Okkal indult bullyingellenes kampány

„Aki ver, az nem haver” címmel egyébként tavaly ősszel kampány is indult az iskolai bántalmazás ellen. Az UNICEF legutóbbi, a 2018-as tanévkezdés idején nyilvánosságra hozott jelentése szerint ugyanis világszerte százötvenmillió gyereknek, a 13–15 év közötti diákok felének volt már része iskolai erőszakban. Magyarországon sem jó a helyzet:

2018-ban a magyar gyerekek 25 százaléka mondta azt, hogy bántalmazták valamilyen módon a társai az iskolában, 36 százalékuk pedig arról vallott, hogy részt vett verekedésben a megelőző egy hónapban.

A térségben Szlovákiában 25 százalékot bántalmaztak és 38 százalék verekedett, Ausztriában 35 százalék és 31 százalék az arány, Szlovéniában 21 százalék és 32 százalék. A legtöbb diákot Litvániában bántalmazzák társai (52%), a legkevesebbet Örményországban (7%). Magyarországon a diákok 51 százaléka válaszolta azt, hogy valamilyen módon részese volt az erőszaknak: vagy bántalmazták, vagy verekedett 2018 folyamán. A jelentés kimondja, hogy a tanintézményen belüli, diákok közötti agresszió része szinte minden gyermek életének, legyen szó szegény vagy gazdag országról. Magyarország kapcsán a kutatás arra jutott, a 6–12 éves korosztályban a bántalmazások túlnyomó többsége az iskolában történik, ugyanakkor az iskolai bántalmazásokra vonatkozó és az általánosabban megfogalmazott kérdés közötti eredménykülönbség is jelzi, sok esetben a nádudvarihoz hasonló „iskola utáni” zaklatással, bántalmazással szembesülnek, elsősorban a tinédzserek.

Érdekesség, hogy míg ez a jelentés arról ír, ugyan a lányokat és a fiúkat is érinti az iskolai erőszak, angol nevén bullying jelensége, ám a lányok főleg pszichológiai bántalmazásnak vannak kitéve, míg a fiúkat több fizikai abúzus és fenyegetés éri. Ezzel szemben a mostani, nádudvari esetet megelőzően már több, erőszakos bűncselekmény gyanúját felkeltő eset kapott nyilvánosságot, amelyeknek kifejezetten tinédzser lányok, de legalábbis egy korosztály tagjai vegyesen voltak elkövetői és résztvevői.

Szélsőségesen leterhelt a rendszer

A gyerekek közti bántalmazás nem új keletű, gyerekközösségekben mindig is jelen volt, az irodalmi és filmes emlékeken és alkotásokon túl azonban egyre több sajtóhír szól arról is, hogy a gyerekközösségek tagjai kiközösítik, piszkálják, csúfolják egymást. Ez pedig egy világos határ után már bántalmazásnak minősül.

A gyermekvédelmi törvény értelmében az – akár kortársak közötti –gyermekbántalmazást egy kiterjedt védőháló igyekszik megakadályozni, amelybe az óvoda, iskola, védőnő, orvos is beletartozik. Fontos azonban tudni, hogy kiskorúak esetén mindenképpen felelősségük van a szülőknek, gondviselőknek, valamint azoknak az intézményeknek, amelyekre a gyermekek bízva vannak. Az alábbi intézmények és emberek kötelesek jelzéssel élni a gyermek veszélyeztetettsége esetén a gyermekjóléti szolgálatnál, illetve hatósági eljárást kezdeményezni a gyermek bántalmazása esetén:

  • az egészségügyi szolgáltatást nyújtók, így különösen a védőnői szolgálat, a háziorvos, a házi gyermekorvos
  • a személyes gondoskodást nyújtó szolgáltatók, így különösen a családsegítő szolgálat, a családsegítő központ,
  • a köznevelési intézmények

(A fenti lista nem teljes, a törvényben olyan speciális szereplőkkel folytatódik még, mint például a rendőrség, ügyészség, bíróság, munkaügyi hatóság, alapítványok, egyházi jogi személyek, menekültszállás.) A törvény azt is rögzíti, hogy „ilyen jelzéssel és kezdeményezéssel bármely állampolgár és a gyermekek érdekeit képviselő társadalmi szervezet is élhet".

A törvény előírja azt is, hogy a fenti szereplők a veszélyeztetettség megelőzése és megszüntetése érdekében kötelesek egymással együttműködni és egymást kölcsönösen tájékoztatni. Ha valaki nem így tesz, és a jelzési vagy együttműködési kötelezettséget elmulasztja, a gyámhatóság javaslatot tesz a fegyelmi eljárás megindítására. A gyámhatóságnak ilyen esetben kezdeményeznie kell a gyermekjóléti szolgálatnál, hogy esetmegbeszélést tartsanak.

Egy korábbi, brutális gyermekbántalmazási esetben megkérdeztük Gyurkó Szilviát, gyerekvédelemmel és családon belüli erőszakkal foglalkozó kriminológust, a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány vezetőjét, aki akkor azt mondta, hogy a gyermekbántalmazási ügyekben indult eljárásokban gyakran találkozhatunk olyan helyzettel, hogy a helyi ellátórendszer tagjai nem tudnak a bántalmazásról, vagy a súlyos bántalmazás megelőzése érdekében beavatkozásuk nem hatékony. „A gyermekvédelmi törvény életbe lépése óta soha nem álltak rendelkezésre azok a tárgyi, anyagi, személyi erőforrások, amelyek a törvény végrehajtásához szükségesek. Komoly szakemberhiánnyal küzd a gyermekvédelem, nagyon magas a fluktuáció” – fogalmazott. A szakember szerint a gyermekvédelmi rendszer leterheltsége, bürokratikus felépítése az oka annak, hogy egy-egy brutális eset titokban maradhat.

Alapvető probléma tehát, hogy az intézményrendszer a legtöbb esetben már csak a bántalmazást követően szerez tudomást az elkövető hajlamairól, a tünetek fel nem ismerése pedig sokszor tragédiához vezet.

A kortárs bántalmazás problémaköre minden iskolában és fiatalokat tömörítő közösségben jelen van, melynek során az áldozatok és bántalmazók mellett, a szemlélődő gyerekek is kulcsszereplők. A 116 111 Lelki-segély vonal elérhető minden gyerek számára, és a segítő beszélgetésen túl az iskolával együttműködésben konkrét segítséget kínál. Amennyiben tudomást szerzel egy ilyen, agresszív esetről, lépj kapcsolatba a szakemberekkel.

(Borítókép: Huszti István / Index)