Előd
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Részben uniós intézményként maradhatna Budapesten a CEU

2019.03.12. 20:32

Megoldási javaslattal érkezett Budapestre Manfred Weber a Közép-európai Egyetem ügyében. A CEU kérdését sajtótájékoztatóján is kiemelkedően fontosnak nevezte az Európai Néppárt csúcsjelöltje, ám az eddig nyilvánosságot kapott részletekből úgy tűnhet,

Weber valójában magára vállalta az általa Orbán Viktornak szabott ultimátum fel-, illetve a CEU-ügy megoldását.

Ezt erősítik a HVG által megtudott és közölt részletek is. Ezek szerint egy neves német – tehát uniós – intézmény, a Weber által délután említett Müncheni Műszaki Egyetem közbeiktatásával három tanszéket hoznának létre Budapesten a CEU-ból, kettőn szorosan együttműködve egy meg nem nevezett, de topkategóriás amerikai egyetemmel.

Két tanszéket a bajor kormány, egyet a BMW támogatna.

A portál megkereste a Müncheni Műszaki Egyetemet (TUM), melynek sajtófőnöke, Ulrich March meg is erősítette: szövetséget kötnek a CEU-val. A kérdésre, hogy ettől hogyan maradhatna a CEU Budapesten, Marsch azt írta, az új együttműködéssel teljesülnek a magyar törvényi előírások, és így olyan nemzetközi tanulmányi programokat terveznek, amelyek végén

magyar, német és amerikai diplomát lehet majd szerezni.

Mint ismert, a felsőoktatási törvény jelentősen nehezíti a harmadik országbeli egyetemek helyzetét: nekik ugyanis kötelező a magyar, illetve a székhely szerinti kormány közti nemzetközi szerződést felmutatniuk, az Európai Gazdasági Térség országaiból érkező egyetemeknek viszont nem, vagyis a megállapodással a CEU-t ellehetetlenítő lépést játszanák ki.

Az EPP listavezetője még a budapesti találkozói előtt egy német lapnakarról beszélt, Bajorország szeretne részt venni a Közép-európai Egyetem tanszékeinek finanszírozásában. Úgy tűnik tehát, hogy Weber megtette ajálatát ezzel kapcsolatban Orbán Viktornak is, aki nem zárkózott el a dologtól, feltéve, ha nem kell módosítaniuk a jelenlegi törvényt.

A pontos jogi konstrukció egyelőre nem világos, Marsch azt magyarázta, először a CEU-val kötnének megállapodást, utána vonnának be újabb amerikai egyetemet, és ennek a hármas együttműködésnek köszönhetően adhatna ki továbbra is amerikai diplomát a CEU, a Budapesten folytatott képzései után. A részletek tisztázására és a megállapodás megkötése érdekében Michael Ignatieff CEU-rektor "a nagyon közeli jövőben" Münchenbe utazik.

Tavaly december 3-án a CEU vezetése azt jelentette be, hogy hiába teljesítették a módosított magyar felsőoktatási törvény előírásait, a kormány nem hajlandó aláírni a működésüket garantáló nemzetközi megállapodást, ezért amerikai akkreditációjú képzéseiket Bécsbe költöztetik. A CEU egyelőre annyit közölt, támogatják Weber elképzeléseit, de  mivel a magyar kormány által hozott törvény értelmében a CEU nem vehet fel új diákokat az amerikai akkreditációjú programjaiba, a CEU az eddigi terveit követve továbbra is arra készül, hogy a következő tanévben az amerikai akkreditációjú programjait Bécsben indítja el.