Szegedi bölcsészoktatók: Baloldali kormány ellen is utcára mennénk!

2019.03.12. 11:05

Nem csillapodnak a kedélyek a szegedi egyetemi vita körül. Röviden az előzmények:

  • A konfliktus januárban kezdődött, amikor Latorcai Csaba közigazgatási államtitkár és Zakar Péter, a Szegedi Tudományegyetem rektorhelyettese egy kerekasztal-beszélgetésen – állítólag – arról beszéltek, miként kéne nemzetivé tenni az egyetemet, és hogy jónak látnák, ha a jövőben nem Botka László vezetné a várost. Zakar később tagadta, hogy erről beszélt volna.
  • Az egyetem oktatói aláírásgyűjtésbe kezdtek Zakar ellen, és etikai eljárást kezdeményeztek.
  • Erre reagált a Magyar Nemzetben megjelent publicisztikájában a múlt héten Pál József professzor, aki bírálta az aláírásgyűjtést, utalt egyes aláírók pártállami múltjára, és óvta az egyetemi oktatókat attól, hogy politizáljanak. Azt viszont elfelejtette megemlíteni, hogy ő maga történetesen a Fidesz szegedi alelnöke.

Erre szeretett volna a Magyar Nemzetben és a publicisztikát szemléző szegedma.hu-ban válaszolni Balázs Péter, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete (FDSZ) szegedi bölcsészkari titkára. Állítja, kérésére egyik lap sem reagált. Írása végül a szeged.hu-n jelent meg, ennek fontosabb állításait szemlézzük:

  • Pál József állításával szemben az FDSZ soha nem szervezett kormányellenes tüntetéseket, és nem is fog. Viszont fellép a munkavállalói érdekeket, valamint a felsőoktatás és a kutatás autonómiáját sértő kormányzati intézkedések ellen, mert az a dolga.
  • Az FDSZ 2002-2010 között is tiltakozott az akkori kormány egyes intézkedései ellen, sztrájkkészültségre és figyelmeztető sztrájkra is volt példa. Erre a jogszabályi változások miatt már nem lenne módja.
  • "Ha a jövőben egy baloldali kormány is alulfinanszírozza a felsőoktatást, felszámolja annak maradék autonómiáját, elüldözi hazánkból a régió egyik legjobb egyetemét, (...) autoriter szellemben próbálja átszervezni a kutatás intézményrendszerét, ha (...) zuhan az oktatás színvonala, mi akkor is az utcára megyünk, s hangot adunk tiltakozásunknak."
  • Végül visszautasítják, hogy kezdeményezéseiket, miként Pál József írta, "marxista, proletár-internacionalista szocializációjuk" és "multikulturalista, globalista liberalizmusuk" motiválná.