Megbukott a hajléktalanokat vegzáló törvény?

2019.03.18. 06:19

Tavaly októbertől március 4-ig országszerte 338 esetben alkalmazott helyszíni figyelmeztetést a rendőrség „életvitelszerű közterületi tartózkodás” szabályainak megsértése miatt – tudta meg a Népszava az Országos Rendőr-főkapitányságtól.

Ez pedig azért figyelemre méltó, mert már január elején 298 helyszíni figyelmeztetésnél tartottak, vagyis a jelek szerint a leghidegebb hónapokban csökkent a büntetési kedv. Mintha már a rendőrség is belátta volna, nincs értelme azért bírságolni valakit, mert az utcán él – jegyzi meg a lap. A szigor enyhülésére utal az is:

januárig 10 hajléktalant állítottak bíróság elé azért, mert az utcán élt, azóta viszont egyetlen embert sem.

A Népszava szerint másféle számok is azt igazolják, hogy a szabálysértési törvény tavaly őszi módosítása, a hajléktalan lét tiltása, büntetése – a kormányzati állítása ellenére – nem „segített” az otthontalanokon.

A lapnak Aknai Zoltán, a Menhely Alapítvány elnöke elmondta: március 11-én országosan 82 százalékos volt az éjjeli menedékhelyek kihasználtsága. A februári hidegebb napokon 86-88 százalék körüli volt az arány. Ezek nagyjából megegyeznek az előző évek hasonló időszakában felvett adataival. „Nem látjuk, hogy a szigorításnak ebben a tekintetben lett volna bármilyen hatása” – mondta Aknai.

Aknai Zoltán elnök és a Menhely Alapítvány munkatársainak tapasztalatai szerint azok többsége, akik eddig huzamosabb ideig az utcán éltek, most a rejtőzködést választották. Ez újabb problémát idézett elő: nem csak a járókelők szeme elől tűntek el, a szociális munkások is nehezebben találnak rájuk.