Ötmilliós kártalanítást kap az olaszliszkai lincselő, de a pénz Szögi Lajos családjáé lesz

2019.03.19. 08:34 Módosítva: 2019.03.19. 08:45

Jogerőre emelkedett az olaszliszkai lincselés elsőfokú vádlottjának ötmillió forintos kártalanítása, de a pénzt a halálra vert Szögi Lajos családja kapja meg, írja a Bors.   

Az olaszliszkai lincselés 17 év börtönre ítélt elsőrendű vádlottja, ifjabb H. Dezső azért perelte be a magyar államot, mert méltatlannak találta a börtönben az illemhely állapotát, a meleg víz hiányát és a szellőztetés elmaradását. 

A Szegedi Törvényszék azt közölte: a férfinak első fokon megítélt 5 millió forintos kártérítés ellen nem érkezett fellebbezés, így az 2018. no­vember 16-án  jogerőssé vált. 

A pénzt azonban nem a börtönben ülő férfi kapja meg.  Az Olaszliszkán halálra vert tanár családjának ugyanis a bíróság 46 millió forintos kártérítést ítélt meg, de ebből tizenkét évvel a lincselés után sem láttak egy forintot sem. Helmeczy László, a család jogi képviselője a Borsnak azt mondta: amint  értesült H. Dezső kártalanításáról, levélben tájékoztatta erről a bírósági végrehajtót.

Az 5 millió forintot így a magyar állam nem az elítéltnek, hanem Szögi Lajos családjának utalja el. 

A 44 éves Szögi Lajos  2006. október 15-én autóval haladt át  Olaszliszkán, amikor az úton elé került egy 11 éves lány, akit elsodort autójával, de a lány nem sérült meg. Az autót, amiben a tanár két lánya is bent ült, körbevette a feldühödött tömeg. A tanárt 140 ütéssel, rúgással, botütéssel gyilkolták meg.

A jogerős ítélet szerint a nyolc vádlottból három életfogytig tartó szabadságvesztést kapott. Ifjabb H. Dezsőt, az autóval elsodort lány legidősebb bátyját 17 évre ítélték.  2023-ban szabadulhatna, de a jó magaviseletéért akár már jövő júliusban kiengedhetik.