Sikerült a kiürítés, hamarosan elkezdik kiemelni a budafoki bombákat

IMG 8195
2019.03.23. 07:31

Szombat reggel megkezdődött Budafok egy részének kiürítése, hogy a nap folyamán a Magyar Honvédség tűzszerészei kiemelhessék és hatástalaníthassák a Duna budafoki szakaszán megtalált két, egyenként egytonnás világháborús robbanótestet - tájékoztatta a fővárosi kormányhivatal az MTI-t.

A bombák helyétől számított egy kilométer sugarú körön belül lakóknak és az ott dolgozóknak el kell hagyniuk a városrészt, a lezárt területre behajtani már nem lehet. 

A két, egyenként egytonnás amerikai bombát tavaly ősszel találták meg a Dunában.

A fővárosi kormányhivatal korábban azt közölte az MTI-vel, hogy a rendőrség a művelet idejére egy kilométeres körben biztonsági okból kiürítteti a városrészt, lezárja a 6-os utat, a Kelenföld-Érd és Alsó-Tárnok közötti vasúti szakaszon pedig szüneteltetik majd a közlekedést.

A kiürítendő területet a lakóknak és az ott dolgozóknak legkésőbb délelőtt 10 óráig el kell hagyniuk, és csak a hatástalanítás után térhetnek vissza. A XXII. kerületi önkormányzat erre az időre három befogadóhelyet jelölt ki.

Az Index helyszínen tartózkodó munkatársa szerint már reggel hét előtt több száz rendőr, közteres, polgárőr gyülekezett a Városháza tér parkolójában kis csoportokban. Fél 8 körül aztán elindultak a házakhoz, a nagyobb épületek bejáratánál 2-3 rendőr áll. 10 óráig kell elhagyni a lakásokat, utána a rendőrök bekopogtatnak az otthonokba és kényszerrel viszik el, aki a lezárt területen maradt.

Jártunk egy befogadóhelyen, a Kossuth Lajos Általános Iskolában, amely hajnal óta nyitva áll azok előtt, akiknek szüksége van rá. Itt le lehet ülni, beszélgetni, olvasni. Szerencsére szép idő van, így akár a szabadban is el lehet tölteni az időt. Akár estig is eltarthat a bomba kiemelése.

A kiürítés reggel 7 órakor kezdődött, teljesen lezárják Budafokon a forgalom elől a 6-os főutat a Savoya Park és a budafoki lehajtó között, a Kossuth Lajos utcát és a Mária Terézia utcát a Kuruc köztől, a Nagytétényi utat a Háros utcától a Tóth József utcáig, a Tóth József utcát, valamint a Temető utca-Mező utca-Pannónia utca-Promontor utca által határolt területet.

Reggel 7 órától a lezárt területen csak felszállni lehet az arra közlekedő buszjáratokra - 33, 58, 114, 133E, 141, 158, 213, 241, 241A, 250 -, ott nem szállhatnak le róluk az utasok. A terület kiürítése után, a bombák kiemelése és hatástalanítása idején, várhatóan 10 órától az érintett buszok rövidített vagy módosított útvonalon közlekednek. A buszmegállókban a BKK tájékoztatást ad a lezárásokról.

A Kelenföld és Érd-alsó közötti vasúti vonalszakaszon várhatóan 10 és 16 óra között nem járnak majd a vonatok, az utasokat pótlóbuszok szállítják. A Déli pályaudvar és Kelenföld között 15 percenként közlekednek majd a vonatok, ezek a járatok biztosítják az eljutást a Déli pályaudvarról utazóknak a Kelenföldről induló pótlóbuszokhoz. A korlátozások több távolsági vonatot érintenek, köztük nagykanizsai, veszprémi, szombathelyi, pécsi és kaposvári vonatokat.

Ha Ön a környéken él vagy ott jár és lát valami érdekeset, kérjük, fotózza, videózza le és küldje be nekünk az ugyelet@mail.index.hu címre. Köszönjük!

(Borítókép: Katonai hajók a Dunán, ahonnan kiemelik a bombákat 2019. március 23-án. Fotó: Varga Jennifer / Index)  • Tippek
  • Babaváró hitel