Pócs János kínos videójáról érdeklődtek, a polgármester le akarta tiltani az újságírókat

2019.03.23. 23:11

A 444 szerkesztőségéhez is eljutott az a 2008-ban készült videó, amelyen a korábban a leölt disznóra írt "Ő VOLT A SOROS" felirattal világhírűvé vált Pócs János fideszes képviselő azon "viccelődik" egy roma alkalmazottjával, hogy bezárja őt a kazánba, és felgyújtja, ezzel büntetve meg, amiért "megivott egy fél decit". A felvételen a férfi azt mondja Pócsnak, "te haragszol a cigányokra, meg azt mondtad, minden cigányt itt égetel el", mire Pócs azt feleli, "csak azt, amelyikre haragszom", majd bedob egy égő papírdarabot a kazánba, és úgy tesz, mintha bezárná az ajtót.

A videó kétségkívül bizarr, de az érezhető rajta, hogy a hangulat nem feszült, a szereplők aligha vették komolyan a szituációt.

A 444 újságírói leutaztak Jászapátiba, hogy megkérdezzék Pócs Jánost, miért készítette el a felvételt. De miután megkérdeztek a videóról pár helyi lakost, megszólította őket Farkas Ferenc fideszes polgármester, és nem létező rendeletekre hivatkozva megpróbálta megakadályozni, hogy az újságírók a munkájukat végezzék.

Gondolom, ismerik az új médiatörvényt és a helyi rendelkezéseket a közterületen történő filmfelvételekről. A helyi rendelete Jászapátinak. Ismerik ezt?"

- kérdezi a politikus, mire az újságírók azt felelik, nem ismerik a rendeletet. Farkas ekkor felszólítja őket, "tartsák figyelembe a rendeletet", és ne forgassanak. Azt már nem tudta megmondani, pontosan milyen rendeletről is van szó, úgyhogy megkérdezi a város jegyzőjét, de amíg a válasz nem jön meg, elkezdi ő is filmezni az újságírókat. A jegyző válaszából aztán kiderült, hogy persze nem létezik ilyen rendelet, erre Farkas a filmforgatásokról szóló törvényre hivatkozva próbálja meg megtiltani a forgatást, de hiába.

A 444-nek végül sikerült beszélnie Póccsal, aki először is közli: "Ez egy nagyon jó felvétel. Nagyon szuper." A videót "vidámnak és ironikusnak" nevezi, és azt mondja, a benne szereplő férfi a barátja volt, és "az ő kérésére, az ő megrendelésére" készült a felvétel. Hozzáteszi: "szánalmasnak" találja a 444 érdeklődését, mert "Ez az ember meghalt. Önök egy halott ember emlékét gyalázzák, és zaklatják itt az embereket."

Pócs szerint őt szeretik a romatelepen, "munkát és kenyeret" ad a romáknak, a férfi pedig a "barátai számára" kérte a felvételt. Pócs azt állítja, ő fizette a videón látható férfi temetését, ezért a 444 újságíróinak szégyellniük kéne magukat. Azt is sokszor elismétli: választások előtt, 2018-ban lejátszották a videót a helyieknek, ennek ellenére jóval többen szavaztak rá, mint négy évvel azelőtt, a téma pedig "lerágott csont".