Enikő, Melitta
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Závecz: Budapesten nem érdemes összefognia az ellenzéknek a Jobbikkal

2019.03.25. 09:11

Négy ellenzéki párt összefogásával megszorítható, ötpárti együttműködéssel pedig stabilan verhető lenne a Fidesz a fővárosban az önkormányzati választáson – derült ki a ZRI Zavecz Research felméréséből, amit a Népszava adott közre.

A kutatásból kiderül, az emberek nagy része úgy gondolja, az ellenzéki közös lista a legjobb módszer a szavazatok maximálizálására. Az európai parlamenti választásra ez nem valószínű, hogy meg fog valósulni, azonban az őszi önkormányzati választásra még összeállhat. A kutatás szerint a választók ugyanakkor a pártok magatartása miatt egyre kevésbé tartják valós alternatívának a teljes együttműködést. Ez abból is látszik, hogy bár a fővárosi szavazók 53 százaléka szeretné, ha Tarlós István nem újrázhatna, jelenleg csak 31 százalék gondolja úgy, hogy leváltható a főpolgármester.

Jelenleg 44 százalékos támogatottsággal Tarlós István (Fidesz-KDNP) áll az élen, Karácsony Gergely (MSZP-Párbeszéd-DK) mögött a budapestiek 38 százaléka áll, míg Puzsér Róbertnek (LMP, Jobbik) csak 5 százalékos a tábora.

Ha Puzsér Róbert visszalépne, az sem jelentené azonban azt, hogy az összes ellenzéki beállítottságú választó automatikusan beállna Karácsony mögé. A kutatás szerint az LMP-sek mintegy 29 százaléka, a jobbikosoknak pedig 55 százaléka tartaná inkább meg Tarlóst.

A Závecz felmérése szerint

  • ha az ellenzék nem áll össze őszre, akkor Budapesten a Fidesz 33 százalékos összesített eredményt mutatna fel, az MSZP-DK-Párbeszéd szövetség 25 százalékot kapna, a többi kis párt pedig 1-4 százalékot.
  • Ha az LMP csatlakozna az MSZP-Párbeszéd-DK hármashoz, akkor a Fidesz 32, az összefogás 33 százalékos támogatást szerezne.
  • Ha pedig a Momentum is csatlakozna ötödikként, akkor az ellenzék 36 százalékra növelhetné az eredményét.

A Závecz kutatása szerint

bár vidéken optimális lehet, Budapesten nem lenne érdemes a baloldali ellenzéknek összefognia a Jobbikkal,

ugyanis akkor csak 34 százalékot érnének el, viszont a Jobbik szavazóinak egy része átszavazna a Fideszre, és akkor a kormánypártnak is 34 százaléka lenne.