Támadt egy kis zavar Szijjártó, a Magyar Hírlap és Orbán között

2019.03.26. 11:31 Módosítva: 2019.03.26. 12:09

Ma látogat el Angolába Orbán Viktor miniszterelnök - írta keddi számában a kormányközeli Magyar Hírlap. Az ügy nem előzmény nélküli: Szijjártó Péter március 13-i angolai utazása során jelentette be, hogy a kormányfő március végén hivatalos látogatást tesz az afrikai országban.

A Magyar Hírlap hátteret is írt Orbán angolai érkezésére: "egyébként már a 19. században találunk magyar-angolai kapcsolatot, hiszen az ország belsejének feltérképezésében nagy szerep jutott Magyar László Afrika-kutatónak" - olvasható a cikkben. 

Pár órával az írás megjelenését követően a lap internetes oldalán megjelent egy, a kormányzati sajtóbirodalmon belül szokatlan helyesbítés

A Miniszterelnöki Sajtóiroda tájékoztatása szerint mai cikkünk állításával ellentétben Orbán Viktor nem utazik Angolába.

Korábban Angolában

Szijjártó március közepén azt mondta az MTI-nek, hogy több magyar vállalat is beruházásokat hajthat végre Angolában, a Magyarország és Angola közötti gazdasági együttműködés a mezőgazdasági, a biztonságtechnikai és az energetikai szektorban lesz a legszorosabb.

"Afrika a jövő kontinense, ezzel kapcsolatban senkiben sem merül fel kérdés. Magyarország kormánya is azért kezdte el a déli nyitás politikáját, hogy minél több vállalatot tudjon gazdasági sikerhez segíteni az afrikai gazdasági térségben" - hangsúlyozta a miniszter.

A miniszter felidézte, a kormány célja az, hogy ne csak külföldi nagyvállalatok ruházzanak be Magyarországon, hanem a magyar gazdaság dimenzióváltásával párhuzamosan, a magyar cégek egyre több beruházást hajtsanak végre külföldön, hogy az ott megtermelt profit egy részét haza tudják hozni.

Közölte, az Eximbank 40 millió eurós alapot hozott létre azért, hogy támogatást nyújtson a magyar vállalatok angolai gyártó és kutatás-fejlesztési kapacitásainak kiépítésére. Emellett a pénzintézet 135 millió eurós hitelkerettel is segíti a két ország vállalatai közötti kereskedelem előmozdítását - magyarázta a tárcavezető.  • Hírek
  • Csok