Lézerrel próbáltak megzavarni egy Budapestre leszálló gépet

2019.03.27. 15:38

Lézerfénnyel próbálták megzavarni a Eurowings Stuttgart - Budapest járatának pilótáját - írja az Airportal. A repülési szaklapnak egy a járaton utazó olvasó számolt be az esetről, amit le is videózott a repülőgép ablakából. 

A videó végén az is látható, hogy lekapcsolták a gép leszállófényeit, feltehetően azért, hogy a támadó ne lássa a gépet, és így ne tudjon célozni. 

Az Airportalnak nyilatkozó pilóta a videót látva megerősítette, hogy lézeres támadásról van szó. Ugyanakkor hozzátette, hogy az elkövető a videó tanúsága szerint nem találta el pontosan gépet, mert az sokkal erőteljesebb, és zavaróbb fényhatást keltett volna. 

A portál szerint a lézeres támadások legtöbbször a repülés legkritikusabb szakaszában, fel- és leszálláskor érik a gépeket. A lézerfénytől a pilóta akár több másodpercre is elveszítheti a látását, de rosszabb esetben maradandó látáskárosodást is szenvedhet. 

A Eurowings-járat személyzete jelentette az esetet a HungaroControl-nak, a közzétett hangfelvétel szerint az is behatárolták, hogy Inárcs térségéből érkezhetett a támadás. A HungaroControl most is, ahogy minden más esetben értesítette a hatóságokat. A pilóták megzavarása a légi közlekedés veszélyeztetésének minősül, és akár három év börtön is járhat érte. 

Legutóbb vasárnap történt hasonló eset Békéscsabán, amikor egy tanulópilóta szemébe világítottak bele lézerrel repülés közben. Akkor a rendőrök hamar elfogták a gyanúsítottat. 

Idén eddig 10 bejelentést kapott a HungaroControl lézeres támadásokról. Tavaly összesen közel száz esetet regisztráltak.