10 évre titkosították a fóti gyerekek elhelyezésének részleteit

2019.03.30. 19:26

Ahogy arról beszámoltunk, a Károlyi István Gyermekközpontból (fóti gyermekváros) kiteszik a gyerekeket, akiket más városokban helyeznek el. A kormánydöntés szerint a gyermekeket Kalocsán, Aszódon, Zalaegerszegen és Budapesten helyezik el, ahol „európai uniós forrásból megvalósuló új, korszerű férőhelyek garantálják majd a gyermekotthoni ellátás minőségének javulását".

Az Abcúg riportban mutatta be a kiszemelt helyszíneket, ebben a cikkben tudja megnézni őket: omladozó falak és a puszta várja a fóti gyerekeket, írták. A kormány érve a fóti gyermekváros megszüntetése mellett is az a folyamat, amiben a nagy, elavult intézményeket kiváltják, hogy megszüntessék a tömegszerű intézményeket. A Népszava írta erről legutóbb, hogy Fót esetében szó sincs tömegszerűségről: "jelenleg 62 gyermeket látnak el a kastélyparkban kialakított lakóotthonokban. Közülük 32 speciális-, 24 különleges szükségletű, további 6 gondozott pedig kísérő nélküli menekült gyermek."

A fóti Károlyi István Gyermekközpont központi épülete
A fóti Károlyi István Gyermekközpont központi épülete
Fotó: Bruzák Noémi

Szél Bernadett friss Facebook-posztjában azt írja, közérdekű adatkérésben kérte ki az Emmitől, hogy a gyerekeket pontosan hova tervezik vinni, mi a részletes terv. Majd azt írja:

"Az EMMI-től az az elképesztő válasz jött, hogy a fóti gyermekek elhelyezése "döntés megalapozását szolgáló adat", és mint ilyen, 10 évig titkos"

"10 évig titkos anyag a fóti gyermekek elhelyezéséről szóló döntés?! Olyan nincs, hogy egy gyermekotthon megszüntetése államtitok legyen, pláne nem két hónappal a tervezett bezárás előtt" - írja Szél, aki szerint mivel nyilvánvalóan megszületett már a döntés, csak titkolják, pert indít az EMMI ellen.

Két és fél évük volt eldönteni, mi lesz a fóti gyermekekkel - itt a legkiszolgáltatottabb, legsúlyosabb állapotban levő és az áthelyezést leginkább megsínylő gyermekek és gondozóik sorsáról van szó, amivel nem játszhat tovább a kormány! És az álláspontom továbbra is egyértelmű: a gyermekotthon maradjon a gyermekeké!

- zárja posztját a független képviselő.