Piroska
-3 °C
0 °C
Index - In English In English Eng

Szombaton adják át a 3-as metró északi szakaszát, április elején lezárják a délit

2019.03.30. 07:12 Módosítva: 2019.03.30. 07:13

Több hónapos csúszás után március 30-án délután átadják az utasforgalomnak a 3-as metró felújított északi szakaszát, majd április 6-án lezárják a déli szakaszt, emiatt jelentős változásokra kell számítani a közlekedési rendben, adta hírül az MTI.

A metrófelújításról a projekt hivatalos honlapján, a menetrenddel kapcsolatban pedig itt tájékozódhatnak.

A Budapesti Közlekedési Központ tájékoztatása szerint a Lehel tér és Újpest-központ közötti szakasz átadásával a felújítás előtti forgalmi rend lép életbe mától, fokozatosan megszüntetik a buszsávot és a Váci útról újra lehet balra kanyarodni a Róbert Károly körútra a Lehel utca felé. A tömegközlekedés menetrendje is módosul:

  • megszűnik a pótlóbusz,
  • a 12-es villamos újra Angyalföld kocsiszínig,
  • a 34-es és a 106-os az Árpád hídig jár.

A metróvonal déli, Kőbánya-Kispest és Nagyvárad tér közötti szakaszának felújítása április 6-án kezdődik. Mivel a munkálatok idején 80-45 másodpercenként induló autóbusz végzi majd a pótlást, az Üllői úton buszsávot alakítanak ki és változtatnak a közlekedési lámpák programján is.

A reggeli csúcsidőszakban egyes pótlóbuszok M3E jelzéssel a Határ úttól indulnak majd a Népliget érintése nélkül, az Üllői úti felüljárón át. A metrópótló buszok mellett új buszjáratok segítik a közvetlen eljutást a Havanna-lakótelep, a Gloriett-telep (194M), Pestszentimre és Gyál (254M), valamint a repülőtér felől a Nagyvárad tér metróállomáshoz, továbbá a Szentlőrinci úti lakótelep és Pesterzsébet felől a Boráros térre. Emellett a reptéri 200E busz meghosszabbított útvonalon, a Nagyvárad térig közlekedik, a 2-es villamos, illetve a 85E és 99-es busz pedig sűrűbben jár.

A Budapest-bérlettel rendelkezők a Nyugati pályaudvar és Kőbánya-Kispest, illetve Ferihegy vasútállomás között közlekedő

InterCity és gyorsvonatokat az egyébként szükséges felár megfizetése nélkül vehetik igénybe a fővárosi szakaszon.

A BKK mellett az agglomerációs közlekedésben résztvevő társaságok is segítik a közlekedést: a Volánbusz a Gyál felől a Határ út metróállomás felé közlekedő járatok közül a 84E, a 94E és a 294E buszok közlekedési rendjét úgy módosítja, hogy azok munkanapokon a hajnali óráktól kezdve egészen 8 óráig 84M, 94M, illetve 294M jelzéssel a Gyáli úton át elérik a metró ideiglenes végállomását, a Nagyvárad teret. A Soroksári úton, valamint a Nagykőrösi úton közlekedő dél-pesti elővárosi Volánbusz-járatok a reggeli csúcsidőszakban a Népliget felé a Nagyvárad teret is érintik.

Közvetítésünket az átadóról itt lehet elolvasni.