Vilmos
18 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Több mint kétezren kérték ki, visszaéltek-e adataikkal a pártok

2019.05.03. 10:56

A választási eljárásról szóló törvény alapján a választópolgárok tájékoztatást kérhetnek arról, hogy a leellenőrzött ajánlások között szerepelt-e olyan, amely adataikat tartalmazza. Ezt a Nemzeti Választási Irodánál (NVI) kérvényezhetik a választópolgárok, ott pedig arról tájékoztatták az Indexet:

Az európai parlamenti választás listaállítása ügyében eddig mintegy 2100 ilyen megkeresés érkezett az NVI-hez.

Arról is tájékoztattak, hogy a választópolgár a kézhez kapott tájékoztatás alapján az illetékes nyomozóhatóságnál tehet feljelentést, ha az adott párt ajánlóívét nem írta alá, ennek alapján büntetőeljárás keretében kerül kivizsgálásra a jogszabálysértés.

Az NVI-hez eddig egyetlen olyan észrevétel sem érkezett, amely az NVI adatszolgáltatása alapján arra vonatkozott volna, hogy az érintett választópolgár a nyilvántartásban szereplő adattal ellentétben valamely pártra nem adott le ajánlást, írták.

Mindez már csak azért is érdekes, mert az NVI-re hivatkozva a Magyar Nemzet arról közölt cikket, hogy a Jobbik egykori szimpatizánsai korábban megkapott adataival élhetett vissza. Az írásban ugyan hivatkoznak az NVI tájékoztatójára, ám abból az általunk idézett – információink szerint – a kormánylappal is közölt mondat véletlenül hiányzik, így úgy tűnhet, mintha az NVI megerősítette volna a visszaélés tényét. Stő, a szöveg kifejezetten azt állítja: "korábban a Jobbikkal szimpatizáló személy azzal a megkereséssel fordult a Nemzeti Választási Irodához (NVI), hogy kikérjék, adataik mely pártok ajánlásai között szerepelnek.

Az iroda válaszaiból kiderült, nevük, címük, személyi azonosítójuk, sőt aláírásuk is úgy került a Jobbik ajánlóíveire, hogy ők azt nem írták alá

– írta a kormánylap.

Csakhogy az NVI nem tud róla, hogy hány állampolgár adataival éltek vissza, ha történt is ilyen, hiszen ebben az adott állampolgár lakcíme szerint illetékes nyomozóhatóság az illetékes, nem pedig ők. A Magyar Nemzet nem közölt semmiféle információt, amelyet nyomozóhatóságoktól kapott volna, sőt, a feltételezett visszaélésről beszámoló volt jobbikos szimpatizáns sem számolt be a lapnak arról, hogy fel-, illetve bejelentést tett volna az illetékes szerveknél.

Ettől függetlenül korántsem elképzelhetetlen a választópolgárok adataival való visszaélés.

A Fidesz által végrehajtott választójogi reform óta a kopogtató cédulákat felváltotta az ajánlás rendszere, méghozzá a legális többesajánlásé. Ez azt jelenti, hogy egy választópolgár szabadon támogathat aláírásával több pártot is, ezeknek pedig a választási indulása ezektől az ajánló aláírásoktól függ. Így egy választópolgár aláírása több párt listáján is szerepelhet.

Már a 2014-es voksolások során, majd pedig a tavaly országgyűlési választásokat megelőzően is botrányt okoztak a visszaélések, kiderült: több kamupárt másolhatta az aláírásokat, és voltak csúnya lebukások a kormányoldalon is. Ezek vizsgálata azonban máig sem zárult le megnyugtatóan, hiszen például kiderült, hogy kapacitása és felhatalmazása sincs a választási irodáknak arra, hogy az ajánlóíveken szereplő aláírások hitelességét ellenőrizzék.

Frissítés: különös véletlen, hogy a Magyar Nemzet Jobbikot gyanúba keverő cikkének megjelenése napján választási csalással vádolta meg a Jobbikot a Mi Hazánk Mozgalom, ezért választás rendje elleni bűncselekmény gyanúja miatt tett feljelentést pénteken Budapesten a Mi Hazánk kampányfőnöke. Novák Előd a feljelentés benyújtása előtt újságírókkal közölte: a Jobbiknak az európai parlamenti (EP-) választásra gyűjtött ajánlóívein több olyan személy adata szerepel, aki korábban ugyan a Jobbikot támogatta, ám tudomásuk szerint ez alkalommal kizárólag a Mi Hazánknak írt alá.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!