Ősszel újra Budapestre jön Erdoğan

2019.05.03. 15:35

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter  Mevlüt Cavusogluval, a török külügyminiszterrel egyeztetett Budapesten, majd közös sajtótájékoztatót tartottak. Itt hangzott el az is, hogy idén ősszel Magyarországon lesz a felső szintű stratégiai tanács következő ülése, amire  Recep Tayyip Erdoğan török államfő újra Budapestre látogat.

Szijjártó Péter a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy Magyarország stratégiai szövetségeként és barátként tekint Törökországra. 

Az is szóba került, hogy mivel nem tudni, hogy jövőre Ukrajnán keresztül tud-e Magyarország gázt venni, biztosra kell menni, és úgy kell készülni, hogy máshonnan is biztosítani lehessen hosszú távon a beszerzést. A gázmennyiség egy részét délről lehetne vásárolni, erre három forgatókönyv létezik, és csak a szövetségeseken múlik, melyik valósul meg. "Magyarországnak csak a nemzeti érdek, a nemzet biztonsága, a magyar gazdaság működtetése és a magyar állampolgárok ellátása számít, és ha Románia vagy Horvátország felől nem lehetséges a beszerzés, és megépül a Török áramlat 2 szállítási útvonal, onnan vesz gázt" - mondta Szijjártó. 

A sajtótájékoztatón szóba került a törökök rakétavásárlása az oroszoktól, erről Mevlüt Cavusoglu azt mondta, hogy országának sürgősen szüksége volt a légvédelmi rendszerre, és Oroszországtól kapta a legjobb ajánlatot. Az őket ért vádakat elutasítja, de ha az  Egyesült Államoknak aggályai vannak, akkor szerinte közös munkacsoportot kell létrehozni, és szakértőknek kell megvizsgálniuk a kérdést. 

Az Európai Uniós csatlakozásukról pedig azt mondta, hogy Törökország nyitott az együttműködésre az EU-val, de ehhez a közösség nyitottságára is szükség van. A török külügyminiszter megköszönte Magyarország kiállását országa mellett a nemzetközi fórumokon, és hogy Magyarország is támogatja az uniós csatlakozásukat. 

(MTI)