Nem tett le Orbán kedvenc sportújságírója az újságíró-kamaráról

2019.05.06. 07:45

Az újságíró-kamara létrehozásáról beszélt Szöllősi György, a Magyar Sportújságírók Szövetségének (MSÚSZ) elnöke a szervezet közgyűlésén – értesült a Népszava. Az újságíró-kamara ötletéről már korábban írtunk, eszerint a kormány kamarába terelné az újságírókat Magyarországon. Amikor tavaly először felröppentek erről a hírek, illetve most is Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője lett beállítva főszereplőként, ötletgazdaként. Szöllősi még tavaly nyáron azt mondta az Atv.hu-nak, hogy a kamara kérdése folyamatosan napirenden van, mert „szakmánk fontos ügyéről van szó".

Úgy tudni, a kiadókkal együtt léptetnék be gyakorlatilag a teljes magyar közéleti sajtót a kamarába, a kamarai tagságra irányuló nyomást pedig előnyökkel (például utazási kedvezménnyel, a kényszervállalkozó újságírók zavaros nyugdíjviszonyainak rendezésével) kompenzálnák.

A kormány ugyanakkor csak a kamarához tartozó médiakiadványokat és újságírókat tekintené partnerének, tehát csak nekik küldene meghívókat a kormányzati sajtóeseményekre, ők léphetnének be a parlamentbe, a képviselői irodaházba, és bizonyos, egyelőre közelebbről meg nem határozott egységes szakmai és etikai normák betartásához kötnék az amúgy ingyenes, sajtóigazolvánnyal is járó tagságot.

„A hazai sajtószakmai szervezetek azóta több alkalommal is elutasítóan reagáltak az elképzelésre, részben a korábbi rossz emlékű, az állami antiszemitizmust intézményesítő sajtókamarával fölmerülő párhuzam miatt, részben pedig azért, mert semmilyen konzultációt nem folytattak a szakma képviselőivel a tervekről, így az érdekképviseletek leginkább a kormányzati akaratérvényesítés, a politikai befolyásszerzés újabb eszközét látták a majdani sajtókamarában” – írja a Népszava.

A lap megjegyezte azt is, hogy egy hónappal ezelőtt, amikor a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) székházában, a MÚOSZ belpolitikai szakosztályának hívására szinte az összes szakmai szervezet – a MÚOSZ mellett a Magyar Újságírók Közössége, a Sajtószakszervezet, a Magyar Katolikus Újságírók Szövetsége, a Protestáns Újságírók Szövetsége, a Magyar Lapkiadók Egyesülete – vezetői összegyűltek, hogy a sajtóigazolványok kiadásáról és az érdekképviselet lehetőségeiről beszélgessenek, a kamara kizárólag negatív kontextusban került szóba, részben a politikai ráhatással, részben a ma létező szervezetek tagságának esetleges elszívásával összefüggésben.

A Népszava most megkereste Szöllősi Györgyöt is, aki a lap értesüléseit nem kívánta kommentálni.