János, Pál
20 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ombudsman: Összevissza használják a kerékbilincset

2019.05.07. 13:06
Egy panaszbeadvány nyomán átvizsgálta a parkolás szabályait az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala, és nagy jogi káoszt talált a kerékbilincsek használata körül.

Székely László abból indult ki, hogy a kerékbilincs közhatalmi eszköznek minősül, hatósági alkalmazása csak a közlekedés rendjének megsértése – például korlátozott várakozási övezetben a várakozási idő túllépése – esetén jogszerű, díjfizetés elmaradása esetén nem.

Díjfizetés nélküli várakozás esetén, korlátozott várakozási övezetben (ilyen a parkolási zóna) az engedélyezett időtartamon belül csak pótdíj szabható ki, mondja Székely László. A közúti közlekedésről szóló törvény alapján ugyanis a várakozás a helyi önkormányzat vagy a parkolási közszolgáltató és a várakozási terület igénybe vevője közötti jogviszony. Ennek az a tartalma, hogy a jármű vezetője "bérbe veszi" az adott időre a közterület egy részét.

Egy másik jogszabály, a közterület-felügyeletről szóló törvény viszont megengedi a kerékbilincselést a fenti esetekben is. Sőt egy harmadik jogszabály, az utak forgalomszabályozásáról és a közúti jelzések elhelyezéséről még 1984-ben kiadott rendelet egyik fenti jogszabállyal sem áll összhangban, mert nemcsak a korlátozott, hanem más várakozási övezetben is lehetőséget ad a kerékbilincs alkalmazására figyelmeztető közlekedési tábla elhelyezésére.

Ezért ezeket a jogszabályokat az ombudsman szerint össze kell hangolni, ellenben fenn állhat a tisztességes hatósági eljárás követelményével összefüggő sérelem veszélye.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!