Három képviselőjelölt ellen emeltek vádat

2019.05.08. 18:04

A Debreceni Járási Ügyészség nagyobb vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat három független országgyűlési képviselőjelölt ellen, akik a 2018 évi kampánytámogatással egyáltalán nem, vagy csak fiktív bizonylatokkal tudtak elszámolni.

Az ügyészség szerdai közleményében emlékeztet arra, hogy a 2018. évi országgyűlési választásokra független egyéni választókerületi képviselőjelöltként nyilvántartásba vett jelöltek 1.025.014,- Ft összegű kampánytámogatásra voltak jogosultak, melyet a Magyar Államkincstár egy megállapodást kövtően egy kincstári kártyán biztosított. Azonban a megállapodás tartalmazta, hogy a jelölt elszámolási kötelezettséget vállalt arról, hogy a támogatást kizárólag a kampánnyal összefüggő kiadásokra fordítja.

A három – mandátumhoz nem jutó - vádlottat az országgyűlési választások után a Magyar Államkincstár felhívta, hogy nyújtsák be a támogatásra vonatkozó elszámolásukat.

Az egyik vádlott a felhívásnak nem tett eleget, elszámolást egyáltalán nem nyújtott be, ezért az államkincstár a támogatás kétszeresének megfelelő összeg visszatérítésére kötelezte, de a jelölt ezt sem fizette be

A két másik vádlott pedig egyes kiadásait fiktív számlákkal próbálta elszámolni.

A kampányrendezvényhez kapcsolható valótlan élelmiszer-vásárlásokról a számlákat ugyanazon gazdasági társaság ügyvezetője állította ki. Őt mindkét esetben egy ismeretlen személyt kereste meg és kérte fel, hogy a szükséges összegekről állítson ki számlát és meghatározta azt is, hogy mi szerepeljen a bizonylatokon. Az ügyvezető a számlákat különböző húsokról, zöldségekről, valamint plakátról és ragasztóról állította ki, mindezért ismeretlen összegű pénzt kapott.

Az államkincstár a két jelöltet a támogatás kétszeresének megfelelő összeg visszatérítésére kötelezte, amit a vádlottak folyamatosan törlesztenek.

A Debreceni Járási Ügyészség

  • az elszámolást be nem nyújtó képviselőjelölt ellen költségvetésből származó pénzeszközzel kapcsolatban előírt elszámolási kötelezettség elmulasztásának bűntette miatt,
  • a támogatás felhasználását fiktív számlákkal igazoló jelöltekkel szemben nagyobb vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás tetteseként,
  • a számlákat kiállító férfi ellen pedig ugyanazen bűncselekmény bűnsegédjeként

emelt vádat a helyi járásbíróságon.

A képviselőjelölteket valószínűleg felfüggesztett börtönbüntetésre fogják ítélni, a támogatást vissza nem térítő jelölt emellett pénzbüntetésre számíthat – ugyanúgy, mint a fiktív számla kiállítója.