Pert nyert a hajléktalan nő, akit kidobott a rendszerből a kormányhivatal

2019.05.10. 14:01 Módosítva: 2019.05.10. 14:41
Jogerősen is elveszítette azt a pert a Budapest Főváros Kormányhivatala, amelyet egy hajléktalanná vált nő indított ellenük, mert a hivatal kizárta az aktív korúak ellátásából. Lakatosné Jutka ügyét az Utcajogász Egyesület vitte a bíróságra, mert a nőt úgy ejtette a hivatal, hogy sérültek a tisztességes eljáráshoz való jogai.

A hajléktalan nő és férje közmunkából tartották fent magukat. A közmunkaprogram két alapvető feltételt vár el a programban résztvevőktől, hogy a programban maradhassanak:

  • rendszeresen jelentkezniük kell a kormányhivatalban,
  • és ha a hivatal munkát ajánl, azt muszáj elfogadni.

A nő 2016 márciusában is megjelent a hivatalban, ahol az ügyintéző egy takarítói állást ajánlott neki. A nő ekkor első felindulásból visszautasította a munkát, elmondása szerint összeveszett az ügyintézővel, majd feldúltan távozott. Bár később lehiggadva visszatért, hogy elfogadja a munkát, az ügyintéző azonban inkább hivatalos feljegyzést készített, amely szerint a nő megtagadta a felajánlott munkát.

Ezután két egymással párhuzamosan futó történet kezdődött. Egyrészt megszűnt az ellátás, és a nő és férje pénz nélkül maradt, másrészt ő sem hagyta annyiban, fellebbezett a döntést ellen. A fellebbezés a bürokrácia útvesztőiben fél évig keringett anélkül, hogy a nőnek fogalma lett volna arról, hogy mi történik. 

Lakatosné Jutka és az Utcajogász aktivistája a kormányhivatal épülete előtt
Lakatosné Jutka és az Utcajogász aktivistája a kormányhivatal épülete előtt
Fotó: Utcajogász

Keresték a fellebbezést

Lakatosné fél évig nem kapott ellátást. Ekkor karolta fel az Utcajogász, amelynek képviselője bement a hivatalba, hogy megkérdezze, mi történt a fellebbezéssel. A jegyzőkönyvek szerint a hivatalban nem találták a fellebbezéssel kapcsolatos iratokat, aztán három nappal később mégis előkerült a határozat arról, hogy a fellebbezést elutasították. Ezután került az ügy a közigazgatási bírósághoz, amely kimondta, Lakatosné tisztességes eljáráshoz való jogai sérültek. 

A közigazgatási bíróság többek között amiatt is elmarasztalta a kormányhivatalt, mert ezt a határozatot meg sem kísérelték a nőnek kikézbesíteni.  A bíróság szerint a kormányhivatal azt is elmulasztotta, hogy tájékoztassa a nőt arról, hogy miképpen kerülhetne vissza az aktív ellátásba.

A közigazgatási bíróság döntése után a nő megpróbált egyezkedni a kormányhivatallal, amely ekkor kárpótolhatta volna őt, de a hivatal a füle botját sem mozdította, ezért a nő polgári peres eljárást indított. 

Végrehajtás kell a kormányhivatal ellen?

Az Utcajogász közleménye szerint a perben első majd másodfokon is nekik adtak igazat, és sérelemdíj megfizetésére kötelezték a kormányhivatalt, illetve bocsánatkérésre kötelezték, amiért megsértették a nő személyiségi jogait.

A BÍRÓSÁG KIMONDTA, HOGY AZ ÉVEKIG TARTÓ JÖVEDELEMKIESÉS AZ EMBERI MÉLTÓSÁGÁT SÚLYOSAN SÉRTŐ HELYZETEKBE SODORTA A NŐT, AKI SOKSZOR ÉHEZETT, SZORONGOTT, A KORMÁNYHIVATAL JOGSÉRTÉSE MIATT.

A bíróság szerint Lakatosnét a szociális ellátás lehetőségétől jogszabályi alap nélkül vonták el, és az éhezés, a nélkülözés ilyen szintje a személyiségi jogok szükségszerű sérelmét eredményezi.

A felperes személyiségi jogának sérelme alperes közhatalmának gyakorlásával összefüggésben valósult meg.

A Kormányhivatal megkapta az ítéletet, és az Utcajogász szerint a teljesítési határidő óta sem reagált. Az Utcajogász közleménye szerint különösen cinikus, hogy három évi pereskedés után sem teljesít, ezért végrehajtás indítására kényszerülnek.

Elfogadhatatlan, hogy egy nélkülöző, kiszolgáltatott embernek három évet kell várnia, hogy megkapja az államtól azt ami megilleti, és a létező összes hatósági és bírósági eljárást végig kell csinálnia, úgy, hogy az állam járt el jogsértően - írja közleményében az Utcajogász.

Budapest Főváros Kormányhivatala cikkünk megjelenése után azt írta kérdéseinkre, hogy „az aktív korúak ellátása jogcímen elmaradt járadékot még a közigazgatási bírósági szakasz alatt, visszamenőlegesen megfizette a felperesnek. A sérelemdíj kifizetése folyamatban van”.